US News & World Report teki tänäkin vuonna ruokavalio-rankingin asiantuntijoiden arvioihin perustuen. Ruokavaliot arvioitiin seuraavien tekijöiden mukaan: lyhyt- ja pitkäaikainen painohallinta, toteuttamisen helppous, ravinteikkuus, turvallisuus ja diabetes- ja sydänystävällisyys. Mukana oli 31 eri ruokavaliota ja paleon sijoitus oli viimeinen, eli turvallisesti samalla sijalla kuin viime vuonna!
Robb Wolf kirjoitti tänäkin vuonna asiasta vastineen ja viime vuotisesta tuloksesta on luettavissa Cordainin, Fontes Villalban ja Carrera Bastosin vastine useine lähdeviitteineen. Muutama pointti näistä:
1) Vaikka itse paleoruokavaliota koskevia tutkimuksia on vielä melko vähän, ovat tulokset niistä erittäin positiivisia. Samoin viitteitä paleotyyppisen ruokavalion toimivuudesta voi saada esimerkiksi viljattomien, gluteenittomien ja vähähiilaristen (vaikka paleo ei sitä aina olekaan) tutkimusten tuloksista.
2) Google Trendsin mukaan ”paleo diet” hakusana kerää koko ajan enemmän kiinnostusta. Jos paleota olisi liian vaikeaa noudattaa (tai sen tuomat hyödyt olisivat vähäisemmät kuin noudattamisen vaikeus), olisi se tuskin nouseva trendi.
3) Ravinteikkuudessa paleotyyppinen ruokavalio vaikuttaa oikeasti olevan todella vahvoilla. Alla kalvo Toimivan Ravintovalmennuksen perusteet seminaarin esityksestä, jossa listasin Mat Lalonden AHS-esityksen ja Jari Ristirannan blogauksen perusteella ravinnetiheimpiä ruokia. Myös Cordain on tehnyt paleoruokavalion ravinteikkuusanalyysin, jonka voi lukea tästä artikkelista. Mikään listoista ei ole täydellinen, mutta kaikki viittaavat paleotyyppisen ruuan ravinteikkuuteen esim. vilja- tai maitopainotteisiin ruokavalioihin verrattuna.
3) Paleoruokavalio on ainoa, joka perustuu evoluutiobiologiseen lähtökohtaan; lajin voi olettaa tulevan toimeen parhaiten sillä ruokavaliolla ja siinä ympäristössä, johon se on evoluution kautta sopeutunut. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän tulee syödä, elää ja toimia joka suhteessa kuten ”kivikauden luolamiehet”, mutta sen avulla voidaan tehdä valistuneita arvauksia ja hypoteesejä siitä mikä meille ihmisille voisi olla järkevää ruuan, unen, ihmissuhteiden, liikunnan jne. kannalta. Ja käytännön kokemusten perusteella paleo vaikuttaa todella toimivalta lähestymistavalta terveyteen sekä syömisen että elämäntapojen kannalta. Jos kaipaat kattavasti taustoitettuja perusteluja paleoruokavaliolle ja -lifestylelle, suosittelen tsekkaamaan John Durantin erinomaisen kirjan The Paleo Manifesto.
Massamedia ja suodattamisen tarve
US Newsin raportista tuli jälleen mieleen sama vanha juttu: massamedian terveyttä koskeviin artikkeleihin pitää suhtautua todella isolla skeptisyydellä (kuten toki kaikkiin muihinkin lähteisiin!). Yleensä suositankin, että massamedien terveysjuttuja ei kannata lukea ollenkaan, jos on vähänkin taipuvainen hermostumaan valtavasta (mis-)informaatio tulvasta. Yhdessä suosikkipodcastissäni; Relentless Roger and the Caveman Doctor Herra Roger usein kehoittaakin ihmisiä joko tekemään omasta terveydestä huolehtimisesta itselleen tärkeimmän harrastuksen tai jos siihen ei ole aikaa, halua tai mahdollisuuksia, valitsemaan itselleen ”suodattimen” terveysasioihin liittyen. Suodatin on asiantuntija, jonka he kokevat luotettavaksi ja joka auttaa heitä pysymään tolkuissaan kaiken ristiriitaisen informaation keskellä ja suodattamaan oleellisen epäoleellisesta.
Valitsitpa ottaa itse asioista selvää tai seurata luotettavaksi katsomiasi filttereitä, on lopulta oma kokeilu se kaikista tärkein keino selvittää mikä sinulle toimii. Mun näkemyksen mukaan fiksu ruokavalio on sellainen, joka tukee tavoitettasi, oli se sitten painon hallinta tai vaikkapa henkisen tai fyysisen suorituskyvyn lisääminen ja samaan aikaan edistää myös monipuolisesti terveyttä ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä, sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Oleellista tämän onnistumisessa on se, että ruokavalio on:
1) Hyvältä maistuva: kukaan (tai hyvin harva) jaksaa syödä pahaa ruokaa kovin pitkään.
2) Sen noudattaminen onnistuu arjen kiireiden keskellä: jos homma on liian vaikeaa, loppuu kovakin tsemppi aikanaan päivittäisten haasteiden keskellä.
3) Se tuottaa kylläisyyttä, koska kukaan ei pysty olemaan nälässä loppuelämää. Itsekurilla pääsee tietyn matkaa, mutta nälkä voittaa aina lopulta.
Mun kokemuksen ja näkemyksen mukaan paleotyyppinen ruokavalio täyttää yllä olevat vaatimukset ja on siksi erittäin toimiva. Se voi kuitenkin olla aluksi vähän haastava, koska sen suuntaviivat ja sisältö eroavat aika isosti suuresta osasta nykymaailman tarjontaa. Paleota voi testata kertarysäyksellä esim. 30 päivän ajan tai vähitellen siihen suuntaan ruokavaliota tuunaamalla.
Jos omatoiminen kokeilu tuntuu tai on tuntunut haastavalta, voisi Pikku Hiljaa Paleoon ryhmävalmennus olla toimiva vaihtoehto. Siinä paleoruokavaliota ja terveyttä ja hyvinvointia tukevia elämäntapoja rakennetaan yksi pala kerrallaan ryhmän tukemana ja valmentajan avustamana. Valmennus on pidetty nyt kolmelle ryhmälle ja jokaiselta on kertynyt erinomaista palautetta. Uusi valmennusryhmä aloittaa 28.1., mukaan voit ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen jaakko@jaakkosavolahti.com tai puhelimitse 045 633 9379.
Kirsi says
Harmi, onkohan näitä ruokavalioita muka kokeiltu ennen arvosteluja! Takana kolme viikkoa täysin paleoruokavaliolla eläen ja ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen voin sanoa, että tuntuu hyvälle! En edes muistanut miltä tuntuu, kun maha ei ole kipeä tai ei tarvitse juosta vessassa koko aikaa. Luulenpa painonkin lähtevän noususuuntaan. Kiitos tästä, tulen jatkamaan näillä eväillä! :)
Mitä luulet, kun pari kuukautta on syönyt puhtaasti ja suolisto on saanut levätä, niin alkaakohan maha kestämään FODMAP-hiilareita? Söisin mielelläni ainakin kaalta ja punajuuria, mutta tähän asti ne ovat olleet täysin poissa laskuista. Sipulikin ois tosi jees palauttaa ruokalautaselle!
Jaakko Savolahti says
Mahtavaa kuulla Kirsi! Kiitos kommentistasi :)
Testaile pikku hiljaa FODMAPSIEN kanssa ja vähän kerrallaan kokeilet lisätä niitä ruokavalioon. Reaktiot on tosi yksilöllisiä, eli en pysty sanomaan mitä kestää ja koska…
Tsemppiä matkaan! :)
Tarja says
Eihän se passaa, että kauppojen hyllyille jäisi ”kilometritolkulla” naksuja ja raksuja. Milenkiintoista olisi nähdä ketkä ovat rahoittaneet tätäkin tutkimusta.
No, onneksi ihmisillä on itsemääräämisoikeus ja aivot. Voi laittaa suuhunsa mitä haluaa. Ja minunkin tapauksessa kun olo puhuu puolestaan. Tuntuu, että olisi noussut pimeästä luolasta päivän valoon. Aluksi oli vaikeaa kun ei oikein osannut koostaa tarpeeksi energiapitoista ruokaa.
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Tarja! Tosi siistiä kuulla että elo sujuu nykyään päivän valossa ja alkuvaikeudet on selätetty :) Mielellään julkaisen hyviä tarinoita Maanantain menestystarinoissa muita inspiroimaan: http://www.helsinkipaleo.com/tag/maanantain-menestystarina/ Jos sellaisia haluaa kirjoitella niin helsinkipaleo@gmail.com osoitteeseen voi laittaa sopivan kuvan kanssa :)
Eetu says
”3) Paleoruokavalio on ainoa, joka perustuu evoluutiobiologiseen lähtökohtaan….”
Onko evoluutio jokin tae hyvästä ruokavaliosta? Ei me oikeesti voida tietää kuinka hyvin ihmiset pärjäsivät paleo -ruualla. Ihmiset kuoli niin nuorina, joten me ei voida tietää olisiko niille kehittynyt samoja sairauksia kuin nykyihmisille vanhetessa. Ja toisaalta, onhan sekin evoluutiota että ihminen on viisastunut ja alkanut tutkimaan asioita. Nämä tutkimukset eivät vain oikein tue paleota. Viljan haitoista on aika heikkoa näyttöä suhteessa täysjyväviljan hyötyihin. Punaisen lihan liiallisella käytöllä on paljon haittoja nykytietämyksen valossa, vaikka paleogurut mitä väittäisivät. Jos paleo on niin kova juttu, niin miksi blue zone -alueen ihmiset ovat poikkeuksellisen terveitä, vaikka ruokavalio onkin vastakohta paleolle?
Jaakko Savolahti says
Voi Eetu Eetu, jätkä se vaan jaksaa vängätä täällä vuodesta toiseen :D En näe miten tämä on meidän kummankaan kannalta fiksua ajankäyttöä, mutta vastataan nyt lyhyesti vielä näihin esittämiisi kommentteihin.
”Onko evoluutio jokin tae hyvästä ruokavaliosta?”
Ei tae, mutta antaa todella hyviä vinkkejä, joista voi vetää valistuneita johtopäätöksiä ja testata toimivuutta käytännössä ja tieteen avulla.
”Ei me oikeesti voida tietää kuinka hyvin ihmiset pärjäsivät paleo -ruualla.”
Oikeasti voimme. Tästä on vaikka kuinka paljon dataa tieteellisistä julkaisuista lähtien. Aloita vaikka tästä: http://www.dovepress.com/the-western-diet-and-lifestyle-and-diseases-of-civilization-peer-reviewed-article-RRCC
”Ihmiset kuoli niin nuorina, joten me ei voida tietää olisiko niille kehittynyt samoja sairauksia kuin nykyihmisille vanhetessa.”
Oikeesti? Kamoon, tämä on niin vanha ja väsynyt vasta-argumentti. Tsek edellinen linkki. Plus nykyään länsimaissa väki sairastuu osiin ”elintasosairauksista” jo lapsina.
”Nämä tutkimukset eivät vain oikein tue paleota.”
Riippuu mitä tutkimuksia katselet. Paleon tueksi on löydettävissä vaikka kuinka paljon dataa ja positiivisia tutkimustuloksiakin alkaa jo olemaan. Tässä yksi listaus: http://robbwolf.com/2014/01/10/news-ranks-paleo-diet-2014-deja-vu-again/
Ja juuri tuli uusi tutkimus mikä vaikuttaa positiiviselta paleotyyppisen (tosin kasviöljyjä suosivan) viljattoman ruokavalion kannalta: http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.fi/2014/02/paleoruokavalio-vastaan-ravitsemussuositukset.html
”Viljan haitoista on aika heikkoa näyttöä suhteessa täysjyväviljan hyötyihin.”
Kukin tulkitsee näyttöä omalla tavallaan. http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/04/06/taysjyvaa-vai-ei-viljaa/
”Punaisen lihan liiallisella käytöllä on paljon haittoja nykytietämyksen valossa.”
Mä en ole oikeasti nähnyt mitään konkreettista ja pätevää näyttöä. Useimmiten homma perustuu epidemiologiaan, jossa on valtavasti ongelmia eikä sen perusteella voi vetää syy-seuraus-suhteita tai vahvasti huuhaaseen (kuten viime vuotinen TMAO-kohu).
Ja jos punainen liha pelottaa, ei sitä tartte syödä syödäkseen ”paleoo”. Silloin tosin jättää syömättä todella ravinteikasta ruokaa (linkit blogi tekstissä).
Epidemiologiasta pari linkkiä:
http://www.drbriffa.com/2012/03/15/red-meat-kills-its-flagrant-bias-thats-killing-me/
http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2013/10/09/punainen-liha-tappaakin-vain-yhdysvalloissa/
http://www.zoeharcombe.com/2012/03/red-meat-mortality-the-usual-bad-science/
TMAO
http://humanfoodproject.com/from-meat-to-microbes-to-main-street-is-it-time-to-trade-in-your-george-foreman-grill/
http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/2013/04/10/does-carnitine-from-red-meat-contribute-to-heart-disease-through-intestinal-bacterial-metabolism-to-tmao/
”Jos paleo on niin kova juttu, niin miksi blue zone -alueen ihmiset ovat poikkeuksellisen terveitä, vaikka ruokavalio onkin vastakohta paleolle?”
Blue Zonelaiset syövät hyvin erilaisia ruokavalioita. Yksi niistä on Okinawa, jossa ruokavalio on hyvin paleotyyppinen, lukuunottamatta fermentoitua soijaa. Tästä puhutaan esim Perfect Health Diet kirjassa. Infoa heidän ruokavaliostaan: http://stan-heretic.blogspot.cz/2009/10/beware-of-okinawa-diet-scam.html
Lisäksi pitkään ikään vaikuttaa tietysti valtavan moni muukin asia kuin ruokavalio. Esim. tässä linkissä käsitellään Blue Zone kirjan vinkkejä, joista vain kaksi kymmenestä on ruokavalioon liittyviä. http://www.chatelaine.com/health/wellness/blue-zones-10-habits-to-adopt-from-the-worlds-healthiest-regions/ Ja väite: “beans, whole grains and garden vegetables are the cornerstone of all these longevity diets” ei pidä paikkaansa ainakaan okinawalaisten suhteen viljan osalta.
”Absence of evidence is not evidence of absence”, eli mitä jos olisikin porukka, joka jakaisi Blue Zonelaisten elämäntavat ja söisi paleoruokavaliota? Mun tiedossa olevan datan perusteella voisi arvailla että heillä menisi aika kivasti :)
Jos oikeasti haluat perehtyä paleoon, tsekkaa kirjat:
John Durant, Paleo Manifesto
Paul Jaminet, Perfect Health Diet
Chris Kresser, Your Personal Paleo Diet
Näissä on perusteltu tutkimuksilla tukien paleokeissiä todella vahvasti. Jos homma ei vakuuta, niin se on täysin ok mulle, kukin syököön ja eläköön omalla tyylillään :)
Eetu says
Ja vänkäys jatkuu ;). Yleensä kommenttiosiot on täynnä näitä ”kiitos kun kerrotte näistä asioista, voin niin paljon paremmin paleolla” ja ”hienoa kun kerrotte totuuden ravinnosta, kun viralliset tahot huijaavat meitä” -tyylisiä ylistys kommentteja (yms. mielistelyjä). Pieni vänkäys ja kritiikki on aina hyvästä. Suuri kiitos kun jaksat vastailla asiallisesti.
Jaakko Savolahti says
Kriittinen ajattelu ja perustelujen vaatiminen on ehdottomasti hyvästä ja olen aina valmis (aikataulujen sallimissa rajoissa) perustelemaan näkemyksiäni. Pitäs varmaan tehdä Paleokritiikki/FAQ sivu, johon voisi sitten linkittää kun näitä perusheittoja, kuten ”paleot kuoli nuorina” tai ”mites kalsium ja kuidut” :)
Eetu says
http://www.pronutritionist.net/imeytymaton-proteiini-ja-hiilihydraatti-vaikuttavat-painvastoin-terveyteen/
Ei vaikuta hyvältä punaisen lihan kannalta.
Jaakko Savolahti says
Jos punainen liha pelottaa, ei sitä tartte syödä :)
Jos mikrobifloora kiinnostaa, suosittelisin ennemmin vaikkapa tätä saittia: http://humanfoodproject.com/ Jossa esim TMAO:sta http://humanfoodproject.com/from-meat-to-microbes-to-main-street-is-it-time-to-trade-in-your-george-foreman-grill/
Täysjyväviljasta ja suolistobakteereista:
”Anyone that follows this blog knows I have something of a (Para)Prevotella fetish and attribute the increased relative abundance in many/some folks as a sign of “whole” grain consumption, not fiber intake per se as often argued. Strikingly, elevated levels of Prevotella have been noted among HIV-infected individuals who exhibit chronic gut inflammation. In this study, the researchers suggest that Prevotella may thrive under conditions of inflammation. In another study, researchers found that Prevotella strongly correlated with new-onset untreated rheumatoid arthritis.”
http://humanfoodproject.com/going-feral-one-year-journey-acquire-healthiest-gut-microbiome-world-heard/
Suolistobakteerit vs terveys data on mun käsityksen mukaan hyvin alustavalla tasolla tässä vaiheessa. Siksi evoluutiobiologinen näkökulma on jälleen varsin fiksu lähtökohta.