Artikkelin on kirjoittanut lääketieteen lisensiaatti Olli Sovijärvi.
Autoimmuunisairaudet alkavat olla yleisimpiä länsimaisten ihmisten sairauksia tyypin II diabeteksen, metabolisen oireyhtymän sekä syövän ohella. Näitä tunnistetaan jo yli sata erilaista, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa 5–8 % väestöstä sairastaa jotakin autoimmuunisairautta. Yleisimpiä ovat Hashimoton tyreoidiitti (kilpirauhasen tulehdus), psoriasis, nivelreuma, keliakia, Crohnin tauti sekä multippeli skleroosi (MS-tauti). Suomessa autoimmuunisairauksista kärsii arviolta 5 % väestöstä. Perinteisen ajattelumallin ja hypoteesien mukaan autoimmuunisairaus syntyy, kun kehon oma immuunijärjestelmä menettää kyvyn erottaa omat ja vieraat kudosrakenteet toisistaan. Tällöin immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia soluja vastaan. Osa autoimmuunisairauksista on soluvälitteisiä; niissä kudostuhoa aiheuttavat soluvälitteisen immuniteetin solut (esim. nivelreuma, tyypin I diabetes sekä muut yhden kohdekudoksen sairaudet). Toinen osa näistä taas on vasta-ainetuotantoon perustuvan immuunijärjestelmän sairauksia, joissa autovasta-aineet kiertävät verenkierrossa ja voivat vaikuttaa useammassa kohde-elimessä (esim. SLE eli systeeminen lupus erytematosus). Lääketieteen alkuopinnoissa patologian kurssilla ruumiinavauksessa nähdään potilaita, joilla on ollut SLE ja joiden lähes jokainen sisäelin on jollain tavalla vaurioitunut. Patofysiologisia mekanismeja mietitään tarkasti, mutta ravinnon osuus taudin puhkeamisessa sivuutetaan lähes täysin. Kuitenkin mm. tri Fasanon tutkimusryhmä on esittänyt mekanismeja autoimmuunisairauksien käynnistymiselle, joissa tiettyjen ruoka-aineryhmien aiheuttama signaali on johtanut autoimmuniteetin puhkeamiseen yhdessä vuotavan suolen oireyhtymän sekä geneettisen alttiuden kanssa.
Autoimmuunisairauksien patogeneesissä on kolme tekijää, joista kaikki vaaditaan taudin puhkeamiseen. Tarvitaan aina geneettinen alttius autoimmuunisairaudelle, jossa immuunisysteemi tulkitsee ympäristön tuottaman antigeenin väärin ruuansulatuselimistössä. Toisena tekijänä on altistus tälle ympäristötekijälle eli epigeneettiset mekanismit [17]. Kolmantena tekijänä esiintyy antigeenin pääsy verenkiertoon suoliston epiteelisolujen kautta (normaalisti oikein toimivat, tiiviit liitokset estävät tämän).
1) Geneettinen alttius
Geneettisen alttiuden ja kudostekijöiden suhteen parhaiten tunnettu autoimmuunisairaus on keliakia, jossa HLA DQ2-DQ8 -alleelit aiheuttavat merkittävän riskin sairastumiselle [4]. Varhaislapsuudessa rintalastan takana sijaitseva kateenkorva on tärkeä immuunivasteen säätelijä, jossa karsitaan pois omien kudosten rakenteita tuhoavat solut. Joillakin ihmisillä tämä prosessi häiriintyy, ja omia kudoksia vastaan ohjelmoituneita imusoluja jää toimintaan.
Muita tunnettuja kudosantigeenejä autoimmuunisairauksissa ovat mm. HLA DR2 (SLE, narkolepsia, MS-tauti) [5], HLA DR3 (Sjögrenin syndrooma, myastenia gravis, tyypin I diabetes) [6] ja HLA DR4 (nivelreuma, tyypin I diabetes, pemfigus vulgaris) [7].
2) Ympäristön altistus ja epigeneettinen laukaiseva tekijä
Geneettisen alttiuden lisäksi tarvitaan aina ulkoisia tekijöitä. Näitä on aiemmin tunnettu varsin huonosti, mutta ne ovat alkaneet avautua viimeaikaisten tutkimusten avulla yhä tarkemmin (mm. eri ruoka-aineiden antiravinteet kuten gluteeni). Eräs aikaisempi teoria on ollut molekyylinen mimiikka, jossa bakteereiden ja virusten rakenteet muistuttavat ihmiskudosten rakenteita niin paljon, että imusolut eivät erota näitä toisistaan [1]. Tällöin patogeenia vastaan muodostuneet imusolut voivat vaurioittaa kudosta, ja elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita niitä vastaan. Tälle hypoteesille ei ole kuitenkaan löytynyt varmaa vahvistusta, ja ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa molekyylimiikka on pikemminkin autoimmuunireaktion seuraus kuin sen aiheuttaja [2]. Toinen vallalla oleva teoria on ns. ”bystander effect”, joka muistuttaa molekyylimimiikkaa. Tässä mallissa non-self-antigeenit – kuten bakteerit ja virukset – vaurioittavat suoraan kudosta, minkä jälkeen elimistön omat imusolut tunnistavat nämä vieraiksi ja alkavat tuottaa vasta-aineita näitä vastaan [1].
Mikä tässä kuvassa tai teoriamallissa sitten on vialla? Arvellaan, että nämä vasta-aineet jäisivät kiertämään verenkiertoon vuosikymmeniksi eikä autoimmuunisairauksista täten olisi mahdollista parantua. Tohtori Fasanon tutkimusryhmä on kuitenkin tehnyt tässä valtavan läpimurron, sillä ryhmä on havainnut että autoimmuunisairauksiin liittyy – geneettisen alttiuden ja ympäristön laukaisevan tekijän lisäksi – kolmaskin tekijä: englanniksi ”leaky gut” eli vuotavan suolen oireyhtymä [1].
Kuva artikkelista: Leaky Gut and Autoimmune Diseases [3]
3) Vuotavan suolen oireyhtymä
Vuotavan suolen oireyhtymä saattaa herättää mielenkiintoisia ajatuksia nimensä perusteella, mutta mikroskooppisella tasolla se on oikeastaan varsin looginen. Suoliston suolinukassa on tiiviitä liitoksia, jotka yhdistävät suolen epiteelisolut toisiinsa. Näiden on tarkoitus estää vieraiden ja kookkaiden molekyylien tunkeutuminen verenkiertoon ja päästää lävitseen vain erilaisia hivenaineita, aminohappoja ym. ravinteita. Vuotavan suolen oireyhtymässä tapahtuu kuitenkin tiiviiden liitosten hajoamista, mistä tuleekin oireyhtymän nimi: suoli alkaa kirjaimellisesti vuotaa (hyperpermeabiliteetti-ilmiö). Perinteisen käsityksen mukaan suoliston tehtävänä on ollut vain ravinteiden imeytyminen ja veden homeostaasin säätely. Kuitenkin viimeisten tutkimusten valossa toinen vähintäänkin yhtä tärkeä tekijä on suoliston toiminnallinen makromolekyylien kuljettaminen isännän (oma elimistö) ja ympäristön välillä, ja niissä tiiviit liitokset ovat oleellisessa osassa GALT-imukudoksen sekä suoliston neuroendokriinisen verkoston kanssa [3]. Tämä mekanismi säätelee toleranssia ja immuniteettia ns. non-self-antigeenejä vastaan. Kun tämä hieno säätelymekanismi on häiriintynyt geneettisesti alttiilla henkilöillä ympäristön altisteiden (kuten gluteenin) vaikutuksesta, voi käynnistyä patogeeninen kaskadi, jota kutsutaan autoimmuunisairaudeksi.
Eräät virukset, bakteerien patogeenit sekä parasiitit voivat muokata suoliston tiiviiden liitosten rakenteita ja aiheuttaa häiriöitä suolistossa (kuten epiteelisolujen sytoskeletonin sekä tiiviiden liitosten vaurioita). Muita tiiviiden liitosten vaurioita mahdollisesti aiheuttavia tekijöitä ovat alkoholi, tupakka, tulehduskipulääkkeet, ehkäisyvalmisteet, oraaliset antasidit (kuten Gaviscon) sekä ehkäpä tärkeimpänä eri ruoka-aineiden antiravinteet, joita käsitellään tarkemmin seuraavassa kappaleessa [10].
Kuva artikkelista: Leaky Gut and Autoimmune Diseases [3]
Keliakia:
Keliakia on täydellinen esimerkki autoimmuunisairaudesta, koska tiedämme tarkkaan, mitkä sairauden geneettiset tekijät ovat (HLA DQ2- ja DQ8-haplotyypit). Taudissa geenit (HLA ja non-HLA) sekä ympäristö reagoivat keskenään ja aiheuttavat suoliston vaurioitumisen. Tiedämme myös, että gluteeni toimii tässä sairaudessa laukaisevana ympäristötekijänä. Taudin varhaisessa keliakiavaiheessa tiiviit liitokset ovat auki, mikä edesauttaa sairauden kehittymisessä [8]. Gluteeni on kookas proteiinimolekyyli, joka koostuu lukuisista peptideistä. Näistä ainakin viidenkymmenen tiedetään toimivan toksisena epitooppina, jonka on havaittu tuhoavan suoliston epiteelisoluja, häiritsevän immuunitoimintaa sekä aiheuttavan vuotavan suolen oireyhtymää. Viimeisimmän Fasanon tutkimuksen mukaan tiiviitä liitoksia säätelevän proteiinin, zonuliinin, ekspressio eli ilmeneminen on reilusti lisääntynyt autoimmuunisairauksissa kuten keliakiassa. Mitä enemmän zonuliinia, sitä vuotavampi suoli [3].
Jos keliaakikko syö gluteenia (erityisesti gluteenin osa, gliadiini, on tässä ongelmallinen), lisääntyy zonuliiniproteiinien tuotanto välittömästi [10]. Tämä taas aiheuttaa inflammaatiota ja tulehduksellisten sytokiinien erittymistä, jotka johtavat tyypillisesti tiiviiden liitosten avautumiseen (ja pitkittyessään tuhoutumiseen). Tämä prosessi voidaan kuitenkin estää ja palauttaa kokonaan välttämällä gluteenia ruokavaliossa, mikä vähitellen johtaa zonuliinin määrän vähenemiseen ja suoliston epiteelisolujen ja tiiviiden liitosten korjaantumiseen. Tarkempia mekanistisia kuvauksia voi lukea Fasanon artikkelista “Leaky gut and autoimmune diseases” [3].
Gluteeniyliherkkyys:
Gluteeniyliherkkyys on arvioiden mukaan noin sata kertaa yleisempää kuin keliakia, mikä aiheuttaa ongelmia laboratoriotestaamisen suhteen.
Keliakian tutkiminen laboratoriokokein ei poista mahdollisuutta gluteeniyliherkkyydelle. Kuitenkaan gluteeniyliherkillä potilailla ei ole viimeisimmässä tutkimuksessa havaittu merkittävää suoliston permeabiliteetin lisääntymistä [43]. Oleellinen kysymys kuuluukin, edeltääkö vuotavan suolen oireyhtymä muiden autoimmuunisairauksien syntymistä ja voiko gluteeniyliherkkyys johtaa autoimmuunisairauden puhkeamiseen geneettisesti alttiilla ihmisillä?
Tyypin I diabetes:
Tyypin I diabetes eli sokeritauti on autoimmuunitauti, joka on joskus yhteydessä myös muihin autoimmuunisairauksiin kuten keliakiaan sekä Hashimoton tyreoidiittiin. Diabetekseen liittyy monesti erityisesti puhkeamisvaiheessa ruuansulatusoireita, jotka ovat nykytutkimuksen valossa oleellisesti yhteydessä suoliston läpäisevyyden lisääntymiseen ja vuotavan suolen oireyhtymään [11]. Mielenkiintoinen eläintutkimus osoitti, että esidiabeettisilla rotilla vuotavan suolen oireyhtymä edelsi haiman saarekkeiden tuhoutumista, mikä taas on tyypillistä diabeteksen kehittymisessä ja sairauden puhkeamisessa [12]. Sama tutkimus toistettiin myöhemmin myös Fasanon tutkimusryhmän toimesta vuonna 2005 [13]; tutkimuksessa oli mielenkiintoista se, että kun rotille annettiin zonuliinin estäjämolekyyliä, väheni myös diabeteksen esiintyminen. Veren zonuliinipitoisuus on koholla yli 50 prosentilla diabeetikoista [11].
Juuri julkaistu mielenkiintoinen tapausseloste kuusivuotiaasta diabeetikkopojasta antaa kliinistä tukea siihen, että gluteenin poistaminen ruokavaliosta voi myös auttaa diabeteksen remission pidentämisessä. Tapausselostuksessa pojan pitkäaikaissokeri, HbA1C, oli ennen gluteenin poistoa ravinnosta 7,8 %, kun taas 2–3 viikon päästä ilman insuliinihoitoa se oli tasolla 5,8–6,0 %. 20 kuukaudenkaan kuluttua poika ei tarvinnut insuliinihoitoa, ja paastoverensokeri oli välillä 4,0–5,0 mmol/l [14].
Astma:
Astma on sairautena varsin monimutkainen prosessi kliinisiä oireita, joihin kuuluvat mm. hengitystieobstruktio, ilmateiden hyperreaktiivisuus sekä tulehdus. Mekanismit, jotka aiheuttavat hengitysteiden inflammaation ja muutokset ilmateiden toiminnassa, on jaettu sisäsyntyisiin (mahd. autoimmuunireaktio) sekä allergiaperäisiin; näitäkään ei kuitenkaan ymmärretä vielä täydellisesti. Ruoka-aineallergiat ovat osana sairauden syntymekanismia, mikä taas antaa viitettä suoliston permeabiliteettihäiriöstä. Fasanon tutkimusryhmä on tehnyt löydöksiä zonuliinin osalta astmaatikoilla ja havainnut, että n. 40 % astmaatikoista kärsii vuotavan suolen oireyhtymästä [15], mikä antaisi viitettä suoliston roolista myös astman hoidossa.
MS-tauti:
MS-taudissa havaitaan tyypillisesti veri-aivoesteen lisääntynyt permeabiliteetti (läpäisevyys), mutta viimeisten havaintojen mukaan myös suoliston permeabiliteetti ja vuotavan suolen oireyhtymä on havaittu ainakin 25 prosentilla MS-potilaista [16]. Fasanon ryhmä testasi myös tätä hypoteesia ja totesi tutkimuksessaan, että n. 29 prosentilla MS-potilaista oli kohonnut zonuliinitaso [3], mikä vastaa edellisen tutkimuksen löydöstä. Mielenkiintoista oli myös se, että remissiossa olevissa MS-potilailla zonuliinitasot olivat terveiden verrokkien tasolla [15].
Tulehdukselliset suolistosairaudet:
Tarkka tulehduksellisen suolistosairauden patogeneesi on vielä selvittämättä, mutta viimeisimpien vuosien tutkimukset viittaavat siihen, että autoimmuuniprosessin laukaisee genetiikan, immunologisten tekijöiden sekä ympäristön yhteisvaikutus. Crohnin tauti ja colitis ulcerosa ovat tulehduksellisia sairauksia, joissa suoliston lisääntynyt permeabiliteetti (vuotava suoli) esiintyy tyypillisesti ennen oireiden ja varsinaisen sairauden kehittymistä [17–18]. Fasanon tutkimusryhmä on havainnut myös, että tulehduksellisten suolistosairauksien varhaisissa vaiheissa zonuliinitasot ovat koholla ja vastaavasti nämä laskevat normaaleiksi, kun tulehdusprosessi on saatu hallintaan oikealla hoidolla [15]. Taudin myöhäisemmässä vaiheessa vauriot tiiviissä liitoksissa ja suoliston seinämässä aiheuttavat sytokiinien (INF-gamma ja TNF-alfa) erittymisen tulehdusprosessissa, mikä osaltaan lisää entisestään suoliston vuotamista. Kyseessä onkin tavallaan noidankehä, jonka katkaisemiseen tarvitaan laukaisevien tekijöiden – kuten gluteenin – poistamista ruokavaliosta.
Muita vuotavan suolen oireyhtymän mahdollisesti laukaisevia ravitsemuksellisia tekijöitä
Gluteenin ohella mm. viljojen sekä erityisesti palkokasvien lektiinit voivat edistää vuotavan suolen syntymistä. Lektiineitä on näiden ohella myös perunoissa, tomaateissa sekä ns. pseudo-viljoissa kuten kvinoassa, amarantissa ja chia-siemenissä. Lektiineistä erityisen haitallista on ns. ”wheat germ agglutinin” (WGA), jota löytyy kaikista viljoista. Lektiinit eivät pilkkoudu normaalisti ruoansulatuksessa, mikä jättää suolistoon suurikokoisia proteiinimolekyylejä (jotka sisältävät runsaasti proliini-aminohappoa, jota on vaikea pilkkoa). Kiinnittyessään suoliston reseptoreihin nämä kuljetetaan suolinukan läpi verenkiertoon, ja ne aiheuttavat potentiaalisen immuunireaktion, sillä elimistön imusolut tunnistavat nämä vieraiksi molekyyleiksi (kuten bakteerit, virukset tai parasiitit). Tämä voi osaltaan myös johtaa autoimmuunireaktion syntymiseen ja edesauttaa autoimmuunitaudin kehittymisessä (vasta-aineita lektiineille -> joka kerta kun lektiineitä ilmaantuu suolistoon, vahvistaa se reaktiota). Erityisesti nivelreumassa pelkkä gluteenin poistaminen ruokavaliosta ei välttämättä riitä, vaan myös lektiinien poistaminen voi olla oleellista sairauden etenemisen pysäyttämisessä [19].
Lehmän maidon proteiini, kaseiini, voi olla yhteydessä autoimmuunisairauksien synnyssä gluteenin ohella suolistoa vaurioittavana proteiinina. Sen vuoksi pelkkä palkokasvien, viljatuotteiden ja gluteenin poistaminen ruokavaliosta ei riitä, vaan myös maitotuotteet on eliminoitava ainakin siksi aikaa, kun suolisto ja autoimmuunimekanismit saadaan korjattua. Erityisesti tyypin I diabeteksessa, MS-taudissa ja keliakiassa on havaittu vasta-aineita lehmän maidon beta-kaseiinille [20]. Beta-kaseiini näyttäisi olevan riskitekijänä myös autismin ja skitsofrenian kehittymisessä [25–27]. Myös lehmänmaidon albumiinin vasta-aineita on havaittu keliakiassa sekä tyypin I diabeteksessa [21]. Tänä vuonna julkaistussa suomalaisen tutkijan (Vaarala) kirjoittamassa artikkelissa pohditaan tyypin I diabeteksen syntymistä suolistossa. Mielenkiintoisena havaintona oli se, että hydrolysoidun kaseiinituotteen poistaminen vauvan ruokavaliosta vähensi geneettisesti alttiiden riskiä sairastua tyypin I diabetekseen [22]. Mekanismi on esitetty jo 16 vuotta sitten Lancetissa, arvostetussa lääketieteellisessä lehdessä, julkaistussa tutkimuksessa, jossa erityisesti varhaislapsuudessa nautittu lehmän maito altistaa tyypin I diabeteksen synnylle [23]. Lehmän maidon beta-kaseiineissa on myös eroja, ja sen vuoksi maitotuotteet onkin jaettu ns. A1- ja A2-ryhmiin eri rotujen tuottamien proteiinirakenteiden vuoksi. Lehmän maidossa on kolme funktionaalista osaa: rasva, hera ja maidon muut osat (ns. “milk solids”). Kaksi ensimmäistä tekijää eivät yleensä aiheuta terveydellisiä ongelmia, mutta muut osat – kuten proteiinit sekä erilaiset kasvutekijät – ovat hyvin potentteja allergeeneja ja immuniteettia sekä metaboliaa sotkevia tekijöitä. A1-lehmän maidon beta-kaseiinin peptidi, beta-kasomorfiini-7, voi aiheuttaa lukuisia terveysongelmia (tätä maitoa juodaan mm. Suomessa sekä Yhdysvalloissa, mutta ei esimerkiksi Ranskassa, jossa on taas A2-tyypin beta-kaseiinia tuottavia lehmärotuja). Vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että Islannissa tavattiin muuta Skandinaviaa (Suomi mukaan lukien) huomattavasti vähemmän tyypin I diabetesta 11–14-vuotiailla, jotka joivat vähemmän A1-tyypin beta-kaseiinia sisältävää maitoa [24]. Raakamaidon nauttiminenkaan ei poista kyseistä ongelmaa, minkä vuoksi suosittelenkin Suomessa autoimmuunisairaudesta kärsiviä välttämään kotimaisia maitotuotteita.
Kolmannen potentiaalisesti ”toksisen” antiravinneryhmän muodostavat saponiinit, jotka kasveissa suojelevat itse kasvia hyönteisten hyökkäyksiltä (toimien siis kasvin omana puolustusmekanismina). Tomaateissa, perunoissa sekä muissa koisokasveissa (mm. chilipaprikat) on saponiineihin kuuluvia glykoalkaloideja, jotka myös voivat vaurioittaa suoliston epiteelisoluja sekä tiiviitä liitoksia [31]. Perunoissa esiintyy alfa-solaniinia sekä alfa-kakoniinia, tomaateissa alfa-tomatiinia ja chilipaprikoissa kapsaisiineja. Kypsentäessä suuri osa näistä tuhoutuu, mutta ne voivat silti olla ongelmallisia herkillä ihmisillä autoimmuunisairauden aktiivisessa vaiheessa [32]. Näiden lisäksi palkokasvien (pavut, herneet, linssit, soijapavut, maapähkinä) sisältämät saponiinit ovat yksi potentiaalisista tekijöistä myös vuotavan suolen oireyhtymän synnyssä [28]. Erityisesti soijaproteiini sekä soijapavut sisältävät runsaasti saponiineja painokiloa kohden [29–30].
Stressi
Tässä artikkelissa on pääasiassa käsitelty eri ruoka-aineiden vaikutusta suolistoon sekä autoimmuunimekanismeihin, mutta vähintäänkin yhtä oleellista roolia immuniteetin toiminnan häiriöissä sekä mahdollisesti myös autoimmuunisairauksien synnyssä näyttelee krooninen stressi. Eri ihmiset kokevat stressiä eri tavalla, mutta jokaiselle ihmiselle kroonistunut niin sanottu distressi aiheuttaa todennäköisesti terveydellisiä ongelmia. Eustressi on hyödyllistä stressiä, jota ihminen tarvitsee pitääkseen yllä normaalia immuunitoimintaansa sekä muita adaptiivisia toimintoja kehossa ja mielessä. Distressiä voi olla esimerkiksi jatkuva ympäristön melualtistus, liiallinen fyysinen rasitus, jatkuvat negatiiviset ajatukset ja murheet, krooninen infektio sekä vääränlainen ravinto (ks. edellä). Krooninen distressi vaikuttaa suoraan immuniteettiin neuroendokriinisten mekanismien sekä sympaattisen hermoston välityksellä; yksi merkittävimmistä vaikutuksista on krooninen tulehdustila [33]. Jo akuutti psykologinen stressi nostaa interleukiini-6-tulehdusvälittäjäaineen pitoisuuksia veressä – puhumattakaan kroonisesta stressistä. Myös suoliston mikrobitasapaino sekä suolinukan epiteelisolut voivat vaurioitua niin akuutista kuin kroonisestakin stressistä; kroonistuessaan vauriot ovat usein vaikeampia ja voivat osaltaan pahentaa jo olemassa olevaa autoimmuunisairautta. Suoliston ja aivojen yhteys on tiedostettu viimeaikaisten tutkimusten valossa, ja vaikutukset voivat tapahtua kumpaankin suuntaan: kliininen masennus voi provosoida tulehdustilaa suolistossa, ja vastaavasti krooninen suoliston tulehdustila ja vuotava suoli voivat edesauttaa masennuksen syntymistä [33]. Viimeaikainen suomalainen tieteellinen katsaus stressihormoni kortisolin ja masennuksen yhteydestä havaitsi kroonisesti masentuneilla kortisoliresistenssiä solutasolla [34]. Herkillä ihmisillä akuutti stressitilanne aiheuttaa tyypillisesti suolisto-oireita, jotka voivat stressin kroonistuessa muuttua varsin ongelmallisiksi. Tämänkin vuoksi stressinhallinnan tulisi olla integraalinen osa autoimmuunipotilaan hoitoa.
Yhteenveto
Perinteinen autoimmuunisairauksien patogeneesiteoria, jossa geneettinen alttius ja ympäristön laukaisevat tekijät aiheuttavat taudin, on viimeisimmän tutkimustiedon valossa vanhentunutta tietoa, ja tässä artikkelissa esitetty kolmas tekijä, vuotavan suolen oireyhtymä, on oleellisesti vaikuttamassa autoimmuunitautien puhkeamisessa. Erityisesti keliakian ja tyypin I diabeteksen autoimmuunimallit osoittavat, että suoliston seinämän läpäisevät makromolekyylit voivat aiheuttaa autoimmuunitaudin ihmisillä, jotka sairastavat vuotavan suolen oireyhtymää ja jotka ovat sille geneettisesti alttiita. Kun mikä tahansa kolmesta autoimmuunisairauden puhkeamiseen vaadittavasta tekijästä (geenit, ympäristön laukaiseva tekijä tai suoliston häiriintynyt läpäisevyys) poistetaan, tulisi autoimmuuniprosessin pysähtyä. Rotilla tehty tutkimus zonuliinin estäjän, larazotidiasetaatin, tehosta autoimmuuniprosessin estossa antaa toivoa myös lääkkeellisestä parantamisesta. Kyseistä molekyyliä on testattu toistaiseksi noin 500:lla keliakiaa sairastavalla henkilöllä lupaavin tuloksin: haittavaikutukset ovat olleet placebon tasolla, ja tehokkuus on ollut erinomainen lyhytaikaisessa käytössä [35].
Kun autoimmuuniprosessi on aktivoitunut, tulisi suoliston hoitoon ja bakteeritasapainoon sekä eri ruoka-aineiden aiheuttamiin ongelmiin suhtautua vakavasti. Autoimmuunisairautta potevan henkilön välttämisruokavalio on hyvä olla aluksi tarkka (n. 2–6 kuukauden ajan): vältetään kaikkien vilja- ja maitotuotteiden sekä palkokasvien lisäksi myös perunoita, tomaatteja sekä muita koisokasveja. Kun vuotavan suolen oireyhtymä ja systeeminen tulehdusprosessi ovat korjaantuneet, voidaan ruoka-aineryhmiä ruveta vähitellen palauttamaan ruokavalioon yksitellen, mahdollisia oireita kuunnellen. Välttämisruokavalion ja systeemisen tulehdustilan hoitamisen ohessa suoliston bakteeriepätasapainon eli dysbioosin korjaaminen on myös tärkeä osa hoitoprosessia. Apuna tämän selvittämiseen ovat uudenaikaiset ulosteen mikrobiologiset analyysit sekä suoliston läpäisevyystesti. Probioottihoito on todettu tehokkaaksi suoliston bakteeriepätasapainoa hoidettaessa [41–42].
Stressinhallinta sekä psyykkiset, altistavat ja sairautta ylläpitävät tekijät tulisi myös ottaa huomioon kokonaisvaltaisessa hoidossa; erityisesti potilaan oma usko paranemiseen näyttäisi olevan merkittävä tekijä paranemisprosessissa [36–37]. Viimeisen vuosikymmenen yksi kuumimmista tutkimusaloista, psykoneuroimmunologia (PNI), antaa vaikuttavaa dataa siitä, miten mielen, tunteiden ja ajatusten osuus paranemisessa on merkittävä myös autoimmuunisairauksissa [38–40].
Olli Sovijärvi, LL, Integraalinen Lääketiede
Artikkeli on julkaistu aiemmin Ollin omassa blogissa sekä LiveLife-lehdessä marraskuun lopussa.
Kirjallisuusviitteet
1. Perl, A. (2004). Pathogenesis and spectrum of autoimmunity. Methods Mol Med 102:1–8.
2. Christen, U. & von Herrath MG. (2004). Induction, acceleration or prevention of autoimmunity by molecular mimicry. Mol Immunol 40:1113–1120.
3. Fasano, A. (2011). Leaky gut and autoimmune diseases. Clinic Rec Allerg Immunol. 42(1):71–78.
4. Plenge, RM. (2010). Unlocking the pathogenesis of celiac disease. Nat Genet 42:281–282.
5. Westall, FC. (2007). Abnormal hormonal control of gut hydrolytic anzymes causes autoimmune attack on the CNS by production of immune-mimic and adjuvant molecules: a comprehensive explanation for the induction of multiple sclerosis. Med Hypetheses 68:364–369.
6. Mojibian, M. et al. (2009). Diabetes-specific HLA-DR-restricted proinflammatory T-clee response to wheat polypeptides in tissue transglutaminase antibody-negative patiens with type I diabetes. Diabetes 58:1789–1796.
7. Edwards, CJ. (2008). Commensal gut bacteria and the etiopathogenesis of rheumatoid artritis. J Rheumatol 35:1477–1479.
8. Drago, S. et al. (2006). Gliadin, zonulin and gut permeability: effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol 41:408–419.
9. Fasano, A. & Shea-Donohue, T. (2005). Mechanisms of disease: the role of intestinal barrier function in the pathogenesis of gastrointestinal autoimmune diseases. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol 2(9):416–22.
10. Fasano, A. (2009). Surprises from celiac disease. Scientific American 301:54–61.
11. Sapone, A. et. al. (2006). Zonulin upregulation is associated with incresed gut permeability in subjects with type 1 diabetes and their relatives. Diabetes 55:1443–1449.
12. Meddings, JB. et.al. (1999). Increased gastrointestinal permeability is an early lesion in the spontaneously diabetic BB rat. Am J Physiol 276:G951–G957.
13. Watts, T. et.al. (2005). Role of the intestinal tight junction modulator zonulin in the pathogenesis of type I diabetes in BB diabetic-prone rates. Proc Natl Acad Sci USA 102:2916–2921.
14. Sildorf, SM. et.al. (2012). Remission without insulin therapy on gluten-free diet in a 6-year old boy with type 1 diabetes mellitus. BMJ Case Rep Jun 21 2012.
15. Fasano, A. (2011). Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rec 91:151–175.
16. Yacyshyn B. et.al. (1995). Multiple sclerosis patients have peripheral blood CD45RO+B cells and increased intestinal permeability. Dig Dis Sci 41:2493–2501.
17. Hewagama, A. & Richardson, B. (2009). The genetics and epigenetics of autoimmune diseases. J Autoimmun. 33(1):3–11.
18. Schmitz, H. et.al. (1999). Altered tight junction structure contributes to the impaired epithelial barrier function in ulcerative colitis. Gastroenterology 108:132–138.
19. Cordain, L. et al. (2000). Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid artritis. Br J Nutr. 83(3):207–217.
20. Monetini, L. et.al. (2002). Antibodies to bovine beta-casein in diabetes and other autoimmune diseases. Horm Metab Res 34(8):445–449.
21. Rodríguez, J. et.al. (2003). Increased levels of bovine serum albumin antibodies in patients with type 1 diabetes and celiac-related disorders. J Pediatr Gastroenterol Nutr 37(2):132-135.
22. Vaarala, O. (2012). Is the origin of type 1 diabetes in the gut? Immunol Cell Biol. 90(3):271–276.
23. Cavallo, M. et.al. (1996). Cell-mediated immune response to beta cell casein in recent-onset insulin dependent diabetes: implications for disease pathogenesis. 348(9032):926–8.
24. Birgisdottir, B. et.al. (2006). Lower consumption of cow milk protein A1 beta-casein at 2 years of age, rather than consumption among 11- to 14-year-old adolescents, may explain the lower incidence of type 1 diabetes in Iceland than in Scandinavia. Ann Nutr Metab. 50(3):177–183.
25. Kaminski, S., Cieslinska, A. & Kostyra, E. (2007). Polymorphism of bovine beta-casein and its potential effect on human health. J Appl Genet. 48(3):189–198.
26. Severance, E. et.al. (2012). Complement C1q formation of immune complexes with milk caseins and wheat glutens in schizophrenia. Neurobiol Dis. 48(3):447–453.
27. Niebuhr, D. (2011). Association between bovine casein antibody and new onset schizophrenia among US military personnel. Schizophr Res. 128(1-3):51–55.
28. Johnson, I. et.al. (1986). Influence of saponins on gut permeability and active nutrient transport in vitro. J Nutr. 116(11):2270–7.
29. Grant, G. (1989). Anti-nutritional effects of soyabean: a review. Prog Food Nutr Sci. 13(3-4):317–348.
30. Liener, I. (1994). Implications of antinutritional components in soybean foods. Crit Rev Food Sci Nutr. 34(1):31–67.
31. Patel, B et.al. (2002). Potato glycoalkaloids adversely affect intestinal permeability and aggravate inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis. 8(5):340–346.
32. Keukens, E. (1995). Molecular basis of glycoalkaloid induced membrane disruption. Biochem Biophys Acta. 1240(2):216–228.
33. Gouin, J. (2011). Chronic stress, immune dysregulation and health. Am J Lifes Med. 5(6):476–485.
34. Viinamäki, H. et.al. (2012). Glukokortikoidien yhteys masennuksen syntyyn ja oirekuvaan. Duodecim. 128(10):1022–1029.
35. Kelly C, et.al. (2009). Safety, tolerability and effects on intestinal permeability of larazotide acetate in celiac disease: results of a phase IIB 6-week gluten challenge clinical trial. Gastroenterology 136(Supplement 1):A–474.
36. Pert, C., Dreher, H. & Ruff M. (1988). The psychosomatic network: foundations of mind-body medicine. Altern Ther Health Med. 4(4):30–41.
37. Forstmann, M., Burgmer, P. & Mussweiler T. (2012). “The Mind Is Willing, but the Flesh Is Weak”: The Effects of Mind-Body Dualism on Health Behavior. Psychol Sci. Sep 12 [Epub ahead of print].
38. Ziemssen, T. (2012). Psychoneuroimmunology – psyche and autoimmunity. Curr Pharm Des. 18(29):4485–8.
39. Butts, C. & Sternberg, E. (2008). Neuroendocrine factors alter host defense by modulating immune function. Cell Immunol. 252(1-2):7–15.
40. Rogers, M. & Fozdar, M. (1996). Psychoneuroimmunology of autoimmune disorders. Adv Neuroimmunol. 6(2):169–177.
41. Dai, C. et.al. (2012). VSL#3 probiotics regulate the intestinal epithelial barrier in vivo and in vitro via the p38 and ERK signaling pathways. Int J Mol Med. 29(2):202–208.
42. Patel, R & Lin, P. (2010). Developmental biology of gut-probiotic interaction. Gut Microbes. 1(2):186–195.
43. Sapone, A. et.al. (2011). Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity. BMC Medicine. 9:23.
Valtsu says
Mistä tuo väite mahtaa tulla, että gluteeniyliherkkyys voisi olla n. 100 kertaa yleisempää kuin keliakia?
Jotenkin ekana tässä tulee mieleen esim Reijo Laatikaisen blogin artikkeli, jossa todetaan että keliakian yleisyys olisi väestötasolla 1-2%. Millä laskutavalla siitä pitäisi sitten satakertaistaa, ei kai gluteeniyliherkkyys voi yli sataa prosenttia väestöstä koskea? Eli liekö tässä ainakin keliakian yleisyys aliarvioitu.
Paleoblogeissa on aika paljon puhuttu noista gluteeniherkkyyksistä ja muista jutuista, mutta toisaalta esim meidän molempien (käsittääkseni) fanittama Chris Masterjohn aikoinaan aika paljon hyökkäsi noita väitteitä vastaan blogikirjoituksissaan:
”As I pointed out in my last gluten post, a recent paper by gluten researcher Dr. Allesio Fasano and colleagues found that intestinal permeability was even lower in people they judged as having non-celiac gluten sensitivity who had been eating gluten under supervision for four months when they compared them to control subjects, whereas those with active celiac disease had greater intestinal permeability.
Likewise, the recent double-blind, placebo-controlled gluten trial found that six weeks of gluten consumption did not cause any change in intestinal permeability in subjects the authors judged as having non-celiac gluten sensitivity.
I realize these studies are new and these findings may not be well known, but it seems that it is time to stop assuming that gluten causes intestinal permeability in anyone except people with celiac, unless some contrary information emerges.”
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/03/gluten-sensitivity-promises-and.html
http://blog.cholesterol-and-health.com/2011/04/is-gluten-making-my-gut-leaky-shorter.html
http://www.pronutritionist.net/gluteeniherkkyys-ilman-keliakiaa-keliakiatutkija-vastaa/
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Valtsu.
Gluteeniherkkyydestä:
Vaikuttaisi, että ”keliakiaton gluteeniherkkyys” on todellisuutta (http://www.drbriffa.com/2012/11/30/gluten-sensitivty-in-the-absence-of-coeliac-disease-exists-it-really-does/)
Mun mielestä Masterjohn lähinnä kritisoi väitettä, että gluteeni itsessään aiheuttaa vuotavaa suolta ihmisillä jotka eivät sairasta keliakiaa ja arvuuttelee monia muita vaihtoehtoja vehnässä jotka sitä voisivat aiheuttaa. Olli viittasi samaan yllä: ”Kuitenkaan gluteeniyliherkillä potilailla ei ole viimeisimmässä tutkimuksessa havaittu merkittävää suoliston permeabiliteetin lisääntymistä” ja jatkoi alempana muilla tekiköillä jotka voivat aiheuttaa vuotavaa suolta.
Fasanon tutkimuksessa keliakiaa sairastavien määrä tuplaantui väestön vanhetessa 15 vuotta. Eli jotain tapahtuu gluteenia/vehnää syöville ja heille kehittyy keliakia. Eli se että jotain ei tapahdu lyhyessä tutkimuksessa, ei poista sitä etteikö gluteeni/vehnä voisi pitkässä juokussa aiheuttaa ongelmia. http://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut
OlliS says
Toi 100x yleisempi kuin keliakia on Fasanon tutkimuksen pohjalta. Tsekkaa Scienfitic Americanissa vuonna 2009 julkaistu artikkeli.
Valtsu says
Fasanon Sci Am 2009 -artikkelissa ainakin kirjoitetaan että heidän vuoden 2003 tutkimuksessaan keliakiaoireilu oli noin 100 kertaa oletettua yleisempää, eli koski noin yhtä prosenttia väestöstä. Mutta eikös nykyään ole kuitenkin ihan yleinestä tietoa se että keliakia tosiaan koskeekin noin 1-2 prosenttia väestöstä? Sanooko toi artikkeli mitään muuta kuin sen?
En nyt oikein valitettavasti ehdi kahlaamaan koko tekstiä siltä varalta että siellä olisi myös tämä ”gluteeniyliherkkyys 100x yleisempää kuin keliakia” väittämä, mutta voisiko olla että nyt on pikku väärintulkinta tullut?
”For years CD was considered a rare disease outside of Europe. In North America, for example, classic symptoms were recognized in fewer than one in 10,000 people. In 2003 we published the results of our study–the largest hunt for people with CD ever conducted in North America, involving more than 13,000 people. Astoundingly, we found that one in 133 apparently healthy subjects was affected, meaning the disease was nearly 100 times more common than had been thought. Work by other researchers has confirmed similar levels in many countries, with no continent spared.”
Olli Sovijärvi says
Haa, bongasin vanhan jutun täältä :) Jos joku tätä vielä lukee, niin tosiaanhan tuossa oli omalta osaltani tapahtunut lapsus eli tullkinta oli mennyt väärin. Oikein oli: Keliakiaoireilu oli n. 100x yleisempää kuin oletettu. Tästä aiheesta onkin sittemmin tullut valtavasti lisää tutkimusta.
Jaakko Savolahti says
Kiitos Olli kommentista! Ja kyllä näitä aina välillä joku muukin kuin sinä lukee ;)
JenniJoutava says
Luen ja linkitän edelleen mm. Helsinki Paleo-sivustoa, by OlliS-blogia että Ollin Studio55:n haastatteluja ihmisille, jotka kaipaavat lisäinfoa päästäkseen alkuun ja varmistuakseen, että ovat oikealla tiellä. Muistan sen aamun kuin eilisen, kun kuulin Ollin haastattelun MTV3-kanavalta ja mietin, että tuon kaverin päivät ovat luetut, koska astui elintarvike- ja maatalousteollisuuden varpaille ja siinä samalla survoi lääketeollisuuden kantapäät. Onneksi ei kuitenkaan niin käynyt sanan varsinaisessa merkityksessä.
Toivotan onnea teille ja kiitän sivustostanne. Maailma muuttuu pikkuhiljaa eikä kaikkien ehkä kuulukaan ymmärtää. Niin se vain menee, ettei kaikkia voi pelastaa ja varsinkaan, jos ihminen ei itse halua tulla pelastetuksi. Jokaisella on kuitenkin taitekohtansa ja oma aikataulunsa tehdä muutoksia, joten… koskaan ei kannata luovuttaa.
Ystävällisin terveisin
https://www.suomi24.fi/profiili/JenniJoutava
Jaakko Savolahti says
Kiitos Jenni :)
Jake says
Mielenkiintoista luettavaa!
Osaako Olli sanoa kuuluuko sarkoidoosi samaan kategoriaan näiden mainitsemiesi autoimmuunisairauksien joukossa? Ja vaikuttaako siihen samat ravinnolliset tekijät kuin yleensäkin autoimmuuni sairauksiin?
Onko henkilöllä joka on sairastanut jonkin autoimmuunisairauden suurempi riski sairastua autoimmuunisairauksiin myös myöhemmin elämässään?
Tackar och pokkar!
Jaakko Savolahti says
Jake: Sarkoidoosi on autoimmuunisairaus ja ainakin mun käsitys on se, että niihin kaikkiin vaikuttaa samat mekanismit. Musta Robb Wolf on ainakin puhunut tosta suuremmasta riskistä sairastua uudelleen.
Saana says
Hei,
tämä on tosi mielenkiintoista. Sairastan itse psoriasista ja niveloireet näin alle keski-ikäisenä huolettavat. Olen nyt jättänyt gluteenviljat pois (vasta n. 1 kk sitten) kun identtinen kaksoseni hyötyi siitä. Maitotuotteiden kanssa on vähän ongelmallista, jos tosiaan tuo soijakaan ei sovi. Onko mitään maitotuotteiden kaltaista, joilla voisi korvata aamupalapirtelon jugurtin tai herkuttelu jäätelön?
En ole ehtinyt perehtymään vielä kovin paljon tähän aiheeseen, mutta miten on riisi ja bataatti? Voiko niitä syödä? Entä maissi?
Jos psoriaatikkona joudun jättämään perunan, tomaatin, paprikat pois (viljojen ja maitotuotteiden lisäksi), niin aiempi ruokavalio kaventuu kovasti enkä ole oikein varma, miten osaan korvata ruokavaliota oikein.
Jaakko Savolahti says
Moikka Saana,
Maitoa voi kokeilla korvata kookosmaidolla tai vaikkapa mantelimaidolla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä näiden merkittävästi isompi energiasisältö. Mun mielestä on myös fiksua pyrkiä löytämään kokonaan uusia aamupalavaihtoehtoja vanhojen jäljittelyn ja korvaamisen sijaan.
Bataatti on ok, mutta riisi ja maissi kannattaa jättää pois koska sairastat autoimmuunitautia.
Listaan alle tältä sivustolta löytyviä oleellisimpia tekstejä, joiden avulla voit aloittaa tutustumisen paleoon. Samoin podcastit kannattaa kuunnella :) https://soundcloud.com/helsinki-paleo
Mistä hommassa on kyse:
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/paleo-pahkinankuoressa/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/mika-nykymenossa-mattaa/
Vinkkejä ruokien valintaan ja reseptejä:
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/pikkuhiljaa-paleoon/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/paleovalintojen-maailma/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/07/paleokokkaus-kayntiin/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/08/normipaiva-ja-muut-menut/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/09/helsinki-paleon-rasvaopas/
Taustaa:
http://www.helsinkipaleo.com/2012/03/perustelut-paleolle/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/12/kokonaisvaltaista-terveyttakokonaisvaltaista-terveytta/
Tsemppiä :)
Jaska
Johanna says
Hei,
olen yrittänyt etsiä tietoa siitä, miten paleoruokailijat suhtautuvat idätykseen, mutta en ole onnistunut löytämään. Oma ruokavalioni on jossain raakailun ja paleon välimaastossa. Itse syön kvinoaa ja tattaria idätettynä tuorepuuron muodossa. Säilyvätkö lektiinit ja muut haitalliset aineet itäneissäkin ”viljoissa” vai katoavatko idättämisen myötä?
Jaakko Savolahti says
Terve Johanna,
Valitettavasti mäkään en tiedä vastausta tähän idätyshommaan. Toisaalta, paleostailiin valitut ruuat ovat joka tapauksessa ravinteikkaampia ja vähemmän mahdollisia haitallisia aineita sisältäviä kuin viljat, joten niitä valitsemalla ruokavaliosta tulee aina ravinteikkaampi. Eikä silloin tarvitse nähdä idättämisen vaivaa :)
Johanna says
Kiitos vastauksesta! Idättämistä tuleekin harrastettua lähinnä siksi, että se on niin hauskaa puuhaa :) On jotenkin palkitsevaa kasvattaa omaa ruokaansa ja katsella kun siemenet heräävät eloon.
Cata says
Moi,
Olen 48v ja minulla on 2 gluteeniherkkää aikuista poikaa. Aloin vhh:lle n 3 v. sitten ja laihduin ne ylimääräset n 10 kg. Paitsi 2 ruisleipäpalaa söin edelleen ,niinkuin 20 vuotiaasta saakka. Mahavaivat kyllä helpotti, Mutta n 9kk siitä, niin mulle tuli kilpparitulehdus ja jätin viljat . Verenpaine laski ja tulehdus meni ohi.Olin kiinnostunut juuri mitä tapahtui vhh:n myötä kun olo parani ja aloin lukemaan varsinkin luontaispuolelta insuliiniresistenssistä , kilppari ongelmista ,allergioista ja gluteeni herkkyydestä. Minulle tuli vitamiinien puutoksia , jotka tajusin tummuvasta hampaasta, näkö huononi tuli kaksoiskuvia.kieli ja ikenet olivat kipeät, lihas heikkouksia,vaikka minulla oli tosi hyvät näkyvät lihakset. jalkojen puutumisia… Opettelin vitamiinit, aminohapot, hivenaineet ja rasvahapot. Sain oloni paremmaksi. Viljat jätettyäni tapahtui kummia, lähti maha ja suolistovaivat , rasitus astma, migreeni , vesinuha, poskiontelotulehdus ,niskahartia säryt ja kädet ja jalat ,jotka olivat lapsesta saakka siniset tulivat normaaliväriseksi ja palelu loppui. Poikani jättivät myös viljat, koska toisella on vitiligo, niin kuin minullakin ja toisella migreeni ja vilkas suoli. Vein 22 v. poikani antioksidanttiklinikalle ja sieltä löytyi keliakia geeni ,mikä onkin meillä molemmilla . Meillä ei ollut aktiivista keliakiaa, oli vitamiinien puutoksia ja pojallani joka on solakka. Löytyi rasva-aineen vaihdunnan häiriö, Ldl nousi ja sitä lasketaan nyt a ja e vitamiinilla, se toimii. Jos Kilpparin tulehdusta ei olisi tullut söisimme varmaan vieläkin viljaa. Vahingossa syötyämme vaikka vehnätärkkelystä pojalleni tulee migreeni 2 päivän ja minulle 3 päivän päästä ja minulla kutisee korvat ja ne limastuu ja menee lukkoon.Toiselle pojalle tulee hilsettä, kutinaa päänahkaan ja aknea. Miheni jättti myös viljat, koska olisi vaikea varoa kotona viljaa, ja kun meitä on näin monta jotka sairastuu. Maidon olemme kokeilleet mutta siitä emme huomanneet mitään haittaa. 20 vuotiaana kun vähensin 2 palaan leipää niin sillon laihduin n 10 kg ja pärjäsin näin n.40 vuotiaaksi saakka kunnes aloin taas lihomaan ja kaikki lihavuus oli vyötärössä. Nyt ei ole hätää olen 171 cm 58 kg ja vyötärö on 70 cm. ollut jo 2,5 vuotta. Vien toisen pojan antioksidanttiklinikalle sitten kun hän pääsee armeijasta . Onneksi hän sai gluteenittoman ruokavalion ilman lääkärin todistusta. Mitään lääkitystä meillä ei onneksi ole , vaikka olen vienyt joskus poikani lääkäriin, nivelkipujen , rytmihäiriöiden, ja huimauksien takia . Apua en ole saanut ja meidän suvussa ei ole kellään todettu kokaan keliakiaa.
Jaakko Savolahti says
Hienoa kuulla, että olette löytäneet ruokavaliosta apuja vaivoihinne Cata :) Kiitos kommentistasi!
Paula says
Tässä oli ihan hyvää juttua tuosta maidosta, mutta haluaisin tietää aiheesta vähän lisää. Ensimmäisenä on noussut kysymys, että onko maito ok, jos ei sairasta autoimmuunisairautta tai ”mitään muutakaan”? Satunnaisesti esim suklaan muodossa?:D Olen vetänyt nyt reilu 2 viikkoa täyspaleota lähinnä mielenkiinnosta, laihdutusprojektin edistämiseksi. Pitkään junnannut paino lähti tippumaan taas ja onkin tässä ajassa tippunut jo melkein 4kiloa, ja vatsassa selkeästi näkynyt turvotus on laskenut huomattavasti. Ja se voi ilmeisesti johtua maidosta? Onko jossain joku hyvä yhteenveto maidon haitoista, vai joudunko edelleen tyytymään pala sieltä täältä -taktiikkaan? :) Kiitos!
Paula says
Hei,
Onko jossain jotain yhteenvetoa maidon haitoista, niitä kun on tullut vastaan vähän joka paikassa pala kerrallaan. Onko maito ihan ok, jos ei sairasta mitään autoimmuunisairautta tai muuten oireile maidosta?
Olen nyt ollut 2 viikkoa täysin viljattomalla ja maidottomalla, eli oikeastaan kai paleolla kun palkokasvejakaan en oikeastaan käytä. Tämä lähinnä laihdutusprojektini edistämiseksi, ja pitkään paikoillaan junnannut paino onkin lähtenyt taas laskemaan. En siis osaa vielä sanoa oireilenko maidosta kuukauden kokeilun jälkeen, johon aluksi lähdin, mutta aiemmin en ole saanut maidosta mitään (lääketieteellisesti merkittäviä) oireita. Pitäisikö maidosta pitää pidempi tauko, että mahdolliset haitat ja hyödyt tulevat selkeämmin esille?
Täytyy vielä loppuun kiittää teitä, olen tuskastuttavan hidas ja laiska lukemaan englannin kielistä tekstiä, ja on ihan huippua saada tätä settiä suomeksikin! Olen täysi untuvikko paleo-jutuissa, mutta jo vajaassa puolessa vuodessa elintavat on muuttuneet niin, ettei enää tee mieli edes leipää. Samoin oma olo on parantunut huimasti ja mielialanvaihtelut selvästi tasoittuneet. Jännää huomata, miten oma mielikin tuntuu paljon rauhallisemmalta, eikä minuun kohdistuva paine tai stressi horjuta enää niin helposti ja saa sekunnissa räjähtämään. En löydä syytä mistään muualta kuin ruokavaliosta, koska muuta merkittävää elämässä ei oikeastaan ole tapahtunut, ainakaan sellaista minkä pitäisi jotenkin rentouttaa.
Menihän romaaniksi, sori! Ja kiitos jos jaksat(te) vastailla!:)
Jaakko Savolahti says
Moi Paula!
Tässä Ollin katsaus maitoon http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/
Tosi kivaa kuulla sun ”paleomenestystarinasta” :)
Sanna says
Olen saanut suosituksen välttää ruokavaliossani FODMAP-hiilareita. Onko teillä tietoa mistä löytyisi hyvä taulukko näistä? Olen googlaillut niitä ja löytänyt paljon taulukoita mutta kun niissä kaikissa on ollut eroa keskenänsä ja ristiriitaisiakin tietoja…
Oisko ideaa mistä löytää hyvä ohje? Noudatan siis paleo-ruokavaliota, mutta tämä tulisi nyt siihen lisäksi. Kiitos tuhannesti!
Hanski says
Sanna: Fodmapeista voisin suositella ostamaan suomenkielisen oppaan täältä: http://www.tervevatsa.fi/blogi1/35-alkuperainen-fodmap-opas-nyt-suomeksi. Tämä on mun mielestä tällä hetkellä paras perusopas FODMAP-asioihin. Fodmapeissahan onkin juuri se vaikeaa, että tietyt asiat aiheuttaa oireita toiselle mutta ei toiselle. Oman kehon kuuntelu ja yrityksen ja erehdyksen kautta opettelu ovat avaimia onneen :).
Samoin FODMAP-hiilareiden määrä on merkityksellinen juttu, yksi omena ei välttämättä tuo oireita, mutta 2kpl voi niitä jo aiheuttaa.
Mun kokemuksia voit lueskella mun blogista http://meatandnuts.blogspot.fi/search/label/FODMAP. Siellä on myös muutama hyvä linkki, joihin kannattaa tutustua :).
Jaakko Savolahti says
Kiitti Hanski :)
Riitta Halonen says
Hei. Olen Ollin potilas ja olen ollut kaiken kieltävällä ruokavaliolla marraskuusta lähtien. Mulla on nivelreuma, D ja B12 vitamiinien vajausta, suolistosta on antibiotein häädetty ylimääräistä elämää, sappirakko leikattu vuosi sitten ja parhaillaan seurannassa kilpirauhasen vajaatoiminta jnd oudoissa oireissa löytyy. Erityisruokavalioon siirtyminen ei tuottanut vaikeutta ja voin olosuhteisiin nähden hyvin ja tulehduspiikit harventuneet. Uuden ruokavalion myötä olen vuoden alusta blendannut pirtelöitä etc. Tulehdusia ilmaantui jänteissä (niska, leuat, sormet ja ranteet sattumanvaraisesti) ja havaitsin oireet noin pari vuorokautta chia-siementen nauttimisen jälkeen. En ole nyt kokeillut niitä enää. Syön jonkinverran tattarileipää, mutta jätin tattarituorepuuronkin nyt pois. Onko kaiken pahan syynä lektiini ja jos näin on niin mistä kaikesta sitä löytyy? Netissä ristiriitaista tieto. Kiitos etukäteen. Riitta
Jaakko Savolahti says
Moi Riitta,
Yleensä autoimmuunipaleolla kehotetaan jättämään kaikki viljat ja siemenet pois, lektiinit ovat tässä yksi syistä.
Liinu says
Hei,
Sairastan autoimmuunisairaudeksi luokiteltavaa endometrioosia ja minulle hiljattain neuvottiin tutustumaan paleoruokavalioon vatsan rauhoittamiseksi ja sairauden kukistamiseksi. Ihan ensi alkuun olisi pari täsmäkysymystä muutamista ruoka-aineista, joista en suoraan löytänyt aiemmista kirjoituksista vastausta.
Ovatko vegaaniproteiinijauheet ”sallittuja”? Juon mielelläni marjoista, pellavansiemenistä ja proteiinijauheesta tehtyä smoothiea aamu- tai välipalaksi. Proteiinjauhe on joko riisiproteiinista tai sitten sekoitusta, joka sisältää mm. herneproteiinia. Kysymys siis on, että säilyvätkö riisin tai herneen haitalliset osat tuossa proteiinijauheessa? Toinen kysymys koskee pellavansiemeniä. Ovatko ne pahasta tässä tilanteessa, jos haluaa olla täysin välttämisruokavaliolla? Olen välillä vaihdellut niiden tilalle chia siemeniä, mutta niistä olikin mainittu selkeästi, että ovat haitallisia.
Yllä olevassa artikkelissa neuvottiin noudattamaan välttämisruokavaliota 2-6 kk, kunnes vuotavan suolen oireyhtymä on korjaantunut. Mistä tietää, että se on korjaanunut? Voiko sen itse havaita?
Kiitos kaikesta tiedosta, mitä tänne olette keränneet! Olen valaistunut asiasta merkittävästi tätä palstaa lukiessani.
Juhani says
Terve!
Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa (Tyreoidiitti) ja vaikka lääkitys on kohdallaan erilaisia oireita riittää edelleen. Oireina on mm. jatkuva limaisuus, nuhaisuus, flunssaisuus, silmien kirvely, väsymys, suuri unen tarve. Rasitusta en kestä juuri ollenkaan, vaikka lisämunuaisia tuetaan hydrokortisoonilla. Voisiko viljaton ruokavalio auttaa asiaan, vaikka verestä otetun testin mukaan en sairasta keliakiaa?
Jaakko Savolahti says
Moikka Juhani,
Paleotyyppinen ruoka on tuntunut auttavan muun hoidon tukena useita kilpparivaivaisia. Eli ehdottomasti testaamisen arvoinen juttu :)
Katja says
Moi! Vitiligo eli valkopälvi on ilmeisesti myös autoimmuunisairauksiin kuuluva? Tähän ei ilmeisesti ole mitään parannuskeinoa, mutta olisikohan mahdollista paleo- ruokavalion avulla saada siihen helpotusta? onkohan olemassa esimerkkejä tälläisestä?! ja onkohan tähän perään odotettavissa vielä muita autoimmuunisairauksia? tämä ollut minulla kuitenkin jo parikymmentä vuotta.. :-( kiitos kovasti jo etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Moikka Katja,
Vitiligo on autoimmuunisairaus ja niihin ainakin osa ihmisistä voi vaikuttaa dramaattisestikin ruokavalion ja elämäntapojen avulla. Tässä muutama linkki avuksi :)
http://robbwolf.com/2012/12/31/paleo-brought-brandon-shell/
http://terrywahls.com/
https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
http://amymyersmd.com/AutoimmuneSolutionBook/
Toivottavasti näistä on apua :)