Valintojen maailma– postauksen kommenteissa Toni toivoi Helsinki Paleon helppojen kotiruokien reseptipankkia. Se on erinomainen idea ja koitamme saada sen toteutettua jollain aikavälillä. Sitä odotellessa tässä listaus joistain paleoreseptiblogeista, joista voi käydä metsästämässä oman maun mukaisia ohjeita.
Monkeyfood
Merin erinomainen blogi, josta löytyy paljon herkullisia ja helppojakin reseptejä. Mun suosikkeja ovat olleet muun muassa lihamureke ja paneroidut possun kyljykset / biffit nakkimuusilla (meni nakkimuusiksi, koska käytin Vatajan nakkeja chorizon sijasta. Ihan törkeen hyvää tuli silti!). Blogista löytyy myös lyhyt listaus iiseistä arkiruuista.
Meri osaa hommansa. Siitä on todisteena esimerkiksi neljäs sija Moderni suomalainen perinneruoka -kilpailussa. Hyvä Meri ja hyvä paleo!
Luolalaboratorio
Luolalaboratorio on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen suomenkielinen blogi. Sieltä löytyy muun hyvän lisäksi paljon herkullisia paleohenkisiä leivontaohjeita, esimerkiksi nokkosletut tai leipäaddiktiosta irtipääsemisen helpottamiseksi paleopaahtoleipäresepti! Tsekkaa myös kotitekoinen grillimättö. Luolalabrasta löytyy myös mun kokkausfilosofiaan täydellisesti istuva ohje, eli katsotaan mitä kaapista löytyy, laitetaan ne pannulle tai kattilaan ja sitten vähän ajan päästä syödään. I like!
Everyday paleo
Everyday Paleo on Sarah Fragoson blogi, jossa hän jakaa paleoreseptejään ja vinkkejä kiireisen paleoperheenäidin arjen handlaamisesta. Food -kategorian alta löytyy kasapäin monenlaisia reseptejä. Reseptit voi lajitella eri ruokalajien tai raaka-aineiden mukaan, esimerkiksi aamupalat, naudanliharuuat ja kasvikset. Sarah on kirjoittanut blogin pohjalta Everyday Paleo -nimisen kirjan ja on mukana Paleo Talk -podcastissä.
Sarah on Robb Wolfin salilla ohjaajana, eli hänellä on myös liikuntapuoli vahvasti hallussa.
Mark’s Daily Apple reseptit
Mark’s Daily Apple on Primal Blueprint kirjan kirjoittajan Mark Sissonin saitti, josta löytyy reseptejä moneen lähtöön. Sivut ovat muutenkin erinomainen tiedonlähde, jota kannattaa selailla ajan salliessa.
Siinä muutamia mestoja herkullisten paleoreseptien tsekkailuun! Älä sorru informaatioähkimiseen, vaan valkkaa eka hyvältä vaikuttava resepti, käy kaupassa ja kokkaa! Hyvän ja ravitsevan ruuan tekeminen on oikeasti ihan iisiä puuhaa, kunhan vain ryhtyy reippaasti hommiin. Ovatko yllämainitut saitit jo ennestään tuttuja ja olisiko jollain suositella niistä jotain erityisen hyvää tai helppoa reseptiä? Pitäisikö listaan ehdottomasti lisätä jotain siitä puuttuvia helmiä? Laittakaa ajatuksia ja ehdotuksia kommentteihin.
Laura says
Moi Juha ja Jaska. Kiitti linkeistä – ja linkityksestä. :D Jään innolla odottamaan postauksianne, mahtavaa, että kyhäsitte paleosaitin, kannatan kybällä, jee! :D
Jaakko Savolahti says
Moikka Laura! Eipä kestä :) Kiitti kommentista ja kannatuksesta!
edu says
Hei, onko oliivit yhtä hyvä rasvan lähde kuin oliiviöljy? Olen jättänyt öljyt ja muutkin rasvat (voi ja kookosöljy) pois koska en niitä välttämättä kokkaamiseen tarvitse. Lihat paistuu omassa rasvassa ja kala uunissa tai suolattuna. Omega 6/3 suhde on vaan helpompi pitää tasapainossa kun ei lotraile öljyllä. Avocadoa ja oliiveja tulee syötyä salaatin seassa, mutta niitä syömällä pufat ja mufat pysyy paremmin hallinnassa kuin öljyä kaadellessa. Rasvaa ruokavaliosta löytyy kuitenkin reilusti (n. 50% kokonais energiasta). Ajatuksena olisi syödä kokonaisia ruokia, eikä eristettyjä rasvoja. Onko tässä mitään ideaa, vai onko oliiviöljyllä jokin oma juttunsa ruokavaliossa?
Jaakko Savolahti says
Terve Edu,
Laadukkaat oliivit ovat mun käsityksen mukaan vähintään yhtä hyvä, elleivät parempikin, rasvanlähde kuin oliiviöljy. Oliiveja syömällä saat niiden mukana myös vähän kuitua sekä vitamiineja ja hivenaineita ja myös mainitsemasi omega 6/3 suhde pysyy mahdollisesti helpommin hallussa.
Mun mielestä mahdollisimman käsittelemättömän ruuan syömisessä on aina ideaa ja siihen kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä. Täydellisyyteen pyrkimisestä ei kuitenkaan kannata tehdä ”riittävän hyvän” vihollista (enkä siis nyt meinaa, että tämä koskisi sua, vaan ihan yleisesti). Eli jos oliivit eivät maistu, on oliiviöljy hyvä korvike tai jos just nyt ei ole aikaa laittaa kokolihasta ruokaa, voivat laadukkaat täyslihanakit olla hyvä vaihtoehto jne.
Sisse says
Hei Jaakko ja Olli!
Suurkiitos podcasteistä ja aloita tästä osiosta!
Huomasin testaillessani linkkejä että Project Laura on poistanut bloginsa.
Linkit ei siis toimi.
Jatkakaa samaan malliin, hauskalla & informatiivisella linjalla!
Jaakko Savolahti says
Kiitos viestistä ja huomiosta Sisse! :)
Jyri Pitkänen says
Moro.
Aikuinen ihminen keksii itselleen sopivaa ja mieluisaa purtavaa ilman viljoja, mutta onko kenelläkään ajatusta että mitä pienelle lapselle (1,5v) ryhtyisi antamaan?
Päivä on totuttu aloittamaan kaurapuurolla ja jogurtilla, mutta näistä viljojen haitoista luettuaan tekee mieli unohtaa moinen.
Jaakko Savolahti says
Moikka Jyri,
Mä en valitettavasti osaa neuvoa miten muksujen kanssa tulisi toimia. Ehkäpä joku blogin lukijoista osaa vinkata? Yleisesti kai ravinteikkaan ja vähän potentiaalisesti haitallisia aineita sisältävän ruuan luulisi olevan fiksuinta myös vekaroille…
Kahden lapsen äiti says
Hei, Minulla on kokemusta lasten paleo ruuasta.
Ruokailut on mielestäni helppo muuntaa ns.tavanomaisesta paleoon.
Pienellä vauvoilla voi aloittaa keitetyistä kasviksista,marjoista,hedelmistä, öljyistä ja sitten liha. Ja äidinmaitoa niin pitkäään kun lapsi haluaa, minulla esikoinen kolmi vuotiaaksi ja kuopus juo edelleen kaksi vuotiaana. Sitten kun lapsi on lopettanut äidinmaidon imemisen niin olemme siirtyneet veteen, eli siis lehmän maitoa ei ole juotu ollenkaan. Jos imettäminen on lopetettu jo aikasin, niin suosittelisin lapsille jotakin peptiini tuttelia (ns. allergisten maitoa) jossa maidon proteiinit on pilkottu helpommin siedettävään tilaan.
Yli yksi vuotiaille lapsillehan voi syöttää ihan samaa mitä itsekkin syö (tarvittaessa soseutettuna/pieneksi pilkottuna). Ainut ero on että lapset mun kokemuksen mukaan tarvitsee ainakin neljä ruokaa päivässä, eli jos itse pärjää vähemmällä niin lapsille pitäisi antaa ateriarytmistä riippuen väli tai iltapalaakin. Viittä ateriaa ei lapset kuitenkaan mun mielestä välttämättä/jokapäivä tarvitse. Meidän perheessä esimerkiksi aamulla syödään edellisen päivän jämiä ja marja/chlorella/kookosöljy smoothie. Lounaaksi normi paleo ruokaa, välipalaksi hedelmiä/marjoja/vihersmoothie. Päivälliseksi normaalia paleo ruokaa ja tämän jälkeen pienempi menee jo nukkumaan, ja isompi (jolla on jonkin sortin kasvupyrähdys aika) syö sitten vielä iltapalaksi lounaan/päivällisen jämiä/hedelmiä/smoothieta.
Joskus lapsille voi olla hyvä olla olemassa jokin ”paleoleipä” resepti, sillä saa energia määrää helposti lisättyä. Myöskin valkosta riisiä/riisi nuudeleita lisään joskus lasten ruokiin lisäämään energiaa, sekä rasvoja (luomu- tai apilavoita, oliiviöljyä, kookosöljyä). Ruoka juomana aina vesi. Yleensä paleoruoka maistuu lapsille erittäin hyvin. Kaikki lapset joita olen ruokkinut ovat järjestäen syöneet lautaselta ensin lihat, sitten voin jos sellaista on, sitten hedelmät ja marjat ja kasvikset menee parhaiten kun ne on sekoitettu lihan sekaan.
Ongelmia voi syntyä siitä että paleo ruokavalio ei ole muiden (isovanhempien, toisten lasten synttäreillä yms.) mielestä välttämättä riittävän hyvä syy olla tarkkana ruokien kanssa, eli siltä suunnalta saattaa tulla kommenttia että ”kyllä lasten nyt mummolassa pullaa pitää saada” ”eikö nyt synttäreillä voi kuitenkin syödä mitä vaan”? Näihin tilanteisiin on siis syytä valmistautua henkisesti. Tästä syystä itse olenkin ajatellut alkaa sanoa että lapsemme ovat allergisia viljoille ja maidolle (palkokasveja ei kukaan yleensä liiemmin näissä tilanteissa tarjoa). Toistaiseksi olen noudattanut juhlissa/mummoloissa lapsilla gluteenitonta linjaa, eli maitoa ja gluteenittomia viljoja voi näissä poikkeustapauksissa lapset syödä (itse kyllä en, sillä muuten olen aivan kipeä, lapsille ei näyttäisi niin helposti kuitenkaan oireita tulevan näin poikkeuksillisista tilanteista).
Pointini siis on että paleo ruokavalio on yhtä helppoa noudattaa koti oloissa kuin aikuisenkin, mutta henkisellä kantilla vaatii työstämistä vaatia ja valvoa (valvoa myös itseään) että ruokavaliota noudatetaan erikoistilanteissa/päivähoidossa/koulussa/sitten kun lapsi on jo isompi ja menee kavereiden kanssa itse välkällä kauppaan tms. tilanteissa). Voi ola myös sellaisia tilanteita joissa toinen vanhempi ei ota asiaa vakavasti, näissä tilanteissa pitää yrittää olla kärsivällinen eikä lannistua vaikka siirtyminen paleoon ei kävisi niin helposti. Oli tilanne mikä hyvänsä niin paleo dieettia kannattaa kuitenkin yrittää ja aina vaan yrittää uudestaan kunnes Paleo ruuasta on muodostunut itsestäänselvyys myös lasten kohdalla.
Jaakko Savolahti says
Mahtavaa, suuret kiitokset kokemuksen jakamisesta kahden lapsen äidille! :)
Kahden autoimmuunitautia sairastavan lapsen äiti says
Moi!
Lapseni ovat 15v. ja 12v. Toisella lastenreuma (vuodesta 2006 lähtien) ja toisella kilpirauhasen vajaatoiminta (vuodesta 2012). Olen tässä lueskellut ja tutkaillut paleoruokavaliota ja innostunut tästä vaihtoehdosta:) Ainoa ongelma mikä tulee vastaan on kouluruokailu! Koulussa on tarjolla ainoastaan gluteeniton vaihtoehto, ei viljaton. Mitenkäs tässä tilanteessa tulisi toimia? Omat eväät? Vai gluteeniton ruoka?
Lisäksi hieman on hakusessa, mitä ruoka-aineita tulee välttää jos sairastaa autoimmuunitautia.. esim. riisi, maissi, tomaatti, paprika?
Onko kellään muulla vastaavaa tilannetta perheessä? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia;)
Jaakko Savolahti says
Moikka!
Nyt olen vahvasti omalta osaamisalueeltani ulkona, mutta eväät olisivat varmaan paras vaihtoehto puhtaasti ruokavaliota ajatellen. Mutta vaikeuttaako se elämää liikaa ja tekee lapsistasi ”outoja” muiden silmissä, en tiedä? Gluteeniton on varmasti parempi kuin gluteenia sisältävä ruoka.
Autoimmuuniprotokolla: http://paleononpaleo.com/paleo-autoimmune-protocol/
Satu says
Minun suosikkini paleoreseptejä etsiessä:
http://www.theclothesmakethegirl.com
http://www.nomnompaleo.com
Pia says
Moikka! kiitos valtavasti hienoista sivuista ja ohjeista. Olen saanut jo viikon aikana turvotuksen pois eli vatsan rauhoittumaan ja oloni paremmksi! Yksi kysymys on kuitenkin vaivannut enkä ole sivuilta siihen vastaustalöytänyt on, että uloste on ihan vettä. Mistähän tämä johtuu?
Jaakko Savolahti says
Moikka Pia,
Kiitos kivasta kommentista ja hienoa, että turvotus on helpottanut! Ehkä se ulostekin siitä vielä asettuu. En valitettavasti osaa alkaa arvailemaan, mistä vetisyys voisi johtua.
Larppa says
Heipsan!
Olen tässä nyt pari päivää tutkinut näitä sivuja ja siirtymässä paleoon parin päivän päästä, kunhan kalliit gluteenittomat näkkärit sun muut on syöty – opiskelijalla kun ei ole varaa heittää pois ;) Lisää reseptejä edelleen toivoisin! Esimerkkipäivät ja yllä olevat blogit ovat auttaneet alkuun hyvin, mutta toivoisin varsinkin ns. välipaloista lisää esimerkkejä. Koulun alkaessa tarvitsisi olla helppoa, huoneenlämmössä säilyvää evästä mukana iltapäiviksi. Ihan joka päivä ei jaksaisi syödä tonnikalaakaan… :) Pähkinät, kuivatut marjat sekä hedelmät tulivat itselleni mieleen, mutta mikäs niissä pähkinöissä on, kun jossain luki ettei liikoja kannattaisi syödä? Ja mitkä olisi pähkinöistä ”parhaimpia” jos kuitenkin tulee muutamina päivinä viikossa syötyä?
Kiitos mahtavista sivuista! :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Larppa ja kiitos kommentista :)
Lämpimässä säilyvinä välipaloina toimivat esim. pähkinät, purkitettu kala, tumma suklaa, keitetyt kananmunat… Myös ns. oikea ruoka kulkee helposti mukana vaikka kylmäkallen ja kylmäpussin avulla jos tarttee :)
Pähkinöissä on jonkin verran antiravinteita ja mahdollisesti epäoptimaalinen rasvahappokoostumus (liikaa monityydyttymättömiä rasvoja), mutta ihan hyvin voit niitä eväinä syödä :) Macadamiat ovat parhaita, mutta valitettavasti myös kalleimpia.
Tsemppiä paleomatkalle :)
Lotta P says
Hei,
kiitos linkeistä! Olemme mieheni kanssa kokeilleet paleota ja neljä lastanikin (4, 6, 8 ja 10 vuotiaat) ovat joutuneet kokeilun piiriin siinä sivussa. Emme hirveän orjallisesti vielä, olemme aivan alkumetreillä, mutta hyvältä tuntuu.
Tosi mahtava saitti, selkeälukuinen ja selkeästi kerrottu paleosta.
Jaakko Savolahti says
Moikka Lotta,
Kiitos kivasta kommentista ja onnea paleomatkalle :)
Kati says
Kahden lapsen äidille suurkiitos vinkeistä, pohdinnasta ja vertaistuesta :)
Itse olen ratkaissut tilanteen niin, että kotona myöskään lapsen ruoassa ei ole viljoja tai maitoa, poislukien gluteeniton puuro kerran pari viikossa. Kodin ulkopuolella (tarhassa, kylässä, toisen vanhemman luona) en ole lähtenyt rajoittamaan ruokavalintoja, kun lapsi on täysin terve eikä tunnu reagoivan mihinkään ruoka-aineisiin. Ajattelisin, että lapsen elimistön on ihan hyvä altistua monenlaiselle ravinnolle. Ja myöskin suhtautua safkaan rennosti! Toinen syy on sosiaalinen: jos lastenkemuihin pitäisi mennä omat kaakaonibsit, taatelit ja liotetut pähkinät mukana, se olisi mun mielestä liian hankalaa.
Maiju says
Paleo on aika lihapainotteinen ja eettisten asioiden vuoksi haluaisin välttää lihan syöntiä. Onko suositella sivustoa jossa käsiteltäis kasvis-paleota?
Jaakko Savolahti says
Moikka Maiju,
Paleon ei välttämättä tarvitse olla lihapainotteinen, voit tuunata ohjeiden perusteella sulle sopivan ruokavalion :) En valitettavasti tiedä kasvispaleosivustoista…
Eettisyysjutuista kirjottelin tänne pitkästikin: http://www.helsinkipaleo.com/2013/05/ekologisuudesta-ja-eettisyydesta/
Ellu says
Olen kasvissyöjä. Vältän siis eläinperäisiä tuotteita. Ainoa mitä syön elämiä, on kala kerran viikossa. Minulla on refluksitauti, eli hapot jylläävät. Luin refluksi.fi paleoruokavaliosta. Miten kasvissyöjä voi noudattaa paleota? Esim. tomaatit, paprikat, sipulit, omenat, puolukat, viinimarjat, mansikat aiheuttavat närästystä. Lehmän tms maitotuotteita en käytä. En siis voitakaan. En kananmunia, jos vain voin välttää. aamupalani on leipäkoneella tehty leipä tai ruisleipä, päällä margariinia,soijajuustoa tai Tartex kasvistahnaa, salaatinlehti ja pari viipaletta kurkkua. Teetä ja soijajugurttia myslin ja itsetehdyn marjahillon kera (marjat vain kiehautetaan rikki ja lisätään vähän sokeria).
Päivällä välipala esim. hasselpähkinäjuomaan banaani, päärynä ja avokado sekä mustikoita tehosekoittimessa ja voileipä kuten aamulla.
Iltapäivällä esim. se kala tai juurespihvi, kaupan valmispakaste guorn-leike (teen toisille muuta ruokaa, en jaksa/viitsi monia kokkauksia), soijanakit tms. Perunat/pasta/riisi. porkkanaraaste tai kukka- tai parsakaalta keitettynä tai sekavihanneksia keitettynä tai vokkivihanneksia tms.
Jälkiruuaksi esim. marjakiisseli tai kahvi ja pulla tai keksi.
Myöhäisiltapäiviän välipalaksi kourallinen pähkinöitä, jos oikein nälkä syön palan leipää kuten edellä ja teetä.
Illalla soijajugurtti+mysliä ja marjoja.
Miten tästä saisi paleoliittisen ilman lehmää, kanaa ja sikaa? (Yök!)
Jaakko Savolahti says
Moikka Ellu,
Mä lähtisin kokeilemaan viljojen ja soijatuotteiden poistamista. Etenkin viljat tuntuvat useimmille olevan se eniten ongelmia aiheuttava ruoka. Ota tilalle ”paleokasviksia” ja rasvoja, ehkäpä proteiinijauhe lisäksi. Voi olla, että viljojen jättämisen jälkeen omenat ja muut eivät enää närästäkkään :) Tämän saitin ohjeita soveltamalla sulle sopivaksi pääset varmasti jo pitkälle omassa kasvispaleossasi :)
Jyrki says
Hei Jaakko,
Kiinnostuin Paleosta luettuani Ollin kirjoituksia vuotavasta suolesta.
Itselläni on ollut vatsavaivoja vuosikausia.Olen syönyt närästyslääkkeitä jotka eivät kuitenkaa ole hirvästi auttaneet.Olen stressaaja tyyppiä josta varmasi osittain vaivani johtuvatkin.
Nyt olen ollut maidottmalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla (mukana puhdaskaura)
noin 2 vuotta.
Aluksi tämä auttoi mutta koko viime kesä meni pilalle huonon voinnin takia.
IBS minulla on ollut ainakin 5 v.
Lääkäreistä en ole saanut apua sillä verikokeissa kaikki on ollut ”kunnossa”
Epäilen että kärsin siis Ibs:n lisäksi vuotavasta suolesta.
Jätin nyt pois perunan,tomaatin,kauran..ja aloitin paleon.
Mutta mieltäni askaruttaa silti kysymys kuinka vuotavasta suolesta voi parantua paleon avulla?
Siinähän juuri proteiinit tuottavat ongelman ja paleoruokahan sisältää paljon proteiinia!
Olisin todella kiinnostunut kuulemaan mielipiteesi tästä asiasta.
sekä kauanko paraneminen kestää?
Jykä says
Hei Jaakko,
Olen ajatellut lähteä testaamaan Paleota.
Syinä tähän ovat kauan jatkuneet vatsavaivat,(IBS) sekä mahdollisesti myös vuotava suoli.(luin Ollin Blogia kyseisestä vaivasta ja totesin itselläni yhtäläisyyksiä)
Söin närästys lääkkeitä useamman vuoden epäsäännöllisesti.
2 vuotta olen ollut gluteenittomalla ruoka valiolla (muka ollut puhdaskaura)
Olen myös noudattanut noin 90 % maidotonta.
Silti vatsavaivoja on ollut paljon,turvotusta alavatsssa,ripulia,virtsaamisvaivoja…
Proteiinit alkoivat tuottaa minulle ongelmia ruuansulatuksessa viimekesänä,lääkärit eivät osanneet tehdä mitään.(entsyymit+vatsahapot mitattu ok)
Kaikki veriarvoni olivat ”kunnossa” joten laittoivat vain IBS:n piikkiin.
Painoni on pudonnut 6 kiloa viime keväästä joka on paljon ottaen huomioon kokoni
182 cm nyt painoa 69.
Nyt alkanut myös iho oirehtimaan eli punoitusta ja kuumoitusta on vähän joka puolella eniten kasvoissa.
Olen ajatellut että voi liittyä johonkin ruoka-aine herkkyyteen.
Minua mietityttää vuotavansuolen kohdalla proteiinit?
Niitähän on paleorukavaliossa paljon, kuitenkin paleota suositellaan hoitokeinona
kyseisen sairauden hoidossa.
Mikä on itselläsi näkemys tästä asiasta?
Entä millaista ruokavaliota suosittelisit?
Minulla eka viikko paleota takana ja vatsaoireet ovat helpottaneet.(ennen söin paljon perunaa ja riisiä)
Kuitenkin ruokailun jälkeen tulee aina todella kova väsymys/sumuinen olo jota kestää useamman tunnin.
Mitkä ovat vatselle ”helpoimmat” proteiinin lähteet?
Jaakko Savolahti says
Moikka Jykä ja kiitos viestistä,
Kuulostaa sen verran kompleksilta keissiltä, että suosittelisin pyrkimään pätevän funktionaalisen lääkärin hoitoon.
Yleisesti kuitenkin IBS-oireet ovat monilla helpottaneet paleolla. Kokeilemalla voit etsiä proteiinin lähteitä, jotka toimisivat sulla hyvin. Vuotavan suolen osalta proteiinit ovat ongelma päätyessään verenkiertoon vain osittain pilkottuina. Eli eläinkunnan helposti sulavat ja toksiinittomat proteiinit eivät aiheuta vuotavaa suolta tai ole sinällään ongelmallisia.
Jykä says
Hei Jaakko,
Kiitti vastauksetsi, osaatko suositella hyvää lääkäriä pk-seudulta
Ollillihan ei ota uusia asiakkaita?
Olen ollut nyt 3 vk paleolla ja myös kuitujen saanti on varmaan ogelmallista koska vatsani on sekaisin vaikka käytän lisänä psylliumia (Vi-siblin)
Muuten Paleo tuntuu sopivan hyvin.
Jaakko Savolahti says
Moikka Jykä,
Valitettavasti en osaa tällä hetkellä suositella lääkäriä pk-seudulta…
Hienoa että paleo tuntuu toimivan ainakin jossain määrin :)
Katrin says
Heippa,
Oon viimeaikoina tutustunut paleo -ruokavalioon ja nyt pikkuhiljaa lähden kokeilemaan sitä käytännössä. Annoskoot vaan mietityttävät..
Olen 160 cm ja n. 58 kg nainen ja haluaisin pudottaa pari kolme kiloa. Liikuntavammani vuoksi en pysty kauhean tehokkaita treenejä vetämään, mut pari kertaa viikossa treenaan lihaskuntoa, niin että syke kyllä nousee.
Olisiko annokset hyvä koota niin, että protskuja 2 g / painokilo ja hiilareita 50 g / vrk? Mitä suosittelisit hiilareiden lähteiksi? Kuinka paljon sitten rasvaa pitäisi saada?
Jaakko Savolahti says
Moikka Katrin,
Syömällä oikeaa ruokaa kehonkoostumus yleensä asettuu aika kivasti, vaikka ei hirveästi pääsisikään treenaamaan :) Prodet on hyvä tossa 2 g, hiilareissa voit testata pari viikkoa vetää noin matalilla, mutta naisille yleensä sopivat vähän korkeammat määrät tyyliin 100-200 (ja kovaa treenatessa toki paljon enemmän). Rasvaa voi syödä reippaasti ja nälän mukaan. En ole mikään kovin iso grammojen tai kaloreiden laskennan ystävä… Yleensä käytän niitä lähinnä osoittamaan sen, että suurin osa syö aivan liian vähän :) Paleoradiossa ollaan juteltu hiilareista ja riittävästä syömisestä esim jaksoissa 5 ja 10 https://soundcloud.com/paleoradio