Tähän mennessä blogissa on käsitelty kahta paleoon kuuluvaa asiaa: ravintoa ja luonnollista liikkumista. Oma näkemykseni paleosta on kuitenkin laajempi, näen sen kokonaisvaltaisena elämäntapana. Nyt on aika avata lisää tätä elämäntapa-aspektia, josta Ollin kanssa jo podcastissa keskusteltiinkin.
Olen jo pidempään kaivannut terveydenhuoltoon laajakatseisempaa lähestymistapaa. Sen sijaan, että keskityttäisiin tiettyyn sairauden tai tietyn oireen poistamiseen, tulisi hoidossa olla kokonaisvaltaisempi näkemys. Suuntauksen pitäisi olla oireiden hoidosta syiden selvittämiseen ja niiden korjaamiseen. Hoidon tulisi sisältää vahvan panostuksen ennaltaehkäisyyn luonnollisin keinoin eli elämäntapoja muuttamalla. Järjestelmä ei tietenkään voi tarjota tätä kaikkea valmiiksi pureskeltuna tai luoda motivaatiota muutokseen niille joilla motivaatiota ei ole. Oma tekeminen ja elämäntavat ovat suurimmassa osassa ongelmien synnyn ennaltaehkäisyssä ja niillä voidaan vaikuttaa merkittävästi moniin jo puhjenneisiin sairauksiin. Tämän takia elämäntapamuutosten tulee olla tarpeeksi helposti toteutettavia ja tuottaa merkittäviä tuloksia, jolloin uutta, terveellisempää elämäntapaa on helpompi noudattaa. Nykyinen ”syö vähemmän ja liiku enemmän” –ohjeistus on täysin riittämätön tuottamaan suuria muutoksia elämänlaadussa. Tai ainakin liian hankalaa pitkällä aikavälillä toteutettavaksi, vaikka valtavalla itsekurilla ja nälkäkuurilla onnistuisikin saamaan aikaiseksi lyhytaikaisia muutoksia. [quote float=”right”]Keskittyminen yksittäisiin ruokavalion tai elintapojen muutoksiin ei ole riittävä strategia sairauksien ennaltaehkäisyyn[/quote]
Paleo to the rescue!
Robb Wolf kuvaa usein paleota ”haulikkolähestymistapana”. Eli tietyn ongelman nostaessa päätään ei edes yritetä puuttua siihen yksittäisellä lääkityksellä tai yhden asian muuttamisella elintavoissa. Sen sijaan taklataan ongelma korjaamalla samanaikaisesti sekä kyseisen ongelman että useimpien kroonisten tautien taustalla olevia riskitekijöitä, kuten insuliiniresistenssiä, kroonista tulehdusta tai suoliston huonoa toimintaa (joista lisää täällä). Tähän aiheeseen liittyen on hiljattain julkaistu Pedro Carrera-Bastosin tieteellinen artikkeli, jota Ollikin hehkutteli Helsinki Paleon ensimmäisessä podcast-jaksossa. Artikkelin vapaasti suomennettu otsikko on ”Länsimainen ruokavalio ja elämäntavat sekä länsimaiset sairaudet”. Artikkeli on ladattavissa täältä.
Carrera-Bastos ja kumppanit käsittelevät artikkelissaan muun muassa seuraavaa:
- Esimaataloudellisten populaatioiden terveydentila, eli millä kaikilla tavoin metsästäjäkeräilijä esi-isämme olivat nykyihmistä terveempiä
- Yleisemmät vasta-argumentit metsästäjäkeräilijöiden terveyden merkityksestä nykyihmisille, eli että he olisivat jotenkin geneettisesti vähemmän alttiita taudeille ja että he kuolisivat niin nuorina, että länsimaissa vanhenemisen mukana ilmenevät taudit eivät ehtisi vaikuttaa heihin
- Kuvaus elinympäristöstä, jossa esimaataloudellisen ajan esi-isämme elivät
- Neoliittisen ja teollisen vallankumouksen vaikutukset elinympäristöön ja ruokavalioon, kuten:
- Ravinnon mikroravinne köyhyys
- Ravinnon natrium/kalium-suhteen vaihtuminen natrium-painotteiseksi
- Ravinnon happo/emästasapainon muutos happamoittavaan suuntaan
- Ravinnon antiravinnepitoisuus ja tulehdusta lisäävä vaikutus
- Ravinnon glykeemisen kuorman kasvu, kuidun määrän väheneminen ja laadun huonontuminen, fruktoosin määrän kasvu
- Muutos ravinnon makroravinnejakaumassa, siten että hiilihydraattien määrä on kasvanut ja rasvan ja proteiinin vähentynyt
- Omega-6/Omega-3 suhteen muutos vahvasti omega-6 painotteiseksi
Suosittelen artikkelin lukemista, siinä tarjotaan tiivis ja kattava katsaus nykyisten elämäntapojen ja –tyylien aiheuttamiin ongelmiin ja tarjotaan ratkaisut ongelmien välttämiseksi. Kiireisimpiä varten suomennan tähän artikkelin yhteenvedon:
Isona tekijänä länsimaissa laajalle levinneiden kroonisten tautien taustalla on nykyisen ravinnon ja elintapojen suuri poikkeama niistä, jotka muokkasivat ihmiskunnan geeniperimää yli kahden miljoonan vuoden evoluution aikana. Tästä voidaan tehdä vahva johtopäätös, että keskittyminen yksittäisiin ruokavalion tai elintapojen muutoksiin ei ole riittävä strategia sairauksien ennaltaehkäisyyn.
Evoluutionäkökulmaa hyödyntäen voidaan ennustaa, että yksittäiset ruokavalion tai elintapojen muutokset eivät ole riittäviä tuottamaan geenien optimaalisen ilmentymisen ja hyvien elinvuosien lisääntymisen (vuodet, jotka eletään hyvässä kunnossa ja terveenä), vaikka tällä ei olisikaan vaikutusta keskimääräiseen eliniänennusteeseen, vaan tarvitaan yhdistelmä useita toimia:
- Säännöllinen liikunta
- Stressinhallinta
- Riittävä auringonvalon saanti (jotta veren D-vitamiini (25[OH]) pitoisuus on yli 110 nmol/l) (Toim. huom. Suomessa tämä tarkoittaa D-vitamiinin käyttämistä lisäravinteena vähintään syksystä kevääseen)
- Riittävä unen määrä
- Tupakoimattomuus
- Alhaisempi altistuminen erilaisille haitallisille aineille
- Ruokavalion vaihtaminen sellaiseen, joka jäljittelee paleoliittisten metsästäjä-keräilijöiden ruokavaliota
Tätä johtopäätöstä tukee neljä hiljattain ihmisillä tehtyä tutkimusta sekä yksi eläimillä tehty tutkimus. Ne osoittivat, että lihasta, kalasta, merenelävistä, munista, tuoreista hedelmistä ja kasviksista, juureksista, pähkinöistä ja siemenistä koostuva ruokavalio saattaa olla ylivertainen verrattuna niin kutsuttuihin terveellisiin ruokavalioihin, kuten Välimeren ruokavalio.
Hellikää elämää niin elämä hellii teitä
Ainakin mun silmään kaikki yllä mainitut pointit näyttävät fiksuilta ja varmasti hyvinvointia lisääviltä. Syökää hyvin ja sellaisia ruokia, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia, liikkukaa aktiivisesti, muistakaa välillä ottaa rauhassa, vähentäkää stressiä aiheuttavia asioita elämässänne ja ulkoilkaa. Tähän kun vielä lisää ystävien ja läheisten kanssa vietetyn laatuajan ja leikkimielisen hauskanpidon, alkaa kokonaisvaltaista terveyttä edistävä paketti olemaan aika hyvin kasassa. Näistä elementeistä koostuu niin kutsuttu paleoelämäntyyli.
Miltä ylläoleva kuvaus paleoelämäntyylistä vaikuttaa? Onko joku asia, jonka toteuttaminen tuntuu omassa elämässä erityisen vaikealta? Mulla se on stressinhallinta ja rauhoittuminen. Koko ajan on niin paljon mielenkiintoista ja kivaa tekemistä, ettei millään malttaisi vain olla ja nauttia hetkestä. Yritän parantaa tällä saralla ja olen aloittanut muutamia stressinhallintatoimia, muun muassa säännöllisen meditaation.
Ensimmäisten askeleiden ottaminen kohti terveyttä ja hyvää oloa tuottavaa paleoelämäntyyliä voi tuntua vaikealta, varsinkin jos tekemistä on paljon. Näiden ensimmäisten askelten ottamisen helpottamiseksi tulee Helsinki Paleon hyvinvointihaaste oivalliseen aikaan. Osallistu haasteeseen, voita hienoja palkintoja ja löydä se terveys, draivi ja hyvä fiilis jonka ehkä olit jo kadottanut tai jota et uskonut enää koskaan saavuttavasi!
Vastaa