Helsinki Paleon Podcastin uusin jakso on ladattavissa ja kuunneltavissa alla olevasta linkistä ja iTunesista. Podcastissa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko Savolahti.
Pääset lataamaan ja kuuntelemaan Podcastin tästä linkistä. Voit kuunnella jakson suoraan soundcloud.comista tai ladata sen “Download” nappulasta hiiren oikealla napilla klikkaamalla ja valitsemalla “Tallenna kohde levylle…” tai “Save target as…” tms.
Huom! Kaikki podcast jaksot löytyvät Soundcloudista!
Tulevissa podcast-jaksoissa jatkamme kuuntelijoiden kysymyksiin vastaamista. Voit kirjoittaa omasi kommentteihin tai lähettää sen osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com (laita kysymysviestin otsikkoon isolla PODCAST ja sen perään oman kysymyksesi aihe). Podcast-jaksot ilmestyvät aina kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Lähetä siis oma kysymyksesi osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com!
Jos pidät podcastistä ja haluat auttaa sen leviämistä porukan tietoisuuteen, käy ihmeessä lisäämässä arvio iTunesiin!
Tracklist:
[0.00] Kolesteroli-special podcast! Jaskan ilmoitus personal training -yrittäjäksi rupeamisesta, sivut löytyvät osoitteesta www.jaakkosavolahti.com; Tulevia tapahtumia, menneet luennot, lyhyt autoimmuunipotilaskatsaus. Paleokokkaus at the moment.
[16.04] Kolesterolin merkitys elimistössä, kaksi ääripäätä ”kolesterolileireistä”, lipoproteiinit, LDL-partikkelimäärän merkitys sydän-verisuonisairauksien arvioimisessa; familiaalinen hyperkolesterolemia, kolesteroliarvoesimerkkejä; NMR-mittaus ja LDLp; kolesteroli ja kilpirauhasen toiminta, kolesterolin ja tyydyttyneen rasvan syönti sekä veren kolesterolipitoisuus, HUNT2-tutkimus, kahvi ja kolesteroli.
[49.57] Paleo-miehen kolesteroliarvot; HDL:n merkitys, HDL-apoC-III, kokonaiskolesteroli/HDL-suhde.
Linkit:
The straight dope on cholesterol – Part V
Is it LDL particle size or number that correlates with risk for cardiovascular disease?
Lipoprotein particle analysis by nuclear magnetic resonance spectroscopy.
High cholesterol may protect against infections and atherosclerosis
Does Dietary Saturated Fat Increase Blood Cholesterol? An Informal Review of Observational Studies
Low carbohydrate diets improve atherogenic dyslipidemia even in the absence of weight loss
Antti says
Moro,
Taas kerran tiukkaa settiä. Todella monen ihmisen pitäisi kuunnella oikein ajatuksen kanssa tämä podcast läpi.
Voisitko heittää tänne kommentteihin sun sisäelin-häränhäntä-paleo lihapadan reseptin? Heitätkö vaan lihat pataan ja kasviksia, mausteita sekä vettä perään? Paistolämpötila ja paistoaikakin kiinnostaisi. :)
Kävin kuuntelemassa myös Yle Areenan jutun. Very nice.
Jaakko Savolahti says
Kiitti Antti! Pistä ihmeessä linkkiä jakoon että mahdollisimman moni hoksaisi kuunnella homman :) Nastaa että diggasit myös Areenan pätkästä :)
Pataresepti:
Kuutioi ja ruskista lihat pannulla (ensi kerralla tosin meinaan ite skipata tämän vaiheen kokonaan). Kalvoja ei tartte poistaa koska ne sulavat pitkässä haudutuksessa. Tässä toimii hienosti kaikki halvemmat lihat, myös luulliset sekä sisäelimet.
Tarvittaessa kuori ja pilko kasvikset (kaikki juurekset, sipulit, kaalit pelittää)
Lihat ja kasvikset pataan sekaisin, mukaan suolaa, pippuria, yrttejä, katajanmarjaa, valkosipulia, laakerinlehtiä tms fiiliksen mukaan. Ehkä myös korkillinen etikkaa, etenkin jos mukana on luullisia paloja että saa niistä enemmän ravinteita irti. Mä en yleensä lisää vettä, koska lihasta ja kasviksista irtoaa tarpeeksi itsestäänkin, olettaen että on kannellinen pata tai laittaa kanneksi tiiviisti foliota.
Lämpötila n. 180 C, jossa saa olla n. 4h jonka jälkeen yleensä jätän yöksi jälkilämpöön muhimaan.
Herkkua tulee :)
Onko muilla suosikkipatareseptejä jaettavaksi?
Mika says
Moi,
Kiitos ohjeesta. Harjoittelin viime viikolla noiden uunijuuresten tekoa, mutta esim. porkkanat jäivät mielestäni vähän raa’oiksi ja kokonaisuus hieman kuivaksi. Salaisuus taitaa olla tuossa pitkään hauduttamisessa ja hyvässä peittelemisessä. Viimeksi olivat itselläni uunissa ”vain” kaksi tuntia.
Aion ottaa tällaiset pataruoat vakio-ohjelmistoon, koska en jaksa jatkuvasti olla ruokaa vääntämässä. Valtavan kokoinen keraaminen astia/pata löytyy, mikä on hyvä täytellä täyteen kaikenlaista. Toinen paljon ruokaa vähällä vaivalla konsti voisi olla erilaiset keitot, jos omistaa tarpeeksi suuren kattilan.
Antti says
Kiitos reseptistä! Tässä yksi resepti ”vastapalloon.”
Tämä on netistä löydetty, joten kunnia sinne minne kunnia kuuluu. Tässä reseptissä on kermaa, mutta kyllä tuon voi varmasti kookosmaidollakin tehdä, jos haluaa ihan 100% paleota. Mulle ei maitotuotteet aiheuta ongelmia, joten kerman hyväksyn ruoanlaitossa.
Ainekset
500 g naudan maksaa
kolme isoa sipulia
4 dl mahdollisimman rasvaista kermaa
merisuolaa
valkopippuria
rakuunaa
kookosöljyä
Poista kalvo maksan pinnasta ja leikkaa terävällä veitsellä vajaan sentin paksuisia viipaleita.
Paista maksasuikaleita kuumalla pannulla kookosöljyssä nopeasti eli vain sen verran, että pinta menee kiinni. Käytännössä noin minuutti puoleltaan riittää.
Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota sipulirenkaita pannulla.
Lado maksapalat uunivuuan pohjalle. Ripottele suolaa melko rohkeasti. Lisää valkopippuria oman maun mukaan.
Kumoa kuullotetut sipulirenkaat maksapalojen päälle.
Lisää kermaa niin paljon, että maksat ja sipulit juuri ja juuri peittyvät kermaan. Hauduta 200 asteisessa uunissa 45 – 60 minuuttia.
Ennen tarjoilua ripottele pinnalle rakuunaa. Jos haluat rakuunan makeuden menevän enemmän maksaan kuin kastikkeeseen, voit lisätä rakuunan samalla kuin valkopippurinkin. Kaveriksi sopii esimerkiksi bataattimuussi.
Vellu says
Hyvää patalihaa löytyy monesti -50 % -lapulla varustettuna, jolloin tiedossa on hintalaatu-suhteeltaan aivan erinomaista ruokaa. Esim. seuraava yksinkertainen pata toimii:
Luomu naudan etuselkää (ainakin pääkaupunkiseudulta löytyy, Lihakonttori)
5 isoa porkkanaa
sellerin varsia
pari isoa sipulia
valkosipulia 5-10 kynttä
tomaattimurskaa
mausteita (suola, pippuri, meirami, ym.)
persiljaa
Liha otetaan huoneenlämpöön n. tunniksi. Lihan lämmetessä voi kuoria ja kuutioida porkkanat ja sellerit ja pilkkoa sipulin. Kattila tai pata liedelle ja sinne kimpale voita (varmaan kookosöljykin käy) + kasvikset sinne kevyesti kuullottumaan. Liha kuutioiksi, kevyt ruskistus pannulla. Suolaa ja pippuria sekaan. Lihat kasvisten sekaan, tomaattimurskaa päälle niin että kaikki peittyy. Jotain hapanta voi heittää sekaan jos löytyy, esim. tilkka viiniä. Mausteita sekaan.
Sitten kun pata kiehuu, niin sen voi laittaa uuniin: 120 astetta ja yön yli. Jos haluaa vähän hifistellä, niin edellisenä iltana voi tehdä gremolatan eli maustevoin ja jättää jääkaappiin maustumaan: voita, valkosipulin kynsi tosi pieneksi pilkottuna, luomusitruunan kuorta, persiljaa. Gremolata pataan tai vaikka annoksen päälle 5 min ennen tarjoilua.
Lisäks jotain salaattia ja vaikkapa bataatista tai palsternakasta jotain kivaa.
Veli-Matti says
Moi. Mielenkiintoinen podcasti taas. Tuosta partikkelimäärään vaikutuksesta en ollut aikaisemmin kuullut. Vielä aiheesta voisitte hyvin jatkaakin, koska nyt keskityitte nimenomaan kolesterolin vaikutuksiin/tai vaikuttamattomuuteen sydän ja verisuoni taudeissa. Vielä olisi mielenkiintoista kuulla enemmän juttua muista riskitekijöistä/syistä.
Huolimatta tuosta korrelaatiosta, joka löytyy joidenkin tutkimuksien mukaan LDL-P:n ja sydäntautien välillä, ei korrelaatio kuitenkaan ole niin voimakas, että se vaikuttaisi mitenkään pääsyylliseltä sydän- ja verisuonitauteihin.
Löytyykö muuten enempää tietoa siitä, voiko ruokavaliolla jotenkin vaikuttaa tuohon LDL-P määrään? Hiilarien välttäminen laskee triglyjä ja sitä kautta todennäköisesti myös LDL-P partikkelien määrään ? Onko jotain muuta miten ruokavaliolla voisi vaikuttaa ?
Ensimmäisen tutkimuslinkin kuvaajista näytti siltä, että triglyjen kasvulla olisi myös melko selkeä korrelaatio sydän- ja verisuonitautiriskiin. Kertooko tuo LDL-P lopulta riskistä enempää kuin trigly arvokaan ? (en nyt ole kovin asiatunteva tulkitsemaan noita tutkmuksia :)).