Helsinki Paleon Podcastin uusin jakso on ladattavissa ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä ja iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko Savolahti.
Pääset lataamaan ja kuuntelemaan Podcastin tästä linkistä. Voit kuunnella jakson suoraan soundcloud.comista tai ladata sen “Download” nappulasta hiiren oikealla napilla klikkaamalla ja valitsemalla “Tallenna kohde levylle…” tai “Save target as…” tms.
Huom! Kaikki podcast jaksot löytyvät Soundcloudista!
Tulevissa podcast-jaksoissa jatkamme kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamista. Voit kirjoittaa omasi kommentteihin tai lähettää sen osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com (laita kysymysviestin otsikkoon isolla PODCAST ja sen perään oman kysymyksesi aihe). Podcast-jaksot ilmestyvät aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Lähetä siis oma kysymyksesi osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com!
Jos pidät podcastistä ja haluat auttaa sen leviämistä porukan tietoisuuteen, käy ihmeessä lisäämässä arvio iTunesiin!
Tracklist:
[0.00] Jaska got teh flu; kuukauden kuulumiset ja tulevat tapahtumat/luennot, pätkäpaastoilu ja MM-treeni (do not try this at home!)
[10.28] Systeeminen Lupus Erythematosus (SLE) ja paleo.
[18.22] Paikallinen sieni-infektio. Systeemitason hoito ja tutkiminen; gut-skin axis. Mykotoksiinit ja näiden välttäminen.
[24.36] Lasten ruokavalio ja paleo. Lasten oireilu viljatuotteille.
[36.43] Maito ja lihaskivut/selkäkivut; inflammaation miminointi. Lihaskipujen integraalinen hoito. Onko karpalot paleota?
[53.26] Valkoinen riisi ja paleo; ”turvalliset tärkkelykset”.
Linkit:
Kesän 2013 Luonnollisen liikkumisen leirit myynnissä
Villiruoka- ja paleoviikonloppu Sikke Sumarin NamiNamastessa 31.5.-2.6.2013
Jaska ja Luonnollista liikkumista Outdoor-messuilla
Bulletproof® Upgraded™ Glutathione
Mycotoxins – The Surprising Mold You Eat
The Bulletproof Perspective on “Safe Starches”
Someone says
Moi Olli ja Jaska. Kiitos hyvistä podcasteista.
Noihin erilaisiin lihas ja alaselkään kipuihin liittyen hieman kommenttia.
Olli sivusi tuossa mielestäni erittäin tärkeää asiaa kun mainitsi psykosomatiikan, jonka itse uskon olevan yksi merkittävimpiä syitä kroonisten kipujen taustalla. Tämän alan uraa uurtava lääkäri on jenkeissä kohtalaisen kuuluisakin lääkäri
John E. Sarno, joka on tosi jo nyt eläkkeellä.
Itse päädyin lukemaan hänen kirjojaan luettuani ensin Antti Heikkilän Siunattu kipu kirjan, joka viittaa Sarnoon vähän väliä. Monien muiden tavoin pääsin eroon todella voimakkaista kivuista pelkästään lukemalla hänen kirjansa, kokemus oli vähintääkin uskomaton. Olin vielä ravannut tätä ennen lukemattomilla eri lääkäreillä. Heistä tai heidän määräämistään voimakkaista kipulääkkeistä ei ollut minkään valtakunnan apua.
Itselläni oli myös tuo piriformis täysin
krampissa, mutta tämä on erittäin tyypillistä henkilöille, jotka kärsivät kroonisesta kivusta. Itseasiassa Sarno mainitsee, että noin 90%:lla kipupotilaista
on piriformis alue jumissa. Varsinainen syy kuitenkin piilee psykosomatiikassa, tiedostomattoman/tietoisen mielen konfliktissa. Näistä sitten seuraa fyysisellä tasolla autonomisen hermoston toiminta häiröitä(sympaattisen hermosto käy ylikierroksilla), sekä mikrotasolla taahtuu verisuonten supistelua, joka aiheuttaa hapenpuutetta lihaksiin/hermoihin. Tästä sitten seuraa voimakaskipu. Sarnon hoito on ollut myös todella tehokas kaikenlaisissa selkäkivuissa.
Mitä tulee erilaisten asentojen(esim. pitkä istuminen) välttämiseen, ei tässäkään kannata ampua yli. Tokihan ne voivat toimia triggereinä, siitä olen samoilla linjoilla. Kuitenkin krooninen kipupotilas on jo yleensä muutenkin turhan rajoittunut, ja pelkää tehdä sitä taikka tätä. Itse olin ennen tuon kirjan lukua(ja sen ohjeiden noudattamista) käytännössä kykenämätön istumaan. Tästä huolimatta erittäin nopeaan tahtiin olin täysin kunnossa, ja teennäiset rajoitteet elämässäni poissa.
Erilaiset rajoitteet elämässä helposti muodostavat oravan pyörän pelkojen kanssa, jotka johtavat kivun kroonistumiseen. http://www.tmswiki.org kertoo aiheesta lisää. Sarnon hoitotulokset ovat muuten yleisesti ottaen todella loistavia.
Toki kipujen taustalla on muitakin syitä, ja terveellinen ravinto ja esim. riittävä D-vitamiinin & omega-3 rasvojen saanti ovat myös erittäin tärkeitä.
Olisikohan Olli sattunut lukemaan Sarnon kirjoja ? Ymmärtääkseni olet joskus ollut sen verran tekemisissä Antti Heikkilän kanssa, että ajattelin Sarnon olevan sinulle mahdollisesti sitä kautta tuttu.
Olisi kiva kuulla, että oletteko lukeneet herran kirjoja ja jos olette niin mieltä olette hänen näkemyksistään.
OlliS says
Hello Someone!
Olen kanssasi täysin samoilla linjoilla, ehkä olisi ollut hyvä purkaa tuota psykosomaattista aspektia vielä tarkemmin mekanismien osalta, joita tässä hyvin tiivistetysti esititkin. Heikkilän kanssa sain keskusteltua parisen vuotta sitten asiasta ja hän näytti minulle myös kädestä pitäen miten tämän tyyppisiä kipuja voi hoitaa. Myös mekanismeista keskustelimme ja luin hänen kirjoittaman kirjansa. Sarno tosiaan vilahteli moneen otteeseen tässä, mutta itse alkuperäislähteeseen en ole (vielä) tutustunut. Jossain vaiheessa hoidin paljonkin selkäkipupotilaita, mutta sittemmin se on jäänyt vähemmälle (tosin edelleen integroin sitä hoidossani tarvittaessa, tällä hetkellä vaan ei ole resurssien puolesta aikaa sille).
Sittemmin Heikkilä päätti katkaista välit emmekä ole olleet tekemisessä sen jälkeen hänen toivomuksestaan (syitä tässä voi sitten vain arvuutella).
Kiitos palautteestasi!
Someone says
Moi Olli,
kiitos vastauksesta. Itsekin kävin Heikkilän vastaanotolla kipujen takia. Hän tosiaan hoiti
oireita avaamalla tuota piriformis aluetta, huolimatta siitä että kipu tuntui sääressä. Tämä helpottikin tilannetta merkittävästi ja
siitä paraneminen lähti käyntiin. Oman kokemukseni mukaan pidän kuitenkin vielä siihen päälle erittäin tärkeänä selvitellä itselle
oireiden psykosomaattista taustaa, ja kun se itselle kunnolla aukenee ja diagnoosin hyväksyy(tämän on vaikeinta useimmille), katoaa oireetkin kuin
itsestään.
Suosittelen lämpimästi lukemaan jonkin Sarnon teoksista, niistä tuorein on nimeltään Divided Mind – Epidemic of mindbody disorders. Tuo
teos on käsittääkseni suunnattu myös lääkereille, potilaiden lisäksi. Aiemmat teokset ovat kylläkin hiukan helppo lukuisempia ja paremmin tiivistettyjä(Healing backpain, Mindbody prescription).
Sarnohan hoitaa käytännössä puhumalla/kirjoittamalla/antamalla erilaisia tehtäviä, fyysiset hoidot hän lopulta lopetti, koska mielen ongelmiin
keskittyminen toi ylivoimaisen kestäviä tuloksia.
”Sittemmin Heikkilä päätti katkaista välit emmekä ole olleet tekemisessä sen jälkeen hänen toivomuksestaan (syitä tässä voi sitten vain arvuutella).”
Heikkilä taitanee lopulta olla vähän oman polun kulkija tyyppiä:) (hyvää duunia silti on tehnyt, ja olen häneltä saamastani avusta kiitollinen).
Kiitos vielä hyvistä podcasteista molemmille. Tärkeää duunia teette ja Ollin kaltaisia lääkäreitä tarvittaisiin kipeästi lisää! Pitkät jonot
vastaanotolla kertovat siitä, että kokonaisvaltaisesti ajattelevista lääkäreistä on huutava pula.
Johanna says
Moikka!
Kiitos hyvistä Podcasteista! :)
Miten teette luuliemen tarkemmin kerrottuna? Mitä laitatte sekaan ja kuinka kauan keittelette? Muistan jostain maininnan etikasta, kannattiko sitä laittaa? Joku suhteellisen tarkka resepti olis kiva tälläselle heikot kokkaustaidot omaavalle! =D
Jaakko Savolahti says
Kiitti Johanna :)
Porisee tälläkin hetkellä liedellä, eli luut kattilaan, vettä päälle niin että peittyvät ja siinä keitellään 8-12 h tai pidempäänkin jos jaksaa. Mukaan laitan korkillisen valkoviinietikkaa, että ravinteet irtoavat vielä paremmin. Sitten vaan kaataa liemen siivilän läpi astiaan ja laittaa pakastimeen tai jääkaappiin. Supersimppeliä ja herkullista :)
Lartsa says
Tervehdys ja kiitos (kaloista). Jos haluaa kokeilla, parantaako maidottomuus selkäkipuja ja -jumituksia, pitääkö jättää pois myös heraproteiinit?
Jaakko Savolahti says
Moi Lartsa,
Aluksi jättäisin kyllä kaikki maitotuotteet, myös heran veke että voi olla varma jeesaako eliminaatio.
Tommi says
Moikka, kysymys tuosta maitotuotteiden välttämisestä. Puhuitte että maito on syytä jättää pois, mutta entä juusto ja jugurtti? Itselläni kuluu erityisesti vuohenjuustoa (goudaa) ja vuohenjugurttia, joka on vielä probiooteilla terästetty. Molemmat luomua. Mitä mieltä olette näistä?
Ainakin tuolla ”Normipäivä ja muut menut” sivulla Olli mainitsee syövänsä vuohenjuustoa… :)
Jaakko Savolahti says
Jos ei aiheuta ongelmia, noi ovat varmaan ihan ok. Ehkä joskus kannattaisi testata 2 kk ilman ja katsoa näkyykö missään muutosta.
OlliS says
Lehmänmaidon juustoa ja jugurttia en käyttäisi, mutta tässä ilmeisesti kyse olikin vuohenmaidosta tehdyistä. Itse käytin tosiaan näitä vielä vuosi sitten ruokapäiväkirjan aikoihin, mutta nyttemmin olen jättänyt pois, koska olo on parempi ilman. Eli testaamalla itse selviää, huomasin että suolisto voi paremmin kun olin pidemmän aikaa ilman vuohenmaitojuustoa. En oikeastaan enää sitä kaipaa ja makukin tuntuu hieman vieraalta nykyään.
Jussi Venäläinen says
Moro Jaakko & Olli,
http://www.nsca.com/uploadedFiles/NSCA/Inactive_Content/Program_Books/PTC_2013_Program_Book/Aragon.pdf
Onko tullut tämä Alan Aragonin esitys vastaan aiemmin? Esitys on osittain mustavalkoinen ja jättää argumentoinnin varaa, mutta esimerkiksi Blue Zones -havainnot on mielenkiintoisia. Mitä mieltä esityksen sisällöstä?
Sirius says
minä saan selkäkipua maidon käytöstä. Silloin tällöin tulee käytettyä ja vähänkin suuremmasta määrästä saan selän kipeäksi ja jäykäksi. Myös psykosomaattinen selkäkipu on tuttua, mutta se on erilaista.
Eetu says
Joskus aikaisemmin olen kysellyt kolesterolista. Silloin taisi olla vastaus että tyydyttynyt rasva ei nosta kolesterolia. Muutenkin olen ymmärtänyt että suhtaudutte kolesteroliin melko rennosti. Mitäs vastaatte tähän Pauli Ohukaisen kirjoitukseen? : http://www.skepsis.fi/lehti/2012/Skeptikko-2012-4_Myytti_kolestrolimyytista.PDF
sinikka says
moro! Alkuun kiitos informatiivisista ja samalla hauskoista podeista. Tuossa oli puhetta riisistä, olenkin sitä rajatusti käyttänyt välillä,lähinnä valkoisia riisijauhoja sitomaan siemennäkkärin kasaan sekä kokeilin yhden purkillisen riisiproteiinia (joka muuten oli idätettyä täysjyväriisiä, onko siinä siis jäljellä jotain sopimatonta?)
siis tammikuussa kuluvaa vuotta lopulta heittäydyin autoimmuunipaleolle, jota toteutin tiukasti ensimmäiset pari kk ja sillä tiellä kuljen. pitkä juttu kaikenlaista ”auto”puolen haastetta..osa vaivoista on vähän helpottanut, mutta pääsyy miksi jatkan on se, että toivon pääseväni siihen oireettomaan tilaan joskus;) ja toiseksi jos lipsun edes vähän niin seuraavina päivinä saa siitä kärsiä.
mutta riisihän piti olla pois tässä autoimmuuniruokavaliossa, siis mikä on sitten hyvä lisäproteiinilähde, katselin tuota hamppuproteiiniakin, mutta siinä näytti olevan kovin paljon noita omega6:sia? ongelmia tuottaa ainiakin toistaiseksi ruoka-aine haasteet kun esimerkiksi munat eivät käy ollenkaan, eikä kala, joten tämä liika omega6 väälttäminen on käsittääkseni tärkeää. Lihaa syön jo niin paljon etten sitä määrää enää pysty lisäämään. ja kookoshan oli hyvä juttu niin siitä kait käy myös kaikki muodot eli hiutaleet ja jauhot? Kiitos ja jatkakaa hienoa työtä