Nukkuminen on isossa osassa Helsinki Paleon Hyvinvointihaasteessa. Ja syystä. Riittävällä nukkumisella on valtava vaikutus kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa, terveydessä ja jopa kehonkoostumuksessa. En halua pelotella, mutta huono nukkuminen voi tehdä sinusta lihavan ja ryppyisen, altistaa sinut loukkaantumisille ja 2-tyypin diabetekselle sekä lisätä syöpäriskiä. Ota siis alla olevat ohjeet tosissasi ja koe lisääntynyt energia ja hyvinvointi jokapäiväisessä elämässäsi alkaen nyt!
Uni, hormonit ja hyvä boogie
Hormoni nimeltä melatoniini säätelee vuorokausirytmiämme. Normaalitilanteessa melatoniinin määrä kasvaa iltaa kohti, jolloin meitä alkaa nukuttaa. Melatoniinitasot kasvavat edelleen yön aikana ja alkavat aamua kohti mentäessä vähenemään, jolloin heräämme virkeänä. Stressihormoni kortisoli taas käyttäytyy päinvastaisesti, eli sen tasot ovat korkealla aamulla ja laskevat iltaa kohti ja siten meidän on mahdollista saada rauhalliset yöunet. Jotta melatoniinitasot pääsevät nousemaan tarpeeksi korkealle iltaisin, tulee kortisolitasojen olla riittävän alhaiset. Useat asiat voivat kuitenkin sotkea tätä luonnollista melatoniinin ja kortisolin suhdetta ja siten vaikuttaa unenlaatuun ja sitä kautta yllämainittuihin seikkoihin kuten hyvinvointiin, terveyteen ja kehonkoostumukseen.
Yöaikaiseen melatoniinin tasoon vaikuttaa kortisolitasojen lisäksi valoisuus. Jos makuuhuoneessasi on valoisaa, eivät melatoniinitasot pääse kasvamaan riittävän suuriksi ja siten tuottamaan optimaalisen syvää unta. Silmälaput eivät riitä ”tekemään huoneesta pimeää”, sillä veren punasolujen proteiinit aistivat valoisuuden ihon lävitse ja heikentävät sitä kautta melatoniinin tuotantoa. Varmista siis, että makuuhuoneesi on täysin pimennetty. Se tarkoittaa pimennysverhojen asentamista ja kaikkien valonlähteiden peittämistä, mukaan lukien stand-by ledit, kelloradion näytöt jne. Tämä kuulostaa huuhaalta, mutta voin vakuuttaa, että homma toimii! Pimennä makuuhuone ja nuku paremmin kuin koskaan. [quote float=”right”]Nukkumattomuus voi saada kasvosi rypistymään normaalia nopeammin[/quote]
Vältä myös telkkarin ja netin tuijottamista ennen nukkumaan menoa. Näytöistä heijastuvassa valossa on mukana sinistä aallonpituutta, joka rekisteröityy aivoille päivänvalona ja sitä kautta sekoittaa vuorokausirytmiä ja vähentää melatoniinin eritystä. Jos nukahtaminen tuntuu erityisen vaikealta, edistä melatoniinin erittymistä aloittamalla valojen himmentäminen jo hyvissä ajoin illalla. Vietä ilta vaikkapa tunnelmallisesti kynttilöiden valossa!
Myös säännöllinen vuorokausirytmi auttaa normaalien melatoniini- ja kortisolitasojen ylläpitämisessä. Vaikka se tylsää onkin, pyri siis menemään nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan ainakin useimpina päivinä. Myöhään tulevat telkkariohjelmat saa talteen digiboxiin (tai näin mä olen ainakin ymmärtänyt. Kun mä tallensin telkkariohjelmia edellisen kerran, olivat VHS-laitteet vielä käytössä!) tai ne voi katsoa paremmalla ajalla netistä, eli sekään ei ole syy venyttää nukkumaan käymistä.
Korkeat kortisolitasot lisäävät verensokeritasoja ja sitä kautta aiheuttavat insuliiniresistenssiä, eli jatkuvasti korkeita insuliinitasoja. Tämä on suorassa yhteydessä vatsanseudun läskiin. Korkeat insuliinitasot ovat taustalla myös koko liudassa kroonisia tauteja ja paleoruokavalion yksi pääpointteja onkin insuliinitasojen hallinta. Älä siis pilaa ruokavalion kautta saatua hyvää insuliininhallintaa huonolla nukkumisella! Liian korkeat kortisolitasot heikentävät myös sidekudoksen lujuutta ihossa, siksi nukkumattomuus (ja stressi) voi saada kasvosi rypistymään normaalia nopeammin.
Hallitse illan kortisolitasoja ajoittamalla treenit aikaiseen iltaan ja rauhoittumalla muutenkin hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi jutustelemalla perheenjäsentesi kanssa, lueskelemalla miellyttävää kirjaa tai venyttelemällä kevyesti. Tässä auttaa myös erilaiset stressinhallintamenetelmät, kuten hengitysharjoitukset tai meditaatio. Pyri myös ajoittamaan isompien aterioiden syönti muutaman tunnin päähän nukkumaan käymisestä, jotta ehdit sulattelemaan aterian rauhassa.
Kasvuhormonia, jota kutsutaan myös nuoruushormoniksi, erittyy pitkin päivää, mutta suurimmat määrät yön aikana. Jos nukut liian vähän, katkonaisesti tai liian kevyesti, ei kasvuhormonia erity optimaalisia määriä. Tällä on iso vaikutus harjoituksista palautumisessa ja yleisessä terveydessä, mukaan lukien immuunipuolustuksen toiminta.
Unta ja parempaa fiilistä
Vältä yllä mainitut ikävyydet panostamalla aktiivisesti sekä laadullisesti että määrällisesti hyviin yöuniin. Tässä ohjeita ihanan syvän unen saavuttamiseksi:
- Varaa riittävästi aikaa nukkumiselle. Optimitilanteessa (pitäisi lukea: normaalitilanteessa) heräät pirteänä ennen kellon soittoa.
- Pimennä huoneesi pimennysverhoilla ja kytkemällä pois kaikki sähkölaitteet, joissa palaa valo. Huoneen tulee olla pilkkopimeä.
- Rauhoitu ennen nukkumaanmenoa.
- Älä katso telkkaria tai käytä tietokonetta tuntia ennen nukkumaan menoa.
- Pyri ajoittamaan syöminen ja treeni aikaiseen iltaan.
- Pidä vuorokausirytmi mahdollisimman säännöllisenä.
The haaste
Tässä haasteessa tehtävänäsi on yllä olevia ohjeita noudattamalla parantaa unenlaatuasi mahdollisimman paljon. Lähetä minulle kuvaus menetelmistä, joita otit käyttöön ja tarina siitä, miten ne vaikuttivat unenlaatuusi ja sitä kautta hyvinvointiisi osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com 1.2.2012 mennessä. Tämän osahaasteen pitkä kesto johtuu siitä, että haluan sinulla olevan aikaa käydä hommaamassa pimennysverhot, asentaa ne ja noudattaa muita ohjeita ja havainnoida niiden vaikutusta oloosi. Ei siis sen takia että voit hidastella ja ämpyillä päätösten kanssa!
Palkintona kaikkien osallistujien kesken arvotaan yhden kerran lahjakortti osteopaatti Jere Linja-aholle.
Hyviä unia kaikille!
PS. Unen merkityksestä terveydelle ja muista paleoelämäntyylissä oleellisista asioista on luvassa tietoa Hyvinvointiseminaarissa 21.1.2012, jonne paikkoja on vielä jäljellä. Katso tiedot tästä ja ilmoittaudu mukaan osoitteeseen helsinkipaleo@gmail.com!
Vladimir Heiskanen says
”Silmälaput eivät riitä “tekemään huoneesta pimeää”, sillä veren punasolujen proteiinit aistivat valoisuuden ihon lävitse ja heikentävät sitä kautta melatoniinin tuotantoa.”
Onkohan tästä todellista näyttöä? Ainakin yhdessä tutkimuksessa polven seudulle laitettiin 13 000 luksin verran valoa eikä se vähentänyt melatoniinin eritystä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10553954
Toisaalta jos olisikin, niin mikäli vaikutus riippuu yhtään annoksesta, vaatteiden päällä pitäminen varmaan suojaa aika hyvin.
Tosta tietsikan ja telkkarin välttelystä… Periaatteessa mä oon samaa mieltä että kaikkein ehkä paras elimistölle olisi ottaa jo tosi rennosti ennen nukahtamisaikaa, esim kuunnella kuulokkeilla hiljaisella jotain podcastia tai rauhallista musaa ihan pimeessä huoneessa, tai vaikka mietiskellä asioita vaan. Mutta itse ainakin tykkään niin kovasti olla koneella että mulla on toinen kikka tähän. Käytän illalla ”blue blocker” aurinkolaseja jotka yleisestikin tummentavat näkyvyyttä mutta blokkaavat ihan erityisen hyvin sinistä valoa. Tilasin ne eBaysta eikä hintaa tullut postikulujen jälkeenkään kuin muistaakseni 7-8 euroa. Erilaisia malleja löytyy eBaysta hakusanalla blue blocker high contrast ja mulla on itsellä Aviator -malliset. Niin ja noiden lisäksi pistän tietsikan näytön manuaalisesti mahdollisimman pimeäksi (f.lux on myös ihan ookoo mutta laitan itse suunnilleen kaiken ihan minimiin) jolloin saan iltaisin silmiini tosi vähän valoa ja ihan erityisen vähän sinistä valoa.
Noiden blue blocker -lasien sekä pienen kirkasvalolampun (lifemax light pod, brittiamazonista saa suht halvalla) käyttö on mun mielestä olleet suuresti hyödyksi. Oon esimerkiksi saanut vuorokausirytmiä vihdoin säädettyä niin että pystyn helposti menemään iltaisin jo kymmeneltä nukkumaan. Lukioaikoina mä aina datailin liian myöhään (en vain pystynyt menemään aikaisemmin nukkumaan) ja aamuisin tuntui olevan ruoansulatus vähän pielessä ja voimat/keskittymiskyky poissa kun piti herätä ihan liian lyhyiden unien jälkeen. Silloin kun olisin jo tiennyt noista samoista jutuista…
Mä taisin teidän ekan podcast -jakson kommenttiosiossa mainostaa tätä: http://valtsuhealth.blogspot.com/2011/10/vuorokausirytmi.html Tein tollaisen tekstin näistä vuorokausirytmijutuista joku aika sitten. Se on vähäsen sekava, mutta ainakin pitäisi olla paljon kiinnostavaa tietoa seassa.
Jaakko Savolahti says
Melatoniinista ja valosta: ainakin muutamasta kirjasta olen asiasta lukenut ja sen perusteella uskalsin noin kirjoittaa. Kirjoista luetun lisäksi jälleen omat ja muiden kokemukset tukevat huoneen pimentämisen tärkeyttä, nukuttaa vaan ihan törkeesti paremmin :)
Toki jos datailu ja telkun tuijotus on ”pakollista”, voi erikoisarskat olla hyvä ratkasu. Se ei kuitenkaan ole se tie jota haluan ensisijaisesti suositella ja siksi en sitä halunnut tekstiin laittaa. Plus tämä paleotouhu on ihan tarpeeksi ihmeellistä ja erikoista muutenkin, ilman että suosittelee ihmisiä viettämään iltaa punalinssiset lasit päässä :D
Vladimir Heiskanen says
Wileyn kirjassa Lights Out tosiaan puhuttiin kai aina punalinssisistä laseista, mutta useimmat tai lähes kaikki blue blocker -lasit ovat oranssilinssisiä ja sellaiset nuo minunkin ovat 8) http://1.bp.blogspot.com/-Bo5zXHFXcuY/TtDMIU-3GxI/AAAAAAAAAGo/vdFjqHrNYlw/s1600/IMG_2750.JPG Kyllä ne vähän kummalliselta voi illalla näyttää kun yleensä aurinkolaseja pidetään päivällä ulkona, mutta hirveän hyödylliset ne ovat minun mielestäni kuitenkin.
Antti says
Moi jengi,
Ostin kaverin vinkistä omat pimennysverhot täältä:
http://www.thomann.de/fi/stairville_molton_set_in_schwarz_6_lfm.htm
18 m2 mustaa teatteritason pimennysverhoa ja siihen kiinnitysklipsit mukana. Ainoa mitä tarvitsee muualta on koukut, nille proput ja poralla reiät seinään.
Pimeyttä!
A
Suvisorja Sammalisto says
Siksipä melatoniini on hyvä lääke sille, joka muita lääkkeitä kaihtaa. Vaikka olisihan se hyvä selvitä unettomuudesta luonnollisin keinoin, kuten lukemalla tai juomalla lasi maitoa, ja tekemällä muutoin pään ja kropan kannalta kaiken oikein. Mutta joskus voivat stressi ja huonot olot käydä ylivoimaisiksi esteiksi yhdelle tärkeimmistä perustarpeista.