Eli mitä kannattaa syödä ja mitä ei välttämättä kannattaisi syödä.
Paleosyömistä voi hahmottaa ohessa esitetyllä pyramidimallilla. Suurin osa aterioista koostuu eläinproteiinista, rasvasta ja kasviksista. Ideana on siis syodä mahdollisuuksien mukaan sellaisia ruokia, joita olisi ollut tarjolla meidän kivikautisille esi-isillemme. Pohjana tälle ajatukselle on se, että meidän geenimme ovat muotoutuneet miljoonia vuosia kestäneen evoluution tuloksena. Ne ovat edelleen käytännössä samat kuin kivikautisilla esi-isillämme, eivätkä ole ehtineet mukautua uusiin (neoliittisiin) ruokiin, kuten viljoihin. Kuitenkin on hyvä pitää mielessä, että kaikki ”kivikautinen” ruoka ei ole hyväksi ja kaikki uusi ruoka ei välttämättä ole terveydelle haitallista. Paleon tarkoituksena ei siis ole mikään luolamiesleikki, vaan sitä voi käyttää viitekehyksenä tehdessään ruokavalioon liittyviä valintoja.
Paleosyömisen perusteet
- Reippaasti eläinproteiinia: lihaa, kalaa, mereneläviä, lintuja, kaikenlaista riistaa, kananmunia
- Kasviksia niin paljon kuin napa vetää, pohjana vähähiilihydraattiset kasvikset (esimerkiksi salaatit, kurkku, tomaatti, kaalit, paprikat…) ja tarpeen mukaan enemmän hiilareita sisältäviä juureksia (kuten peruna ja bataatti) tai valkoista riisiä (joka vaikuttaa olevan monille ongelmaton, vaikka onkin vilja).
- Rasvoja: kookos, voi, kaakao, avokado, extra neitsytoliiviöljy
- Marjoja, hedelmiä* ja pähkinöitä/siemeniä**
(*Pääosa hiilihydraateista kannattaa saada juureksista ja riisistä, mutta hedelmiä voi kuitenkin hyvin syödä pari päivässä. **Pähkinöitä rajoitetusti omega-rasvahappotasapainon takia, esim. kämmenellinen päivässä) - Yleisesti: Suosi oikeaa ruokaa. Se on käsittelemätöntä, mahdollisimman lisäaineetonta ja sokeroimatonta. Mitä lyhyempi tuoteseloste, sen parempi ja mielellään ei tuoteselostetta ollenkaan.
Päivän herkut
Esimerkki yhden päivän aterioista:
Aamupala: munakas, mustikoita kookosmaidolla ja kanelilla (herkkua!)
Lounas: Kanasalaatti oliiviöljyllä, omena
Välipala: Kämmenellinen pähkinöitä, pari porkkanaa
Illallinen: Uunilohta ja uunijuureksia
Mun mielestä paleoruoka on herkullista! Netti on pullollaan paleoreseptejä sisältäviä sivuja, joista voi ammentaa inspiraatiota kokkaamiseen. Paleosyöminen on myös siinä mielessä kivaa, että paljon proteiinia ja rasvaa sisältävät ateriat pitävät verensokerin tasaisena ja näläntunteen poissa pitkään. Tämän takia ylimääräiset verensokerin heilahtelut ja siitä johtuvat väsymystilat tai jatkuva napostelun tarve poistuu ja olo on hyvä ja energinen. Näläntunne on myös paljon helpommin hallittavissa. Tällä ruokavaliolla ei tule sellaisia ”oumaigaad, jos en saa ruokaa viidessä minuutissa raivostun ja pyörryn” -tyyppisiä tiloja, vaan näläntunne kasvaa vähitellen. Ja kun näläntunteen ensimmäisen kerran huomaa, tietää että selviää vielä monta tuntia syömättä, jos tarve vaatii. Mahan voi myös syödä kerralla kunnolla täyteen, ilman että kärsii ähkystä tai ruuan jälkeisestä ”pakko päästä päikkäreille” -olosta.
Paleo ja paljon parjatut hiilihydraatit
Paleo ei ole välttämättä vähähiilihydraattinen, mutta se on todella vahvasti hiilaritietoinen. Eli hiilareita syödään tarpeen mukaan ja ne valitaan sellaisista lähteistä, joiden mukana ei tule runsaasti haitallisia aineita (esimerkiksi gluteenia tai muita ongelmallisia proteiineja ja suolistoa ärsyttäviä lektiinejä). Hyviä hiilareiden lähteitä ovat kotimaisten juuresten lisäksi esimerkiksi bataatti ja erilaiset talvikurpitsat (Englanniksi Squash. Esimerkiksi Kampin keskuksen K-marketista saa herkullista luomu Butternut Squashia!) sekä Suomessa harvinaisempi kassava/maniokki/yucca. Myös valkoinen riisi ja perunat alkavat ”olemaan paleota” useiden mielestä (Näiden yksilöllistä soveltuvuutta itselleen kannattaa testata ja jos on aloittamassa paleota, mahdollisesti jättää ne testin ajaksi kokonaan pois 1-2 kuukauden ajaksi). Hedelmät eivät ole erityisen hyvä hiilareiden lähde, koska niistä saadaan pääosin fruktoosia (vs. juuresten tärkkelys eli glukoosi, jonka kroppaa osaa hyödyntää paremmi), mutta pari hedelmää päivässä tuskin on ongelma juuri kenellekään.
Oman näkemykseni mukaan useimmille ihmisille soveltuu hydraattien suhteen maltillisempi ruokavalio, koska valitettavasti suurin osa meistä liikkuu liian vähän, eikä siten tarvitse suurta määrää hiilareita. Hiilareiden tarpeessa on valtavasti yksilöllisiä eroja ihmisten välillä, joten siksi on vaikeaa antaa tarkkoja suosituksia määristä. Jonkinlainen arvio useimmille sopivasta hiilihydraattien määrästä voisi olla 75 – 200 g per päivä, aktiivisuudesta, mahdollisista sairauksista, yksilöllisestä aineenvaihdunnasta, insuliiniherkkyydestä jne. riippuen.
Yleensä kuitenkin paleolla ongelmaksi muodostuu enemmin liian vähäinen, kuin liiallinen hiilihydraattien saanti. Yhtenä nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että alle viisi grammaa hiilihydraatteja per 100 g sisältäviä kasviksia ei lasketa päivän hiilihydraattien saantiin (eli salaatit, kaalit, kurkku, tomaatti, paprika jne.). Myös useista juureksista kuten lanttu, nauris ja porkkana saa hiilareita vain noin 5 g / 100 g. Esimerkki: Kilosta perunaa saa noin 150 grammaa hiilareita. Eli juureksia saa todellakin syödä reilusti!
Paljon liikkuvien ja kovaa treenaavien kannattaa pääsääntöisesti syödä hiilareita ja mahdollisesti runsaastikin (3-5 grammaa per päivä per painokilo tai enemmänkin jos treeni on todella kovaa).
Hiilareiden syöminen on hyvä ajoittaa iltaan ja päivään ja mahdollisuuksien mukaan isoin osa treenin jälkeen, jolloin ne saadaan parhaiten käyttöön kohonneen insuliiniherkkyyden ansiosta. Eli aamu on hyvä aloittaa rasvalla ja proteiinilla ja sitten iltaa kohti lisätä hiilareiden määrää aterioilla siten, että iltaruualla syödään reilusti hiilareita.
Naiset ovat miehiä herkempiä liian alhaisten hiilareiden vaikutuksille. Siksi en suosittele naisille ketoosia tai kovin alhaisilla hiilareilla vetämistä säännöllisesti ja pitkiä aikoja. Aluksi fiilis voi olla huikea ja treenit kulkevat, mutta romahdus ja hormonaaliset ongelmat voivat odottaa nurkan takana. Siksi naisten on hyvä pitää ruokavaliossa riittävästi hiilareita, esim. 100g+ per päivä ja reilusti enemmän, jos treenaa kovaa. Tässä pari linkkiä, joista asiaan voi halutessaan tutustua lisää:
Females, Carbohydrates, And Hormones
Hormones, Homeostasis, and Why You (Probably) Need Carbs
Syökää tarpeeksi!
Varsinkin vähähiilarisella paleoruokavaliolla ollessa näläntunne voi olla niin pieni ja energiatasot niin hyvät, että syöminen saattaa helposti jäädä liian vähäiseksi tai unohtua jonkun aterian osalta kokonaan. Siksi riittävästä syömisestä tulee pitää huolta. Se taitaa olla aika harvinainen ongelma nyky-yhteiskunnassa! Hyviä nyrkkisääntöjä ruuan määrän suhteen ovat:
- Proteiineja paljon. Syö prodea vähintään 1,5 grammaa per painokilo. Esimerkkilaskelma proteiinin tarpeesta: 100 g naudanlihaa sisältää noin 20g proteiinia, eli 75 kg painavan henkilön tulisi siis syödä reilu 550 g lihaa/kalaa/kanaa päivässä saadakseen riittävästi proteiinia. Kovaa treenaavien kannattaa syödä proteiinia vähintään 2 g per painokilo.
- Hiilareita tarpeen mukaan. Jos et liiku juurikaan, sopiva määrä voisi olla noin 75-125 g (laske hiilarimääriin vain todelliset hiilareiden lähteet, eli juurekset, marjat, hedelmät, riisi jne. eli ei salaatteja, kurkkuja, kaaleja yms joista ei käytännössä hiilareita kropalle irtoa). Naisilla mielellään yli 100 g per päivä. Urheilevilla hiilareita voi kertyä päivän aterioista 200 g tai paljon enemmänkin, josta mahdollisuuksien mukaan iso osa treenin jälkeisellä aterialla.
- Loput energiantarpeesta voidaan täyttää rasvoilla
Kuulostaako ihan hullulta vai tuntuuko että tällaista syömistä voisi harkita? Vaikuttaako evoluutiokulma sinusta fiksulta? Oletko jo kokeillut jotain tämän tyylistä, miten se vaikutti hyvinvointiin? Postailkaa ajatuksia kommenttikenttään.
Hiilariosuuksia editoitu 21.3.2014 ja 5.10.2015
Lähteet:
S. Boyd Eaton, 2006. The ancestral human diet: what was it and should it be a paradigm for
contemporary nutrition?
Pedro Carrera-Bastos et al., 2011. The western diet and lifestyle and diseases of civilization
Robb Wolf The Paleo Solution -kirja
Minna says
Hei.
En ole tutustunut Paleoon, mutta olen nyt kokeillut parin viikon ajan tämän tyyppistä ruokavaliota – kehittelin itse itselleni sopivantuntuisen, kun olin ensin lukenut kattavasti erilaisista vaihtoehdoista.
Jätin pois puurot/myslit/pastan/riisin, vähensin leipää 1-2 viipaleeseen päivässä. Aina, kun syön leipää, käytän sen paahtimessa ja laapin päälle reippaasti rasvaa, joskus laitan päälle myös kokolihaleikkelettä. Heti ensimmäisen viikon kuluttua oli paino pudonnut kilon verran, ja vatsan jatkuva, huomattava turvotus oli miltei kadonnut. Ainakin minulle näköjään tällainen sopii. Energiataso on kohonnut ja ”päikkäri”tarve vähentynyt huomattavasti. Kauheaa, yhtäkkistä, pyörryttävää näläntunnetta ei ole ollut (paitsi yhden kerran, kun en päässyt ko. ruokailumallia toteuttamaan olosuhteiden vuoksi.) Minä ainakin suosittelen vähäviljaista ruokavaliota lämpimästi!
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Minna. Hienoa kuulla, että olo ja vatsantoiminta ovat parantuneet! :)
Jos tuntuu, että vähäviljainenkaan ei kokonaan poista vatsaongelmia, suosittelen kokeilemaan kuukauden ajan täysin viljatonta. Herkillä ihmisillä gluteenin vatsaa ärsyttävä vaikutus voi ilmeisesti kestää useita viikkoja (tai pidempäänkin) yhden syömiskerran jälkeen. Lähiaikoina on tarkoitus kirjoitella viljoja ja niiden terveysvaikutuksia tarkemmin käsittelevä postaus.
Sancho says
Riisissä ja maississa ei ole gluteenia. Mitäs muuta haittaa nöistö vois olla?
Jaakko Savolahti says
Terve Sancho.
Riisissä, maississa ja kaikissa muissakin viljoissa on reilusti erilaisia antiravinteita ja niiden sisältämät proteiinit voivat olla haitallisia suoliston toiminnalle. Ne voivat altistaa esimerkiksi autoimmuunisairauksille.
Kaikille ne eivät välttämättä aiheuta näkyviä tai tuntuvia reaktioita (mikä ei siis tarkoita sitä, etteikö jotain tapahtuisi suolistossa huomaamatta). Valkoinen puhdistettu riisi on kuitenkin niin harvalle ongelmallinen, että sitä kutsutaan paleopiireissä yhdeksi niin sanotuista turvallisista tärkkelyksistä.
Kurkkaa lisätietoja viljoja käsittelevistä postauksista http://www.helsinkipaleo.com/?p=56 ja http://www.helsinkipaleo.com/?p=324
Lähiaikoina on tulossa myös tekstiä autoimmuunisairauksista, pysy kuulolla :)
Turbo says
En ole tutustunut aikaisemmin Paleoon, mutta nyt kun vahingossa tänne eksyin, niin aion todellakin tutustua – tässä lienee ratkaisu jatkuvaan olemattomaan oloon ja turvotukseen sekä diagnosoimattomiin autoimmuunisairauksiin, joista olen kärsinyt jo kohta 20 vuotta. Tiedän, että ratkaisu on ruuassa, mutta en ole löytänyt sitä oikeaa – olisiko se tämä? :)
Jaakko Savolahti says
Moi Turbo,
Mahdollisesti! Kaikilla on tietty oma yksilöllinen vaste ruokavaliomuutoksiin, mutta paleolla useat ovat saaneet helpotusta kroonisiin terveysongelmiin. Autoimmuunijutuissa kannattaa vielä kurkata autoimmuuniversio paleosta, esim. alla olevista linkeistä:
http://aiplifestyle.com/what-is-autoimmune-protocol-diet/
http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol
Onnea matkaan ja mielelläni kuulen miten kokeilu etenee! :)
Anna says
Onko tuosta autoimmuuni-paleosta suomenkielisiä linkkejä/kirjallisuutta?
Jaakko Savolahti says
Valitettavasti en tiedä että olisi Anna :(
Jenny says
Olen jo muutaman vuoden ajan toteuttanut tata ajatus/syomistapaa vaikkakin nyt ensimmaisen kerran kuulen Paleosta. Syy siihen oli, etta vatsani oli artynyt ja liiallisen pastan/riisin/perunan/leivan pois jattaminen auttoi ja voin kokonaisuudessaankin paremmin. En tarkoituksella halunnut noudattaa vahahiilarista ruokavaliota laihdutus syista tms. mutta ei siita haittaakaan ole ollut. Olen kylla huomannut kun olen lipsunut talta tielta, etta se nakyy turvotuksena, vatsan oikkuiluna, lihomisena, yleisena vasymyksena ja pahana olona. Nykyaan voin kylla syoda pastaa tms. silloin talloin, mutta paaasiassa yritan syoda lihaa/kalaa ja kasviksia.
Jaakko Savolahti says
Terve Jenny ja kiitos kommentista!
Hieno juttu, että löysit itse kokeilemalla avun vatsavaivoihisi :)
Mikko says
Olen noudattanut jossain määrin vähähiilarista ruokavaliota jo vuosia, mutta aikaisemmin niiden vähien leipien tai pastojen poisjättäminen kokonaan on tuntunut mahdottomalta, koska muuten tuntui olo heikolta ja maha tyhjältä. Varsinkaan treenatessa ei tuntunut oikein energiat riittävän ilman niitä.
Heti paleon aloitettuani huomasin ongelman johtuneen siitä, etten huolehtinut riittävästä rasvan saannista (tai jopa välttelin sitä, koska sen kerrottiin olevan epäterveellistä) ja elin melkein jatkuvasti pienessä nälässä. Nykyään tilanne on täysin päinvastainen, nälkää ei tarvitse nähdä koskaan ja saa syödä niin paljon kuin haluaa (tai itseasiassa vähän enemmänkin). Ikiaikainen taistelu omiakin rasvoja vastaan tuntuu nykyään hoituvan ilman sen kummenpaa yrittämistä.
Aikaisemmin vierastin kookoksen makua, mutta nykyään kookosmaito on herkku ja energianlähde, joka muodostaa tärkeän lenkin päivittäisessä ruokahuollossa.
Jaakko Savolahti says
Moikka Mikko!
Kiitos kommentista. Vähähiilarisella ollessa protskuilta ja vähiltä hiilareilta jäljelle jäävät energian tarpeet pitää ottaa nimenomaan rasvoista, eikä hyvistä lähteistä saatuja rasvoja todellakaan kannata vältellä. Hyvä huomio!
Silti painotan vielä, että enemmän treenaavien (etenkin hapottavat tai pitkäkestoiset treenit) on hyvä muistaa riittävä hiilarien saanti.
Sama juttu kävi mulla kookoksen kanssa. Nykyään kookos sopii kaikkeen :D
karo says
Näihin ohjeisiin on helppo yhtyä! Kaikista tärkeintä on mielestäni joka tapauksessa kuulostella omaa oloaan ja etsiä itselleen paras ruokavalio sitä kautta.
Kiinnitin tekstissä huomiota tuohon esimerkkipäivän ruokavalioon – eikö siinä ole aika vähänlaisesti energiaa? Liikkumisen yhteydessä varmaan ainakin tulee vielä tuohon jotain isohkoakin lisävälipalaa? Halusin kommentoida tätä erikseen siksi, että luulen, että monilla ruokavaliosta kiinnostuneilla voi helposti jäädä energiansaanti liian vähäiseksi (naisilla ehkä erityisesti?) ja siihen tulee kiinnittää positiivisella tavalla huomiota. Riittävää syömistähän toki korostat tuossa myöhemmin itsekin :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Karo ja kiitti palautteesta!
Mun mielestä energiamäärä kannattaa säätää annosten koolla mieluummin kun niiden määrällä. Tutkimustulokset ja mun korviin kantautunut kokemusperäinen aineisto (ja mikä tietty merkittävintä, oma kokemus ;) ) vaikuttais tukevan sitä. Etuja ovat esim. parantunut nälän- ja painonhallinta. Eli jos tohon esimerkkipäivän ruokavalioon haluu lisää energiaa, kannattaa syödä isompia annoksia :)
Fretu says
Niin koukussa!
Fredu says
Mielenkiinnolla tutkin sivustoa tästä eteenpäin, sillä vaikken kasvissyöjänä aivan täysin voi samaistua Paleon suosittelemaan ruokapyramidiin tuntuu täällä silti olevan hyödyllistä tietoa myös minullekin. Siskon karppaamista olen seurannut jo useamman vuoden, ja omasta ruokavaliosta on tärkkelyspotaska ja raffinoidut tuotteet jääneet jo aikaa sitten. Noudatin pitkään lähes gluteenitonta ruokavaliota, mutta kasvisruokaan painottaessa en voi sivuuttaa viljoja tärkeänä proteiinin ja rasvan lähteenä, kysymys onkin mitä valitsee ja miten valmistaa.
Hyvä ja selkeä sivusto, ja yhtälailla hyvää asiaa :)
Jaakko Savolahti says
Terve Fredu. Kiitos kivasta palautteesta ja mukavaa kuulla, että olet löytänyt täältä hyvää tietoa :) Kasvissyöjänäkin olisin hyvin tarkka viljojen kanssa ja koittaisin löytää vaihtoehtoisia proteiininlähteitä.
chrisu says
Moikka Jaakko!
Kysymys: En syö muuta lihaa kuin kalan, munat ja muu liha ovat mulle kauhistus. Mitä proteiinin lähteitä suosittelisit, kun koetan jättään viljat pois? Tällä hetkellä saan varmasti yli 50 prossaa energiasta viljasta, runsaasti puuroja, täysjyvää, riisikakkuja ja muuta. Harrastan runsaasti raskasta urheilua, juoksen, pyöräilen ja nostan painoja joka päivä. Olen liikkunut näin jo 20 vuotta, joten kroppa on tottunut tähän. Vatsa on kuitenkin usein kummallinen ja koetan löytää tälle syytä. Samoin väsähdän helposti ruoan jälkeen ja pitkillä lenkeillä enerigaa täytyy tankata sokerin muodossa usein. Siitä haluaisin eroon. Olen 175 pitkä ja painan 55 kiloa, joten laihtua en halua. Aamupuurolle on vaikea löytää korvaajaa, joka antaisi mukavan olon vatsaan ja tarpeeksi energiaa. Ja sen pitäisi tietysti myös maistua ja olla ekologista. Vaikea pähkinä purtavaksi… Ovatko maito- tai soijatuotteet ”sallittuja”. Jos niistäkin luopuu, miten koostan järkevän ruokavalion vain vihanneksista, hedelmistä, pähkinöistä ja kalasta? Kuulostaa heppoiselta ja yksipuoliselta… Kiitos jo etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Moikka Chrisu!
Mun mielestä mainitsemistasi ruuista saa koostettua täysipainoisen ja ravinnerikkaan ruokavalion. Maito- ja soijatuotteiden sisällyttäminen ruokavalioon vain heikentää sen ravinteikkuutta (ja sitä kautta ”monipuolisuutta”), koska ne sisältävät vähemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin kalat ja kasvikset.
Syö paljon ja monipuolisesti kaloja, mielellään rasvaisia. Samoin kasviksia, juureksia ja marjoja reilusti ja monipuolisesti. Monipuolisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joka aterialla tai edes yhden päivän aikana tulee olla kaikki sateenkaaren värit edustettuna. Kuukausi voisi olla sopiva aikaikkuna, jonka sisään pyrkii saamaan paljon vaihtelua. Näin voi ostaa myös kasviksia isommissa erissä, esim erilaisia juureksia jotka säilyvät hyvin, ja säästää siten sekä kauppareissuissa että ruokakuluissa. Ota mukaan myös reilusti rasvaa: kookos (maito, kerma ja öljy), laadukas voi sekä extraneitsyt oliiviöljy.
Jos et halua laihtua enempää, on tärkeää varmistaa riittävä proteiinin saanti. Mä en kyllä ottaisi maitotuotteita, enkä varsinkaan soijatuotteita mukaan niiden aiheuttamien ongelmien vuoksi. Jos tuntuu ettet saa syötyä tarpeeksi kalaa (kovaa urheilevalle suositus on se 2 g proteiinia per painokilo per päivä) voit harkita jonkin proteiinivalmisteen (hyvälaatuinen hera, ehkäpä hamppu, riisi tai herne) käyttöä, jos ne eivät aiheuta ongelmia ruuansulatukselle tai muuten. Tavoitteena kuitenkin se, että kaiken tarvittavan saisi oikeasta ruuasta.
Mitä jos kokeilisit aamupalaksi kookosmaitoa, marjoja ja pähkinöitä, päälle ripaus kanelia? Voisiko se toimia? Optimaalista olisi, jos aamupala koostuisi proteiinista ja rasvasta.
Kiitos kysymyksestä, toivottavasti näistä oli apua :)
chrisu says
Moikka Jaakko!
Kiitos vastauksesta! Tulee kyllä täydellinen ruokaremontti jos jätän viljat ja maidon pois. Huh huh, olen muutaman kerran päivän pari kokeillut viljatonta ja maidotonta sillä seurauksella, että olen ollut aivan tärinäkuntoon nälkiintynyt ja vatsa aivan sekaisin. Varmaankaan en osaa syödä tarpeeksi rasvoja ja proteiinia – pelkät rehut eivät riitä. Siksi vähän pelottaa kokeillakaan enää, ne muutama kerta olivat niin karmeita ja yöt unettomia.
Pitäisiköhän ennemmin koettaa pikku hiljaa vähentää viljoja ja maitotuotteita, kun yllättävä täyskäännös tuntuu laittavan elimistön aivan sekaisin? Mä olen tosi hoikka, lihasta kestävyysjuoksian tyyliin ja rasvaa mun kropassa on naiseksi liian vähän. Joten en halua riskeerata laihtumista. Lihasta ja rasvaa saisi tulla enemmän, mutten saa sitä kertymään. Vatsa täyttyy niin nopsaan ja vihaan ähkyä.
Kookosmaitoa ja rasvaa olen jo ostanut ja kokeillut. Se maistuu hyvälle ja tuntuu olevan hyvin sulavaa. Ja vihannesten osuutta aterioilla olen lisännyt viljan ja maitotuotteiden sijalle. Koetan vähitellen löytää itselleni sopivan tien.
Kiitos vielä inspiroivasta sivustosta ja terveiset pimenevään Suomeen!
Jaakko Savolahti says
Kiitos kivasta kommentista ja terkuista :)
Kokeile tehdä vaikka siten, että vaihdat ensin aamupalan viljattomaksi ja maidottomaksi ja syöt niin viikon. Sitten seuraavalla viikolla vaihdat lounaan ja kolmannella illallisen. Näin muutos ei tule äkkirysäyksellä, mutta siinä on selkeä suunnitelma ja polku.
Jos vatsan täyttyminen on ongelma, panosta energiatiheisiin ruokiin: rasvaista kalaa, voita, kookosöljyä ja paljon hiilareita sisältäviä juureksia kuten bataatti ja peruna. Veikkaan myös, että kun pääset viljoista ja maidosta eroon, alkaa suolistosi toimimaan ja ruuansulatus paranee, jolloin rupeat saamaan ruuasta talteen ne ravinteet mitä pitääkin. Tämä voi helpottaa ähkyn tunnetta ja varmasti helpottaa lihaskasvua. Ja jos lihaskasvu on pääasiallinen tavoite, kannattaa juoksu ja pyöräily jättää ainakin väliaikaisesti pois. Keskity nostamaan raskaita painoja ja syömään paljon. Ja nuku niin pitkään ja hyvin kuin mahdollista. Tähän auttaa täysin pimennetty huone (pimennysverhot, elektroniset laitteet sammutettuna jne), magnesium-tasot kondikseen ja telkkari/netti kiinnin vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa.
Tsemppiä muutokseen ja ilmottele ihmeessä miten homma etenee! :)
chrisu says
Moi Jaakko!
No niin, mä varmaan tuotan sulle nyt hienoisen pettymyksen, mutta itse olen omaan muutokseeni tosi tyytyväinen ja sehän on kai tärkeintä. Eli eli, olen lisännyt vihannesten määrää huikeasti, ja huomannut, miten hyvälle ne maistuvat ihan sellaisenaankin! Kuulostaa ehkä dorkalta, varsinkin kun olen ollut ns. kasvissyöjä jo parisenkymmentä vuotta, mutta itseasiassa olen syönyt enimmäkseen vija- ja maitotuotteita. Nyt on painopiste kasviksilla, ennen kaikkia vihanneksissa ja marjoissa. Lisäksi koetan hedelmien suhteen painottaa lähiruokaa, ja syödä vain silloin tällöin etelän hedelmää mausteeksi.
Olen ottanut jopa munat takaisin ruokavaliooni – kolmen vuoden tauon jälkeen! En syö niitä vieläkään paljon, yhden munakkaan verran viikossa – mutta silti, mukavaa vaihtelua. Jännä juttu on myöskin, että nyt kun olen vähentänyt viljoja, ei munasta enää tule huono olo kuten ennen! Hämärää, enpä olisi uskonut!
Olen siis vähentänyt viljoja, mutten jättänyt niitä kokonaan pois. Varsinkin kovan kestävyystreenin jälkeen syön mielellään puuroa tai näkkileipää, ne ovat mun viljani. Pastaa en ole syönyt enää vuosiin, ja muut leivät, keksit, kakut sun muut eivät kuulu mun suosikkeihini. Pidättäydyn siis ruisnäkkärissä sekä ruis- ja kaurahiutaleissa. Ne on jees ja sopii mulle.
Mikä yllättävintä, on mun ”himoni” maitotuotteita kohtaan vähentynyt roimasti! Rahkat ja jogurtit, jotka oli ennen mun ruokavalion kulmakivi, ei jostain syystä maistukaan enää. Nyt mietin vain, että onkohan ruokavalioni tarpeeksi proteiinipitoinen. Syön päivittäin soijaa (juu, tiedän, että se ei sua riemastuta, mutten voi syödä päivittäin kalaa – se ei vaan maistu niin usein) siis tofua ja tempehiä (hapatettu juustomainen soijatuote, mun suosikki) ja soijapapuja sellaisenaan. Muut pavut ja herneet ei mulle oikein maistu, koetan totutella niihin pikkuhiljaa. Kaalit, joita en ennen syönyt vatsaongelmien vuoksi ollenkaan, ovat alkaneet maistua ja sopia! Uskomatonta! Tänä aamuna söin treenin jälkeen parsa-kukkakaali -munakkaan paahdettujen soijapapujen ja tuoreen ananaksen kanssa. Eipä hyvää…
Mutta tosiaankin, täysin viljattomalle ja maidottomalle en lähde, tai ainakin tällä hetkellä tämä järjestely tuntuu hyvältä. Koetin muutaman päivän syödä vain kalaa, kasviksia ja rasvaa, mutta se tuntui mulle liian proteiini-. ja rasvapitoiselta. Ja öisin oli aina nälkä. Ruis- ja kaura maistuvat ja sopivat mulle, enkä jaksa uskoa niiden olevan epäterveellisyydessään verrannollisia valkoisen vehnän ja sokerin kanssa. Tiedän, että eri kuppikunnilla on omat mielipiteensä, mutta mua kiinnostaa vain se, mikä mulle itselleni fyysisesti ja eettisesti sopii.
Halusin kiittää sua vielä impulssin antamisesta ja hyvistä ravitsemusvinkeistä. Sovellan niitä omaan ruokavaliooni, vaikka taidankin olla ennemminkin gaselli teidän leijonien joukossa!
Joulunalusterveiset Suomeen!
chrisu says
Vielä yksi kommentti: Illalla mun munien syönti kostautui ja kärsin infernaalisista ilmavaivoista seuraavankin päivän. Onneksi mies oli työmatkalla… Taisin innostua vähän liikaa muuttamaan ruokailuani. Nyt olen palannut normaaliin puuroaamiaiseen ja olo on taas parempi. Ei taida paleo sopia kaikille, tai sitten olen liian kärsimätön. Noh, voin hyvin näin, joten tässä pysyn.
Mun oma luomuviljainen ja vähällä kalalla höystetty muutoin vegaani ruokavalioni sopii muutenkin paremmin mun maailmankatsomukseeni – eläimiä ei syödä tosiaan päivittäin! On selvää, että esi-isämme eivät olleet näin valveutuneita (ja sivistyneitä), vaan primitiivisiä eläimiä, joille elossa pysyminen oli ensisijainen tavoite. Ei heitä muiden eläinten olot tai niiden kärsimys kiinnostanut, eikä heiltä sitä voinut odottaakaan. Mutta entäs tänään, kun tietoa on enemmän ja ihminen on aivoiltaakin kehittyneempi (lieneekö muuten ruokavaliolla ollut tähän osuutta)?
Toisaalta, eipä tuo niin pahalta kuulostaisikaan, jos jokainen nykyajan paleosta vuohottaja sprinttailisi pitkin metsiä ja saalistaisi kauriita sun muita villisikoja lounaakseen. Tässä tapauksessa saaliseläimellä on edes jonkinlainen mahdollisuus ja voidaan puhua reilusta pelistä. Mutta näin kuin nykypaleot kävelevät mukavasti markettiin ja keräilevät ostoskoriinsa tuotantoeläinten (karsea sana)ruhonkappaleita – enpä tiedä tuosta etiikasta. SIlmiensulkemisyhteiskuntaa pahimmillaan.
Terveellisyys sinne tai tänne, ihmisellä on velvollisuuksia muita eliöitä kohtaan. Jos ns. likainen työ tehdään toisaalla ja ajatellaan vain omaa hyvää oloa, ollaan aika surullisilla jäljillä. Alkaa kuulostaa vähän siltä, kuin yksi lihansyöjäkaverini totesi, että mitäs sille karjalle (taas kauhea sana, eikö voitaisi puhua eläimistä edes niiden nimillä?) sitten tpahtuu, jos sitä ei syödä? Eihän ne elukat pärjää metsässä yksinään… Että näin. Tällläisia ajatuksia tänään,
terkut, chrisu
Ossi K says
Olen samaa mieltä, että tehokasvatuksessa kasvatetut eläimet eivät ole eläimille reilua (eikä oikeastaan ihmiselle terveellistä ravintoa), mutta suosittelen tutustumaan mitä se soijan ja viljojen viljely aiheuttaa maaperälle. Me emme pysty loputtomasti viljelemään niitä, vaan ne köyhdyttävät maan.
Laiduntavat eläimet taas rikastavat maaperää ja mahdollistavat sen, että voimme elää luonnon kanssa, emme riistää sitä.
Porkkana says
Käsittääkseni suurin osa soijasta syötetään elukoille ja sitten lihansyöjille…
uso says
Aina ihmetteliät kysyy mistä calsiumia jos ei käytä maito tuotteita ? Mitä vastataan :)
Jaakko Savolahti says
Moikka uso!
Vastataan että nykysuositukset ovat yliarvioituja eivätkä perustu mihinkään järkevään. Suositeltuja määriä on vaikeaa tai mahdotonta saada syömällä niitä ruokia, joita me olemme syöneet ennen karjan kesyttämistä ja maitotuotteiden suurta osuutta ruokavaliossa, eli evoluutionäkökulmasta katsottuna suositukset eivät voi olla perusteltuja. Luuston terveydelle kalsiumia tärkeämpiä ovat riittävät D-vitamiinitasot, luiden kuormitus (voimaharjoittelu) ja toimiva metabolia (ei ylipainoa, ei vatsaa ärsyttäviä ruokia, ei tulehdusta yms). Pelkkä kalsiumin dumppaaminen kurkusta alas ei tarkoita sitä, että se oikeasti menisi sinne minne halutaan, eli luita vahvistamaan. Itseasiassa vaikuttaa siltä, että kalsiumlisien käyttö voi altistaa sydänsairauksille. Eli maitotuotteille ei ole tarvetta kalsiumin saanninkaan puolesta.
EDIT: Kommentti tähän vuosia vanhaan kommenttiin: Nykysuositukset eivät välttämättä ole yliarvioituja ja olin aliarvioinut metsästäjä-keräilijöiden kalsiumin saannin. Keskustelu jatkuu alla.
Anna Lesonen says
Tähän asti vaikutti järkevältä mutta nyt lähti lapasesta. Millä perusteella väität että kaikki tutkimustieto (mikä löytyy jopa ala-asteen oppikirjoista lähteineen) ei perustu mihinkään järkevään? Ja kai olet tietoinen että esi isät kärsivät monista puutostiloista, mm. Kalsiumin puutteesta, Aliravitsemuksesta jne…. Siitä olen samaa mieltä että lisäravinteena kalsiumia ja suurinta osaa muistakin hiven ja kivennäisaineita on turha vetää kun eivät imeydy sillä tästä on tutkimusnäyttöä mutta tuo viivanveto siitä siihen, että näin ollen on pakko olla kalsiumin turhaa on naurettava. Itse olen siirtynyt paleoruokavalioon tosin sillä erotuksella että syön viiliä/maitoa/piimää/raejuustoa, niistä prosessoimattomat versiot. Näin ollen tehotuotetut kananmunat voi heittää vähemmälle. Osteoporoosi on kuitenkin hyvin todellinen tauti, maidottomaksi en ala ennen kuin tulee jokin hyvä vaihtoehto.
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Anna :) Oma versiosi paleosta kuulostaa oikein hyvältä, jos maitotuotteet sinulle sopivat. Lähteitä löytyy varmasti lukuisasti ja osa on varmasti ihan järkeviäkin. (Se, että onko niistä johdetut suositukset järkeviä on taas eri keskustelu :) Samoin se, mikä oikeasti on osteoporoosin taustalla). Toisaalta esi-isiemme luut olivat arkeologisen evidenssin mukaan vahvuudeltaan olympiaurheilijoiden luustoa vastaavia. Ja tämä onnistui ilman maitotuotteita. Se on yksi monista perusteista ajatukselle, että maito ei voi olla ihmiselle – tai ihmisen luuston kannalta – välttämätöntä ravintoa :) Voiko se olla sopivissa määrissä ja vähän prosessoituna hyvää ravintoa niille, joille maito ei tuota ongelmia? Hyvin mahdollisesti voi olla.
Soaky says
Joidenkin tutkimusten mukaan kalsiumin saanti on ollut jopa huomattavasti suurempaa metsästäjä-keräilijä-aikoina kuin nykyään. Olen nähnyt jopa niinkin suuria lukuja kuin 2g. Tämä selittynee sillä, että metsästäjä-keräilijä-aikoina kalat syötiin ruotoineen päivineen ja muidenkin eläinten luut kaluttiin läpikotaisin. Näin hyvin kalsiumpitoiset ruodot ja pehmeämpi luukudos ovat olleet osa ruokavaliota. En siis lähtisi yhtään vähättelemään nykyisiä kalsiumin saantisuosituksia. Mikäli ei tule elettyä vastaanvanlaista hc luolamieselämää tai käytettyä maitotuotteita esim. juustoja, voi kalsiumlisä tai kalsiumilla täydennetyt tuotteet olla paikallaan. Imeytyvyys tietenkin tässäkin valttia. Imeytynyttä kalsiumia elimistö tarvitsee noin 300-400 mg/vrk. Vrt. lehti- ja parsakaalin kalsiumin imeytyvyys 50-60 %, maitotuotteiden 30 %.
Jaakko Savolahti says
Moikka Soaky,
Iso kiitos kommentistasi! Se sai mut tarkastelemaan metsästäjä-keräilijöiden kalsiumin saantia tarkemmin ja tosiaan se on ollut selvästi suurempaa kuin olin aikaisemmin luullut. Laitoin alkuperäiseen kommenttiini huomion tästä.
Imeytyvyys on tosiaan tärkeä asia, joka tulee huomioida kaikkien ravintoaineiden saantia ajatellen.
Kalsiumlisien suhteen olen edelleen varsin varovainen, samoin kalsiumilla täydennettyjen tuotteiden käyttöön. Näistä voi katsoa lisää tietoa esimerkiksi tästä: https://chriskresser.com/calcium-supplements-why-you-should-think-twice/
Pitää siis kiinnittää entistäkin enemmän huomiota kalsiumin saantiin ja esimerkiksi syödä pieniä kaloja ruotoineen (muikut, silakat, sardiinit…), keitellä luuliemiä, kypsentää kanankoivet kunnolla uunissa ja syödä niistä myös luut ja niin edelleen :)
Paleosta ja imeytyvän kalsiumin saannista löytyy aika kattavat laskelmat täältä: https://paleoleap.com/calcium/
Tove Ahlgren says
hei.
Olen keliaakikko ja kiinnostuin tästä dietistä koska haluan laihtua ja tämä vaikuttaa sellaiselta dietiltä jonka kanssa voi elää, eli ei nälkiintyä. Kysyisin vain vielä että miksi proteiini maitotuotteiden muodossa on kielletty esim. rahka, raejuusto ja maito? Syön vähän leipää ja voisin luopua siitä kokonaan, mutta söisin mielelläni kaura- ja tattaripuuroa sekä viimeisenä gluteenittomana tuotteena täysjyväriisistä tehtyä mannapuuroa. Voisiko näitä kuitenkin syödä ja jättää muut hiilariviljat pois?
terv. haluaisi olla pysyvästi laiha
Jaakko Savolahti says
Terve Tove,
Paleon kanssa voi todellakin elää :)
Podcasteissä 1 ja 3 juttelemme maidosta, kuuntele niistä infot.
http://www.helsinkipaleo.com/2011/12/helsinki-paleo-podcast-1-jakso/
http://www.helsinkipaleo.com/2012/02/helsinki-paleon-podcast-3-jakso/
Samoin jaksossa 1 perustellaan viljattomuutta, kuten myös näissä teksteissä
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny-osa-2/
Valkoinen riisi on yleisesti melko vähän ongelmia aiheuttava useimmille, eli se voisi olla OK sinullekin.
Riku Selvinen says
Morjesta Jaakko,
riisistä kysyisin mielipidettäsi. Olen syönyt gluteiinittomasti n. 3 vuotta kroonisten tulehdusten vuoksi. Olen käyttänyt riisiä melko paljon päivittäin hiilarin lähteenä. Paljon puhutaan valkoisesta riisistä että joillekkin sopii ja joillain aiheuttaa ongelmia. Mitä mieltä täysjyvä riisin käytöstä. Kumpi on järkevämpää käyttää hiilarina, perus valkoinen riisi vai esim. luomu täysjyvä ?
Jaakko Savolahti says
Moi Riku,
Kuorittu valkoinen riisi sen pienemmän antiravinnekuorman takia.
Karoliina says
Olen tutustunut viljattomaan ruokavalioon netissä, koska uskon että omalla kohdallani se voisi auttaa suuresti: suht lähi suvussani on yksi vaikea ms-tauti tapaus joka vei sukulaiseni hengen 10 vuodessa. Hänellä tiedettiin olevan haavainen paksusuoli ja hän söi pääravinnokseen eineksiä. Uskon tällä olevan jonkin tasoista merkitystä sairastumiseen. Itselleni pelkään samaa kohtaloa koska ongelmia on suoliston kanssa sekä kovat nivelkivut ja olen myös aina kipeä. Tutkimuksia on tehty suuri määrä eikä mitään todellista ongelmaa löydy. Diagnosoitu ärtyväsuoli ja somatisaatiohäiriö (eli psyykkisesti aiheutuvat kivut) Ongelmani on että en pidä kananmunasta, enkä kalasta. Syön paljon viljatuotteita ja haluaisin siirtyä kokonaan viljattomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Osaisitko neuvoa miten selviän tälläisestä ruokavaliosta ilman kalaa ja kananmunaa? Aloitanko täysin kasvisruokavalion? Ehkä joskus kun ”aikuistun” ja maku kehittyy voin oppia syömään kyseisiä mutta tällä hetkellä erittäin vaikeeta/mahdotonta. Kiitos jos osaat sanoa jotain jolla pääsen alkuun elämän muutoksessani.
Terv. hoikka ja sairas
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Karoliina. Suosittelen kyllä tiukkaa paleota ja siitä vielä autoimmuuniversiota, eli poista ruokavaliosta viljojen, maidon ja palkokasvien lisäksi myös ns. koisokasvit eli tomaatit, paprikat, munakoisot ja perunat. Syö muita eläinkunnan tuotteita kuten erilaisia lihoja ja lintuja munien ja kalan sijaan. Tässä Loren Cordainin videota asiasta http://www.dailymotion.com/video/x59iwc_the-paleo-diet-and-multiple-scleros_lifestyle
Kannattaa myös huomioida muut elämäntapa-asiat, kuten uni ja stressinhallinta. Niistä voit lukea lisää Hyvinvointihaasteeseen liittyvistä teksteistä:
http://www.helsinkipaleo.com/2012/01/hyvinvointihaaste-nuku/
http://www.helsinkipaleo.com/2012/01/hyvinvointihaaste-stressinhallinta/
http://www.helsinkipaleo.com/2012/01/hyvinvointihaaste-elamasta-nauttiminen/
Jos haluat lääkärin näkökulmaa asiaan, suosittelen Olli Sovijärveä. Hänellä on kokonaisvaltainen, uusimpaan tieteelliseen aineistoon perustuva lähestymistapa kroonisten tautien hoitoon.
Olli ottaa vastaan Eirassa ja Mehiläisessä
Neiti K says
Minä tässä yritän miettiä sovellettua versiota itselleni, kun olen allerginen suurimmalle osalle kasviksista ja hedelmistä. Ruokavalio on jo nyt niukka ja aika lihapainotteinen.
Tällä hetkellä totuttelen Thyroxinin syöntiin, siinä pitää jo rajoittaa maitotuotteita, että se imeytyy kunnolla. Kilpirauhasen vajaatoimintahan on autoimmuunisairaus, joten siksi alkoi tämäkin ruokavalio kiinnostaa. Ainoa, mikä huolestuttaa on kalkinsaanti. Minulla on nyt jo alhaiset kalkkiarvot, eikä mikään d-vitamiinin syöntikään ole auttanut.
Mutta, kokeillaan, kiitos sivusta.
Chihiro says
Terve!
Olisin kiinnostunut tästä ruokavaliosta, mutta minulla on muutamia ongelmia.
Ensinnäkin minulla on diabetes (kakkostyyppi), toisekseen minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Kolmanneksi yritän tulla raskaaksi.
Kysymykseni onkin miten turvallista tämä ruokavalio minulle siis olisi?
Voiko tämä olla vaarallista vauvalle?
Miten tähän ruokavalioon käy kahvi ja tee? Onko ne ihan sallittuja? Siitä tulikin mieleeni käykö mikään maito kahvin sekaan? (soija,kaura,lehmän)?
Kiitoksia jo valmiiksi :o)
Jaakko Savolahti says
Terve Chihiro,
Uskon, että järkevästi koostettu paleo voisi olla todella hyödyllinen sinun tilanteessasi. Suosittelisin kuitenkin, että kääntyisit osaavien lääkärien puoleen, että saisit kilpparisi ja diabeteksesi hoitoon. Lääkäreistä suosittelen Olli Sovijärveä (ajanvaraus – esittely)
Raskaaksi tulemisesta, raskausajan ravinnosta ja vauvan syöttämisestä saat erinomaista tietoa Chris Kresserin Healthy Baby Codesta Paleo ei ole vaarallista vauvalle, vaan enemmänkin päivastoin, kunhan ei vedä liian alhaisilla hiilareilla.
Kahvia ja teetä voi juoda fiiliksen mukaan, mutta stressaantuneille tai huonosti nukkuville ne eivät ole suositeltavia. Kookosmaito on ainoa maito jota suosittelisin laittamaan niiden sekaan :)
sirkka Heikkilä says
Mitä eroa on Paleolla ja VHH.lla tai VHH Pellingillä ?
Jaakko Savolahti says
Terve Sirkka,
Paleo ei ole välttämättä vähähiilihydraattinen, vaan sen määrittelee ennemminkin käsittelemätön, mahdollisimman laadukas ja ravinteikas ruoka. Tai ehkä vielä selkeämmin se mitä ei syödä (tai ainakin pyritään välttelemään), eli viljat, maitotuotteet, pavut ja palkokasvit, kasviöljyt ja lisätty sokeri. Mun ymmärryksen mukaan VHH:lla keskitytään yleisesti siihen, että hiilihydraattien syömistä rajoitetaan, välittämättä niin paljoa siitä, mitä se muu ruoka sisältää (esim gluteenilla ”terästetyt” VHH-leivät…).
Sirkka says
Kiitos vastauksesta Jaakko. Selkeä yhteenveto. Tuo kysymys nousee usein esille noissa VHH-piireissä. Nyt on hyvä ytimekäs vastaus valmiina.
Jenni says
Moro. Olen jättänyt gluteiiniviljat aikoja sitten pois aknea hoitaessani…Nyt paleosta kiinnostuessani jättelen myös näitä paljokasveja…Syön healthforcen soijalesitiiniä säännöllisesti (olen lukenut, että voi auttaa akneen). Onko tämäkin sellainen, jostä pitäisi luopua?
Jaakko Savolahti says
Moi Jenni,
Soijalesitiinissä on todella paljon omega 6 rasvoja, jotka liiallisissa määrin lisäävät kropan kroonista tulehdusta ja siinä mielessä se voisi olla aknen kannalta haitallista…
Jatta says
Hei, olen nyt noudattanut noin viikon Paleo ruokavaliota ja tuntuu sopivan minulle hyvin, sillä viljat eivät vatsalleni ole sopineet ja maitoa en ole koskaan oppinut juomaan, mutta muita maitovalmisteita kuiten juustoja, kermaa, jugurttia sekä voita on tullut käytettyä ennen tätä ruokavaliota.
Siirryin Paleo ruokavalioon tutun suosittelemana, sillä kärsin kohonneesta verenpaineesta joka havaittiin vasta äskettäin ja joka myös sukurasiteena sekä isäni että äitini muolelta. Samoin kärsin erittäin voimakkaista vaihdevuosi oireiluista (kuumat aallot) joita päivän mittaan useita! Olen suht normaalipainoinen ja muutoin terve nainen :)
Kysyisinkin voitko antaa vinkkiä joistakin ruoka-aineista joita kannattaisi huomioida. Syön monipuolisesti niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Kaksi kuppia kahvia joihin hieman kotimaista hunajaa makeutettuna päivittäin. Myös pähkinöitä sekä siemeniä tulee päivittäin naposteltua. Entäpä juomaksi, pelkkää vettäkö pari litraa päivässä?
Kiitos vastauksesta sekä hyvää kesää :)
Jaakko Savolahti says
Moi Jatta,
Hyvältä kuulostaa :) Ruoka-aineissa kannattaa suosia mahdollisimman ravinteikkaita vaihtoehtoja ja syödä niitä monipuolisesti. Yleisesti suositan syömään 2-4 kunnon ateriaa päivässä ja välttämään napostelua. Pähkinöiden ja siementen määrän pitäisin melko pienenä niiden osittain epäedullisen rasvahappokoostumuksen sekä antiravinnekuorman takia. Silloin tällöin käytettynä ne ovat toki ok. Vesi on varmaankin paras juoma :)
Hyvää kesää myös sinulle! :)
Porkkana says
Mä pidän ehkä hieman moraalisesti arveluttavan suosittaa ihmisiä lisäämään lihan syöntiä. Lisäksi ihmetyttää valkoinen riisi? Onko kuitu nyt siis jotenkin pahasta?
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Porkkana!
Liha ja muut eläinkunnan tuotteet ovat olleet ihmisen esi-isien ravinnossa se osa, joka on mahdollistanut aivojen kasvun ja sitä kautta kehittymisen lajina eläinkunnan älykkäimmäksi. Ilman lihansyömistä ja siitä saatua helposti sulavaa ja energiatiheää ravintoa olisimme edelleen ihmisapina/apinaihmistasolla. Eläinkunnan tuotteet ovat erittäin ravinteikasta ja siten terveellistä ravintoa nykyihmiselle (ks. esim. http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/luonnon-omat-monivitamiinit/). Asiaa on käsitelty myös podcastissä 11 (http://www.helsinkipaleo.com/2012/10/helsinki-paleon-podcast-jakso-11/). Se että ei ole välttämättä ekologisesti kestävää syöttää tehotuotetuille eläimille viljaa ja soijaa ei tarkoita sitä, etteikö lihantuotantoa voisi tehdä järkevästi esimerkiksi yllä mainittuun laiduntamiseen perustuen. Tällaisesta lihasta käytetään Suomessa nimeä niittyliha, englanniksi grass-fed.
Kuitu missään nimessä ei ole pahasta, mutta viljan jyvien kuituosassa sijaitsee suurin osa niiden sisältämistä antiravinteista. Ks. lisää http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny/ ja http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/onks-viljoi-nakyny-osa-2/ On varmasti myös joku syy sille, miksi kaikki Aasian perinteiset riisiä syövät kulttuurit ovat päätyneet syömään puhdistettua valkoista riisiä kokojyvä riisin sijaan. Elimistölle parasta kuitua saat kasviksista ja hedelmistä viljojen sijaan (pääosin liukeneva vs pääosin liukenematon).
Toivottavasti näistä oli apua :)
Eeva says
Hei Jaakko!
Veljentyttari laittoi taman linkin, olin lukenut jostakin paleosta ja pakkohan mun on kokeilla.
Mulla on kuitenkin tarkea kysymys johon haluan saada vastauksen. Asun Karibialla ja yucca/kassava/maniokki on jokapaivainen leipamme silla sita kasvaa hurjat maarat. Olen kuitenkin ymmartanyt, etta yucca on erittain tarkkelyspitoinen ja kuvittelisin, etta se ei ole silloin hyva hiilari. Olen valttanyt yuccaa kaikin tavoin, ainoastaan kuivattuna jolloin siita on poistettu tarkkelys kokonaan. Mita teen, syonko keitettya yuccaa?
terveisin
Eeva
Santo Domingo
Jaakko Savolahti says
Terve Eeva ja kiitos ”kauko”kommentista :)
Paleoruokavalio ei ole välttämättä vähähiilihydraattinen, mutta hiilihydraatit valitaan ”turvallisista” lähteistä, kuten juureksista. Mun käsityksen mukaan yucca kuuluu niin sanottuihin turvallisiin tärkkelyksen lähteisiin, eli sitä voit syödä huoletta jos tuntuu että hiilarit sopivat sinulle. Pääsääntöisesti hiilarit kannattaa sijoittaa treenin jälkeiselle aterialle, koska silloin kroppa pystyy paremmin hyödyntämään ne kohonneen insuliiniherkkyyden takia.
Tsemppiä paleokokeiluun! :)
Eeva says
Kiitos pikaisesta vastauksesta!
Kuivatettu kassava on herkullista, voita vain paalle :D
Meilla kasvaa ihan hurja maara erilaisia juureksia ja olen yrittanyt etsia niiden ravintoarvoja, onnistumatta. Juurekset on edullisia, joten niita menee. Uskonkin, etta vatsan turvotus johtuu maitotuotteista, varsinkin juustoja menee. Mutta olen valmis luopumaan niista hyvanolon vuoksi. Hedelmia on ympari vuoden, mutta en syo niita liikaa.
Yritan rajoittaa hiilareiden maaraa, vaikka treenaan kovasti. Taistelen jatkuvasti painoni kanssa.
Kyselen taas pian lisaa ja terkkuja auringosta!!
Jaakko Savolahti says
Eipä kestä Eeva! Vatsan turvotukseen voi yhtenä konstina kokeilla juuresten ja muun ruuan huolellista kypsentämistä, jolloin ne ovat paremmin sulavia.
”terkkuja auringosta!!” Törkeetä, täällä on marraskuun pimeydet vallalla! :D
Raw says
Hei, mielenkiintoinen sivusto, kaikki virallisterveellisestä poikkeava on aina lukemisen arvoista :) Aikaisemmin tuijotin vain hiilarimäärää – tärkeintä oli ettei tullut liikaa hiilareita päivän mittaan, söin kasvis ja lihapainotteisesti. Kananmunaa söin todella paljon. Kaikki valmisruoat ja viljat jätin pois. Olo oli aluksi hyvä, mutta melkein neljän vuoden karppauksen jälkeen tuntui että olin jatkuvasti kipeänä, väsynyt tai jotain muuta vastaavaa. Lisäksi oli hirveät iho-ongelmat. Tutustuin ”ph-ruokavalioon”, eli lähinnä aloin miettiä että kahvi, liha, maitotuotteet ja melkein kaikki eläinperäiset tuotteet ovat happamia ja hapattavat elimistöä, kasvikset marjat hedelmät ovat emäksisiä.. Aloin kiinnostua raakaruoasta, jossa ruokaa ei kypsennetä yli 40 asteessa jolloin se säilyttää kaikki tärkeät vitamiinit. Lisäksi elimistölle happoa tuottaa liika fyysinen rasitus (->maitohappo), sekä stressi. Toisinsanoen sellaiset asiat joita ei aikaisemmin tullut ajatelleeksi.. Nyt olen kasvissyöjä siitä syystä että liha yksinkertaisesti ällöttää ja huomaan että se saa olon huonoksi, proteiini tulee hampunsiemenistä, quinoasta jne kasvisperäisistä tuotteista.. Proteiini ei ole enää niin tärkeässä asemassa kuin karpatessa, vaan se että syö luomua, ja paljon emäksistä. Olo on aivan huikea tällä hetkellä, energiaa on vaikka muille jakaa ja se syksyinen tunkkaisuus joka on yleensä tähän aikaan vuodesta – on poissa, lisäksi iho on alkanut vihdoin parantua :)
Reetta says
En innostu kivikautisesta ruokavaliosta, vaikka siinä voikin olla joitain sovellettavia ideoita. Olen pyrkinyt noudattamaan SCD- ruokavaliota viimeiset 8 vuotta, joskin hieman soveltaen. Isäni kuoli paksusuolen syöpään 7 vuotta sitten. Löysin netistä SCD ohjelman, jonka ajattelin toimivan preventiivisesti. Sitä aloittaessani jätin ensin pois sokerin, vehnän, perunan, riisin, maissin, herneet. Sitten luovuin myös ruisleivästä ja siirryin laihaan kahviin, join enemmän vihreää teetä. Totuttelu oli hidasta. Onneksi siedän aika hyvin kauraa ( jota SCD ei kyllä suosittele). Aamupuuron energialla pärjään iltapäivään. Pelkkä mantelijauhon käyttö tulisi kalliiksi ja minun ruokahalullani lihottavaksikin. Kun herkästi ärtyvän suolen ja hiivasyndrooman lisäksi kuvaan tuli mukaan myös refluksitauti, alan olla aika kyllästynyt g-i.-oireisiini, kun saan muutenkin tasapainoilla jaksamisen, heikon selän ja nivelrikon oireiden kanssa. Pyrin valmistamaan ateriani itse, sillä useimmissa ruokaloiden aterioissa on käytetty glukoosia maun vuoksi. Porkkanaa, selleriä, lanttua, punajuurta ja kesäaikaan myös kesäkurpitsaa mieluiten uunissa haudutettuna, kiireessä lastuina haudutuspannussa liedellä (siedän paremmin kypsennettynä). Kalaa, kalkkunaa ja kananmunia, joskus jauhelihaa murekkeena lisukkeena. SCD-ohjelman mukainen itsetehty laktoositon jogurtti tai laktoositon viili, marjat, tietyt sallitut hedelmät täydentävinä välipaloina.
SCD ei suosittele punaista lihaa, siksi vältän sitä (varsinkin sikaa). Kuitua saan myös hienoksi jauhamastani pellavarouheesta ja rasvattomasta soijajauhosta, joita lisään aamupuuroon ja iltajogurttiin sekä kuivatuista luumuista, jotka puhdistan pintakäsittelyaineista huuhtelemalla, liottamalla, kevyesti kiehauttamalla ja vielä kerran huuhtomalla (pinnalle nousee vahakerros). Lisäksi entisenä ca-potilaana itsekin (thyr. -96) syön päivittän kourallisen antioksidantteja ja vitamiineja.
Sanna says
Kiitos mahtavasta sivustosta!
Olen noudattanut vähähiilarista ruokavaliota hieman vajaa kolme vuotta ja nyt siirtynyt kolmisen kuukautta sitten paleoon. Isoin ero aikaisempaan oli maitotuotteiden pois jättäminen (viljat ja sokerit on olleet jo poissa koko ajan ja palkokasveja käytin vain vähän, nyt en enää ollenkaan). Kyselisin nyt sellaista, että onko normaalia että maitotuotteiden jättäminen aiheuttaa vatsaoireita? Vatsa on nykyisin aika usein vähän sekaisin, ja toisinaan myös kipeä ruokailun jälkeen. Aiemmin ei niin ollut. Voiko tässä olla joku siirtymävaihe ja miten se voi kestää näin kauan? Olen lukemani perusteella vakuuttunut, että maitotuotteet ei ole hyvä juttu mutta nyt vain ihmettelen tätä oloa… Kiitos paljon vastauksesta. Teette upeaa työtä!!!
Jaakko Savolahti says
Moikka Sanna,
En ainakaan heti keksi, miten maitotuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta aiheuttaisi vatsavaivoja… Millä olet korvannut niitä ja onko jokin muu muuttunut elämässäsi?
Kiitos kivasta kommentista :)
Sanna says
Kiitos vastauksesta! Kookosmaito käytän jonkin verran ja voin tilalla joko oliiviöljyä tai kookosöljyä. Ehkä tässä on joku muu ongelma sitten menossa… Muuten elämässä ei mikään ole muuttunut, tai ainakaan niin oleellisesti että tulisi mieleen. Mutta siis hyvä tietää ettei ole normaalia, koska sitten alan tarkemmin etsimään syitä tähän oloon.
Maiju says
Endometrioosin luonnonmukainen hoito ja ruokavaliohoito kiinnostaa, koska olen saanut diagnoosin 2005 ja minut leikattu on sen jälkeen kolmesti. Olen pudottanut parin vuoden aikana painoa paljon (kaloreita seurailemalla ja liikuntaa lisäämällä;) ja nyt kun oma terveyskin kiinnostaa vähän eri tavalla niin olisi mielenkiintoista muuttaa ruokavaliota mahdollisesti sellaiseen mikä voisi endometrioosiinkin vaikuttaa ehkä nykyistä enemmän ja luulen, että jonkinlaista vastausta voisi löytyä paleosta. Mutta en löytänyt, että endometrioosista olisi lähiaikoina puhuttu? Pcosta kuuntelinkin suurella mielenkiinnolla podcastista, vaikkei sama sairaus olekaan niin samankaltaisia oireita löytyy. Joten kysymys kuuluukin, että mitä endometrioosia sairastavan kannattaisi huomioida ruokavaliossa?
Jaakko Savolahti says
Moikka Maiju,
Nopean tsekkauksen perusteella endomitrioosi saattaisi olla autoimmuunitauti, eli autoimmuunipaleota kannattaa ainakin kokeilla (http://paleononpaleo.com/paleo-autoimmune-protocol/). Jos googletat ”endometriosis paleo”, löydät paljon materiaalia ja myös menestystarinoita! Yleisesti, jos syöt ravinteikasta, tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota (=paleo), voit varmasti paremmin vaikka se ei suoraan juuri kyseistä sairautta parantaisikaan. Tsemppiä! :)
Sonja says
Tautina haavainen paksusuolitulehdus ollut 13 vuotta. Siirryin ”kivikautiseen” jo vuonna 2002:-) Crohn ja Colitis -sivujen erikoisruokavalion innostamana. Tosin söin välillä hiukan ruisleipää (koska oli lähes syntiä olla syömättä yhtään viljoja, ellei sinulla ole keliakiaa…), mutta ruokavaliota kuvailin tuolloin vahvasti ”lihaa ja kasviksia” ruoaksi. Se oli ruokavalioni perusta.
Verikokeissa löytyi laktoosi-intoleranssi v. 95 ja vieläpä verikokeissa allergia maidon proteiinille v. 2002, jolloin loputkin maitotuotteet jäivät. En koskaan edes opetellut terveydenhoitajan neuvomien korvaavien esim. soijamaidon käyttöä – onneksi. Koliitti meni välittömästi 3 vuodeksi remissioon kun maitotuotteet jäivät + viljat menivät minimiin. En sairastanut 3 vuoden aikana yhtäkään infektiosairautta kun aiemmin sairastin niitä jopa 8 vuodessa. Sitten palautin juustoja ruokavalioon koska olin huolissani kalsiumin saannista (koska sitähän kaikkialla hössötetään yhä) ja kaikki näyttikin aluksi menevän hyvin… CU kuitenkin aktivoitui aina säännöllisesti – pääasiassa stressin takia yhä uudelleen.
Mulla ei ole ollut koskaan tarkkaa täyspaleota vaan tällainen oma versio, jossa hyväksyn välillä esim. riisin ruokavalioon (en perunaa, sillä se on suunnilleen pahinta mitä sairaalle suolelle voi antaa heti sorbitolin/ksylitolin/aspartaamin ja vehnäpullan+pasteijan jälkeen). Laadukasta erikoisrypsiöljyä ja juustojakin käytän välillä ja olen huomannut että viljoista vain kaura käy jotenkin, kunhan se on puuron muodossa (ei edes 100% kauraleipä käy vaan aiheuttaa välittömästi vatsavaivoja).
Pidän nyt kaurapuuroakin vähän ”silmällä”. Maito-hyllyyn tutustuminen kaupassa on tapahtunut viimeksi vuonna 95, yritän löytää kookosmaitoa sieltä jostain:-) Vuonna 2002 tunsin olevani miltei yksin tämän ”lihaa ja kasviksia”-systeemin kanssa, joten hyvä että evoluution näkökulma ruokavalioon on saanut kannattajakuntaa myös täällä Suomessa ja paitsi tarkennuksia ruokavaliosuosituksiin, myös paljon paljon tietoa. Suurkiitos tietojen laittamisesta blogille!
En ole harrastanut koskaan kovin aktiivisesti liikuntaa vaan sohvaperunakaudet ovat olleet pitkiä, mutta en silti näytä miltään pullamössöltä eikä ylipainoa ole kertynyt. Nyt on kuitenkin sen verran jo ikää, että on pakko siirtyä tekemään treeniä.
Opri says
Teette todella hienoa työtä!
Minulle on jäänyt vielä epäselväksi, mitä huonoja puolia raakamaidossa saattaa olla? Käsittelemättömässä maidossa on kuitenkin hurjasti myös hyviä puolia. Tarkoitukseni olisi karsia viljatuotteet ja käsitellyt maitotuotteet ruokavaliostani pois, jotta koko elimistöni rauhottuisi,mutta ajattelin kokeilujen kautta lisätä raakamaidon ja ehkä jotain luomumaitotuotteita, sekä vuohenjuustoa ruokavaliooni.
Jaakko Savolahti says
Kiitos Opri! :)
Maidon proteiini kaseiini ei välttämättä sovi kaikille. Lisäksi raakamaidossakin on vahvasti kasvua lisääviä tekijöitä ja siksi se voi vaikuttaa negatiivisesti kehonkoostumukseen ja mahdollisesti lisätä syöpäriskiä.
Hese says
Paleo ruokavalio vaikuttaa oikein toimivalta idealta jota aion ehdommasti kokeilla sillä olen huomannut itselläni vatsavaivoja viljatuotteita syödessä. Itse pelaan jääkiekkoa korkealla tasolla ja pastaa tulee syötyä kauden aikana paljon etenkin peliä edeltävillä ateriolla. Mutta oikeastaan joka kerta maha tuppaa menemään sekaisin ja se häiritsee pelatessa. Millä pastan voisi korvata, energiaa kun tarvitsisi tankata paljon ns. Pre game aterialla?
Jaakko Savolahti says
Moi Hese!
Kokeile jotain muita hiilarinlähteitä, kuten bataattia, perunaa, banaania tai valkoista riisiä. Kookosöljy sisältää paljon keskipitkiä rasvahappoja, jotka ovat kropalle erinomaisia energianlähteitä, eli sitäkin voisi testata hiilareiden lisänä.
Hyviä pelejä jäbälle! :)
Mane says
Moro!
Harrastan kohtuu paljon ulkoilua ja hiilareiden saanti mietityttää.
Edellä mainitsit valkoisen riisin. MIten se eroaa muista?
Mitenkäs maissi? Onko haittoja?
Jaakko Savolahti says
Moikka Mane!
Kaikissa viljoissa (kuten riisi ja maissi) on omat ongelmalliset proteiininsa ja antiravinteensa ja yleisesti ne ovat ravinneköyhiä liha+kasvisosastoon verrattuna. Suurin osa ongelmallisista yhdisteistä sijaitsee kuoriosassa. Kuorittu valkoinen riisi vaikuttaisi olevan useimmille meistä varsin hyvin soveltuva ja siksi se toimii esim juuri urheilijoille lisähiilarien lähteenä. Maissi voi olla ongelmallisempi ja ainakin usein sulaa tosi huonosti.
heli says
Moi!
Minulle jäi erittäin epäselväksi miksi maitotuotteet eivät sovi, mutta voi on suositeltavaa? Voihan on maitotuote ja rasvoista nimenomaan se, jota tulisi karttaa. Tuskin esi-isämmekään voita söivät…
Ehkä tätä oli jo joku kysynytkin, mutta kysymyksiä oli niin miljoonan, etten lukenut kaikkia ;)
Jaakko Savolahti says
Terve Heli!
Voissa on vain minimaalisesti laktoosia ja kaseiinia, jotka ovat ne maidon yleisesti ongelmalliset osat. Voin rasva taas vaikuttaa olevan varsin hyvää kamaa.
Se mitä esi-isät söivät tai eivät syöneet on vain suuntaa antava vihje sille mitä nykyihmisten kannattaisi syödä, ei suora osoitus jonkun terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä :)
Jemina says
Heii
Sain tässä juuri viimeviikon torstaina kuulla tuttavaltani koko Paleosta ja olen innostunut asiasta todella. Tosin niin kuin monta kertaa täällä on ilmi tullutkin esiin tämä eettisyyskysymys, varsinkin kun ystäväpiirini koostuu kasvissyöjistä ja itsekin vähentänyt tuota lihansyöntiä..
Olen jonkinverran ollut tietoinen viljojen epäterveellisyydestä ja olenkin jättänyt niitä vähemmälle ihottumani ja vatsaoireiden johdosta (kauraa kuitenkin käyttänyt päivittäin). Olen lukenut viikonlopun aikana paljon tietoa tästä ruokavaliosta ja ollut nyt peräti 4pv ilman tuota ns. runsaskuitusta terveysainetta. Oon alottanu n 1kk sitten säännölllisen fyysisen liikunta harrastuksen, eli muutenkin terveelliset elämäntavat ovat nyt ajankohtaisia.
Kysymykseni kuuluukin että mistä saan mahdollisesti tarvittavan mahan toiminnan kannalta olevan kuidun? Riittävätkö kasvikset todella kattamaan päiväsaannin? Entä hedelmiä, montako on hyvä määrä? Itsehän söisin puuttuvan viljan johdosta noita varmaan 10 :D Entä pellavansiemenet, onko elimistön helppo niitä käsitellä? :) Tässä nää mun pommituskysymykset tälläkertaa.
Kiitos jo etukäteen :)
ystävällisin terveisin: Jemina
Jaakko Savolahti says
Moikka Jemina ja kiitos kommentista :)
Eläinten syömisestä: Jos et ole vielä tsekannut podcastia 15, jossa juttelemme ruuantuotannon ekologisuudesta, kandee se kuunnella http://www.helsinkipaleo.com/2013/02/helsinki-paleon-podcast-jakso-15/
Kasviksista saat varmasti riittävän kuidun jos syöt yli 500g päivässä. Jos et usko, voit aina käyttää kuitulisiä :) esim psyllium, hedelmäpektiinit, akaasiakuitu, eli liukenevaa kuitua joka on suolistolle edullista, toisin kuin viljojen pääosin liukenematon kuitu.
Hedelmiä voi syödä fiiliksen mukaan, mutta toki niistä kertyy jonkun verran fruktoosikuormaa joka ei välttämättä ole isoissa määrissä edullista. Ja joillekin ne ovat niin isoa herkkua, että niitä tulee ylensyötyä liikaa. Mä lähtisin mieluummin korvaamaan viljaa oikealla ruualla ja rasvalla, joka pitää nälkää kivasti.
Pellavansiemenet eivät ole superhelppoa kamaa vatsalle, mutta tuskin ne mikään isompi ongelma yleensä ovat jos ei kilokaupalla vetele.
Kata says
Hei!
Paleoruokavalio vaikuttaa järkevältä ihmisen kannalta. Mutta omatuntoni ei salli mun syövän tuollaista määrää lihaa ekologisista ja eettisistä syistä. En siis ole täysin kasvisyöjä, ja haluaisinkin sinulta neuvoja miten voisin toteuttaa edes jotenkin paleota vähemmällä lihalla?
Kannattaa lukea Jonathan Safran Foerin kirja Eläinten syömisestä. En voi hyväksyä tapaa, millä valtaosa eläimistä tuotetaan (todellakin tuotetaan) tänä päivänä ja siksi en halua tukea tehotuotantoa millään tavalla. Syön lihaa, mutta se on aina pientilojen luomua tai riistaa. Tällaisen lihan hankkiminen on kuitenkin todella haastavaa ja siksi asettaa omat rajoituksensa lihansyönnille.
Syön aika paljon kalaa ja kasviksia, mutta en viljoja tai maitotuotteita. Lähinnä olen huolestunut riittävästä proteiinin, kalsiumin ja kuitujen saannista.
Mitä siis suosittelet?
Ps. Sisältävätkö kaikki proteiinipitoiset kasvikset antiravinteita?
Jaakko Savolahti says
Moikka Kata ja kiitos kommentistasi :)
Mä en myöskään pidä tehotuotannosta, en eläinten enkä kasvien. Jos et ole vielä tsekannut podcastia 15, jossa juttelemme ruuantuotannon ekologisuudesta, kandee se kuunnella http://www.helsinkipaleo.com/2013/02/helsinki-paleon-podcast-jakso-15/
Kalapaleo on täysin ok ruokavalio :) Jos olet huolissasi protskun määrästä, aina voi ottaa käyttöön proteiinilisiä (hera, riisi tms). Kuituja saat kasviksista ja kalsiumia myös, erityisesti tummanvihreälehtisistä. En siis olisi niiden suhteen huolissani jos syöt sen yli 500g päivässä.
Kaikki kasvikset sisältävät antiravinteita. Ne kasvinosat, joiden on tarkoitus jatkaa sukua, sisältävät niitä erityisen paljon, eli nimenomaan ne proteiinipitoiset.
Lotta says
Huomenta.
Vaihdoin tuossa 2-3 kuukautta sitten runsaasti hedelmia sisaltaneen kasisruokavalion VHH:n kautta sivustosi inspiroimana suht vahahiilariseen paleoon (VHH:ni oli vanhana raakavegaanina gluteeniton ja maidoton , eli suht paleo alusta pitaen) ja tittidii: pari vuotta sitten puhjennut aikuisian akne alkoi kadota ilmiomaista vauhtia ja oli kokonaan poissa muutamassa viikossa. Soin siis aluksi erittain rajoitetsti hiilihydraatteja ja voin jopa huonosti jonkin aikaa, silla elimistoni oli tottunut varsin runsaaseen hiilarikuormaan.
Suosittelen kuitenkin ehdottomasti tata ruokavaliota erittain minimaalisilla hedelmamaarilla jokaiselle jonka tarkoituksena on paasta eroon aknesta. Kokeilemalla ei voi ainakaan havita mitaan. Taydellisen hedelmakiellon jalkeen olen nyt muutaman kerran syonyt joitain hedelmia, lahinna tuoreita taateleita suklaanhimon yllattaessa (teen itse raakasuklaabrownieita kookosoljysta, suolasta, kaakaosta ja tuoreista taateleista), Ja jos hedelma maara ylittaa sen 2 paivana, jona en ole liikkunut aivan kreisina, on tuloksena heti finni tai pari. Ne tosin onneksi katoavat hyvin pian ruotuun palattua. Marjat eivat vaikuttaisi tuottavan ongelmia. Etenkaan puolukat ja mustikat.
Nyt kysyisinkin mita mielta olet syntisista maissikakuista, joita olen tassa puolassa ollessani syonyt jonki verran. Kyseessa on siis vastaava tuote kun riisikakut, mutta riisin sijasta on kaytetty popautettua maissia ja merisuolaa. Kaytannossa kyse on siis teollisista popkorneista. Pakkauksessa tietty lukee natural ja jee jee, mutta eikohan nuokin sita GMO maissia ole kuitenkin. En ole sonyt minkaanlaista leipaa viime kesan jalkeen ja nyt on tullut himo saada jotain tallaista nopeaa ja helposti syotavaa snakkia ruuan kanssa erityisesti treenin jalkeen. Olen yrittanyt metsastaa bataattia tyydyttamaan aerobisen treenin jalkeista nopeiden hiilareiden tarvetta, mutta en ole loytanyt niita mistaan. Juuriselleria, palsternakkaa ja punajuurta olen syonyt jonkin verran, mutta jostai syysta olen alkanut tuntea lievaa vastenmielisyytta naitakin kohtaan.
Treenaan siis keskimaarin 4-6pv viikossa (aina ilman kenkia), yleensa tunnista kahteen aerobista etta muutaman kerran viikossa raskailla painoilla salilla, oman kropan tuntemusten mukaan. Lisaksi pyrin hyotyliikkumaan kiipeamalla esim portaat 7:nteen kerrokseen aina kun virtaa riittaa, eli vahintaan pari kertaa paivassa, ja muutenkin liikkumaan ja istumaan mahdollisimman luonnollisesti esim lattialla apina-asennossa tuolien sijasta.
Paleolla on tullut painoa lisaa ja ruumiinmuoto on muuttunut melko lyhyessa ajassa, mutta vaatekoko pysynyt samana. Aiemmin hyvin vahvasti paarynamainen kroppani on kerryttanyt massaa ylakroppaan, joten vaatekoko on nyt sama seka housuissa etta paidassa. Hyodyt ovat niin ilmiomaisia aiempaan oikeasti HYVIN koostettuun (gluteeniton, soijaton, maidoton ja lahes palkokasviton) kasvisruokavalioon nahden, etten aio enaa palata takaisin vanhaan. Luulen etta kasvisruokavaliolla pielessa ovat helposti juuri nuo omegoiden suhteet.Lisaksi ruokarytmi on automaattisesti muokkautunut sellaiseksi etta tulee syotya se 3 kertaa paivassa aiemman 4-6 sijaan. Joskus tulee herkuttelumielessa syotya paalle viela ”valipala” eli raakasuklaata, mutta tassa kyse ei ole niinkaan nalan tyydyttamisesta kuin suklaan tuomasta mielihyvasta. Ei jaksa turhaan niuhottaa. Mutta niin, mika on mielipiteesi popkornien, eli maissikakkujen haitallisuudesta?? Olet naissa teksteissasi usein maininnut etta maissi on paha, mutta et tarkemmin ole lahtenyt selittamaan etta miten paha. Tuhoanko tassa nyt kaiken paleolla kerryttamani tuloksen muutaman maissikakun tahden?? Tuhoutuuko suolistoni? Menenko epakuntoon ja kasvatan keltaiset maissintahkat torottamaan ulos korvistani??
Jaakko Savolahti says
Moi Lotta,
Mahtavaa kuulla hyvästä meiningistä paleolla! :) Tuskin popcornikakut mitään huikeaa ravintoa ovat, mutta jos susta tuntuu että ne eivät aiheuta isompia ongelmia niin en usko että muutama sillon tällön tuhoaa suolistoasi ;) Toisaalta, muistan lukeneeni tutkimuksesta, jossa rotille syötettiin corn flakeseja, pahvilaatikkoa jossa maissimurot tulivat tai ei mitään ja corn flakeseja söivät kuolivat ensimmäisinä…
Miska says
Moi! Kiinnostavaa ja omasta mielestä järkevää pohdintaa. Mutta mites sitten jos olet vegaani? Itse olen. Kuinka sellaisessa ruokavaliossa voisi ottaa huomioon proteiininsaannin, jos tälläistä ruokavaliota alkaisi noudattamaan? Tekstissä lukee että reippaasti eläinproteiinia, joten poislukeeko se palkokasvit myös? Mitä tilalle, vai onko tämä ns. Vain lihansyöjien ruokavalio?
Jaakko Savolahti says
Moikka Miska,
Vegaanin olisi varmaan fiksua ottaa proteiinilisiä, esim. riisi- tai herneproteiinia.
Sanna says
Viljojen pudottaminen ei ole niin vaikeaa ruokavaliosta, mutta syön paljon maitotuotteita päivittäin. Tätä pohdin, että mistä jatkossa saa tarvittavan kalsiumin? Ja millä kannattaisi lähteä korvaamaan maidosta tulevan addiktion? :D
Jannu says
En nyt kovin tarkasti selaillut paleo-saittia joten pahoittelen mikäli tätä on jo käsitelty ja ihmettelen vanhaa asiaa..
Tämä esimerkki lihan määrästä on viime aikoina uutisoitujen lihan syönnin syöpäriskitutkimustulosten valossa järkyttävä.
”Proteiineja paljon. Syö prodea vähintään gramma per painokilo. Esimerkki: 100 g naudanlihaa sisältää noin 20g proteiinia, eli 75 kg painavan henkilön tulisi siis syödä vajaat 375 g lihaa päivässä. Kovaa treenaavien kannattaa syödä proteiinia vähintään 2 g per painokilo.”
vertaa esim.
http://yle.fi/uutiset/lihaa_syodaan_yli_syopajarjestojen_riskirajojen/5383650
Puhumattakaan lihantuotannon ympäristörasitteista ym ym. ikuisuusväittelyn aiheita :)
Jaakko Savolahti says
Jannu,
What can I say, selaile tarkemmin ja tsekkaa podcastit ;)
Syövän ja punaisen lihan yhteys on surkean tutkimuksen tulosta, tästä on vaikka kuinka paljon dataa. Tsekkaa vaikka
http://chriskresser.com/the-truth-about-red-meat
http://robbwolf.com/2012/03/14/red-meat-part-healthy-diet/
Evoluution kannalta ajatellen: jos liha tappaisi ihmisen, meitä ei olisi olemassa :)
Lihantuotannon ympäristörasitteet ovat myös monisäikeinen kuvio, jota valotan esim tässä tekstissä http://www.helsinkipaleo.com/2013/05/ekologisuudesta-ja-eettisyydesta/
Sakari Peltola says
Hei vaan kaikki!
Kaikkien, joita huolettaa lihantuotannon negatiiviset ympäristövaikutukset olisi hyvä tutustua Allan Savoryn ja Joel Salatinin työhön. He ovat kymmenien vuosien työllään osoittaneet, että esimerkiksi nautojen kasvatus täysin ruohopohjaisella laidunnusmenettelyllä (Niinkuin luonto on tarkoittanut!) ei ole ympäristöä tuhoavaa vaan säilyttävää ja rakentavaa.
Tällainen laidunnusmenettely sitoo valtavasti hiiltä maaperään kasvattaen hedelmällisen pintamaan määrää. Maailman suuret ja ”viljavat” ruohostomaat, jotka nyt on hyvin pitkälti tuhottu kasvattamalla niillä yksivuotisia viljoja, ovat syntyneet tuhansien vuosien kuluessa niillä laiduntavien kasvinsyöjien ja näitä kasvinsyöjiä ravinnokseen käyttävien petojen sekä maanpieneliöiden yhteisvaikutuksesta.
”Lihantuotannon” ympäristöongelmat ovat seurausta viljaan perustuvasta ruokavaliosta tuotantoeläimillä, jolloin pitää ensin tuottaa vilja ja sitten syöttää se eläimille, jotka eivät normaalisti ikinä söisi kyseistä ravintoa.
Ruohoa ja heinää maailmassa riittää. Se kasvaa itsekseen, kun sitä vähän hoitaa niittämällä, laiduntamalla ja kesannoinnilla ja lehmä muuttaa sen meille lihaksi, rasvaksi ja maidoksi joista saamme ihania ravinteita joita emme pysty itse selluloosasta valmistamaan. Lehmä. Hieno eläin!
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Sakari :)
ööö tuota says
Pari kysymystä paleosta.
. Sopiiko syödä leseitä kuidun saamiseksi? On ummetusta muuten.
. Mistä kalsium saadaan? Purkista? Osteopenia jo päällä.
. Nopea hiilareiden vähentäminen lienee haitallista kilpirauhaselle? (http://drcate.com/going-low-carb-too-fast-may-trigger-thyroid-troubles-and-hormone-imbalance/)
Jaakko Savolahti says
Moikka ööö tuota :)
Jos haluat saada kuitua, suosittelen viljaleseiden sijaan mieluummin jotain liukenevia kuidun lähteitä, kuten psylliumia, akaasiakuitua tai hedelmäpektiinejä. Ummetus voi hyvinkin johtua muista jutuista kuin leseiden puutteesta :)
Kalsiumia esim vihreistä kasviksista ja pähkinöistä ja jos tosissaan huolettaa sen saanti niin pienistä kaloista jotka syödään ruotoineen tai luuliemistä. Yleisesti sen tarve taitaa olla liioiteltu ja esim. luiden terveydelle on vastaavan tärkeää magnesium, D-vitamiini ja voimaharjoittelu.
Kilpparista ja hiilareista: Jos kilpparin kanssa on ongelmaa, kannattanee pitää reilummin hiilareita ruokavaliossa muutenkin. Yleensä terveille ihmisille nopeankaan vähentämisen ei pitäisi tuottaa ongelmia. Mutta ei pikku hiljaa vähentämisessäkään mitään vikaa tai ongelmaa mun mielestä ole :) Eikä kaikkien edes kannata tai tarvitse vetää vähillä (tai normiruokavaliota vähemmillä) hiilareilla, esim jos treenaa kovaa kovilla sykkeillä, on hiilareiden tarvekin kova.
öö tuota says
No jos lehmänmaitoa vältetään, miksi voi on sallittua?
Jaakko Savolahti says
Siinä on niin vähän laktoosia ja kaseiinia jotka ovat ne yleensä ongelmia aiheuttavat jutut, että se on useimmille ok :)
Sami says
Paleon aloitettuani, huomasin että pikkuhiljaa alkaa raajat paukkumaan, ja nivelet tulehtumaan. Johtuisikos tämä siitä, että en saa tarpeeksi kalsiumia?
Kasviksia syön vain noin 200g päivässä ja nokkosjauhetta 1 rkl, josta ainakin sitä pitäisi saada.
Ruokavalioni on yleensä, kananmunia runsaasti, kanaa, tomaattia, kurkkua, salaattia, mustikoita 100g, oliiviöljyä, tattaria, bataattia, hamppujauhetta 1 rkl, sunwarrior proteiinia, banaania, kookosöljyä..
Koitan seuraavaksi syödä tulehdusta estäviä ruokia, kuten valkosipulia ja inkivääriä.
Jaakko Savolahti says
Moikka Sami,
Hmmmm, en ole tohon ongelmaan aikaisemmin törmännytkään. Syötköhän muuten tarpeeksi kulutukseen nähden? Jos kalsiuminpuute huolestuttaa, ovat esim luuliemet (käyttö vaikkapa keittojen pohjana) ja pienemmät kalat (muikku, silakka jne) kokonaisina syötynä erinomaisia kalsiumin lähteitä. Ehkä ruokavaliota voisi pyrkiä monipuolistamaan muutenkin liha- ja kasvisosaston puolesta jos mahdollista :)
Sami says
Kiitos vastauksesta Jaakko.
En syönyt tarpeeksi kulutukseen nähden, joten se taisi olla se ongelma :) Lisäksi ei ollut tarpeeksi lihaa ja kasviksia ruokavaliossa. Nyt nivelet ja raajat toimii taas ilman rutinoita. Otin tyhmyyttäni taas pikkuhiljaa viljoja, maitotuotteita ja valkoista sokeria takaisin ruokavalioon, niin jopas alko ongelmat, ja tuli vielä 2 kertaa pahempana kuin ennen, en halua enää syödä noita koskaan. Viikonloppuja vain.
Jaakko Savolahti says
Hienoa kuulla Sami, kiitos follow-upista :)
Ninni says
Moi!
Takana kaksi (1kk ja 2 kk) paleokokeilua, joista molemmista jäi runsaasti hyvää omaan ruokavalioon. Suosin luomulihaa, en käytä eineksiä enkä valkoista sokeria, ruokavalioon kuuluu reilusti ja vaihtelevasti kasviksia, kanamunat on kivoja jne. Muutenkin omaksuin ihan koko elämääni sellaista luonnonmukaista otetta ja esimerkiksi oma nukkumiskäyttäytyminen on mennyt täysin uusiksi verrattuna aiempaan.
Tällä hetkellä ruokavaliosta ovat viljat karsiutuneet muuten täysin pois, mutta syön aamulla annoksen puuroa. Lisäksi syön yleensä 1-2 annosta rahkaa päivässä. Olen vakuuttunut paleoruokavalion hyvistä puolista, mutta en jotenkin saanut sitä omalla kohdallani toimimaan. Reilumpien rasvamäärien nauttiminen sai aikaan pahoinvointia ja kokonaisenergiamäärä tahtoi jäädä liian pieneksi. Etenkin yövuorojen jälkeen silmissä musteni jatkuvasti, oksetti ja pyörrytti. Pari kertaa jalat ihan konkreettisesti pettivät alta. Molemmat paleoni loppuivatkin siihen, kun näiden edellämainittujen olotilojen jälkeen keitin itselleni annoksen puuroa ja johan olo helpottui. Myös urheillessa tuli muutaman kerran tuollainen pahoinvointikohtaus.
Urheilen paljon (voimaharjoittelua ja kestävyysurheilua), osa treenistä mennään korkeilla sykkeillä ja luulen, että ongelmana oli juuri se, että en saanut syötyä tarpeeksi rasvaa ja lihaa. Kun yritin, aloin voida pahoin. Toisaalta olin varmaan tottunut treenaamaan niin, että lihasten hiilarivarastot eivät olleet tyhjät. Käytin kyllä paleokokeilun aikana valkoista riisiä, joten hiilareitakin oli mukana, mutta ajoitin ne treenin jälkeisille aterioille.
Tällä hetkellä treenaan, teen kolmivuorotyötä ja opiskelen. En kuitenkaan koe olevani ylikuormittunut. Kannattaisiko toistaiseksi tyytyä tähän ja yrittää siirtyä täyspaleoon esimerkiksi kesällä, kun aikatauluni on kevyempi? Ymmärrän, että haastava arvioida toisen elämäntilannetta. Olisiko jotain vinkkejä siihen, miten saisin paleon kohdallani onnistumaan? :) Kiitos jo etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Moikka Ninni,
Arvelisin, että hiilarit/kokonaisenergia jäivät turhan vähille sun paleotestissä. Ehkä lisää juureksia (bataatti, peruna…), riisiä ja hedelmiä voisi olla ratkaisu?
Lotta says
Moikka,
Makeutusaineista kysyisin, että mitä mieltä olet nyt pinnalla olevasta makeutusaineesta erytritolista? Sopiiko tämä paleoon vai onko liian ”teollista”? Minulla kaikki sokerit aiheuttavat suuria ongelmia ja olen yrittänyt löytää jotakin makeutusainetta jota voisi esim leivonnassa käyttää. Muuten en sokereita juurikaan kaipaa.
Kiitoksia etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Sori Lotta, en ole perehtynyt makeutusaineisiin ollenkaan, eli en osaa sanoa erytrolista mitään. Pahoittelut :(
Anna-Maria says
Hei Jaakko,
Kiitos selkeästä sekä inspiroivasta sivustosta sekä kirjoituksista! Upeaa myös, että jaksat vastata kommentteihin ahkerasti.
Itselläni on pitkään ollut ’kamppailu’ ruuasta. Itse olen tehnyt lopputyöni Suomen ravitsemus-suosituksista sillä ne olivat hämärän peitossa vaikka niistä ’puhutaan’ kaikkialla. Lopputyö tuli tehtyä mutta käteen jäi edelleen yhtä hämärä kuva vaikka paneuduin aiheeseen. Tämä sai itseni kyseenalaistamaan koko systeemiä. Aloitin siis silloin jo nyt monen vuoden ajan kestäneen ruokatietouden hankinnan sekä kokeilun. Olen ollut oikeilla linjoilla, mutta kysymyksiä on ollut silti. Ihanaa, että löysin tämän, sillä se on täydellinen pohja omalle ravitsemus filosofialleni ja kysymyksiini saan vastauksia! Nyt yritän pienin askelin muuttaa ruokatottumustani täysin Paleon. Suurin haaste on mielestäni ympäristö, ruokaperinne ja kateellisuus. Läheiset ihmiset ovat ’huolestuneita’ ja tämän takia kyseenalaistavat omaa ravitsemustani. Tämä on osittain raskainta siinä, että syö eritavalla.
Filosofiaani kuuluu kotimainen (esim: se mikä ei kasva täällä ei ole tarkoitettu minun syötäväkseni), ekologisuus/kestävä kehitys sekä puhtaus. Olen sikäli onnellisessa asemassa, että asun maalla ja syön yli 90% ruuistani itse kasvatettuna sekä luomuna mikä on nykyään hyvin harvinaista. Tuotantoeläinlihaa en ole ostanut maalle muutettuani sillä perheessämme syödään itse pyydettyä kalaa tai metsästettyä riistaa, mikä lisää kunnioitusta ruokaa kohtaan. Askelia on kuitenkin täysin viljattomaksi sekä maidottomaksi, mutta pienin askelin pysyvään!
Toimin myös tanssi-opettajana joten luonnonmukainen liike on lähellä sydäntäni jota tahdon opiskella ja harrastaa myös jatkossa enemmän.
Eli suuri kiitos Jaakko, että jaat omaa tietoa ja näkemystäsi näin auttaen muita!
Mukavaa syksyä! :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Anna-Maria ja kiitos kivasta kommentista :) Hienoa, että saitista on ollut sulle inspiraatiota ja anteeksi että vastaaminen kesti näin kauan!
Ympäristön paine ja vastustus on usein iso este voitettavaksi oman ruokavaliomuutoksen tiellä. Pikku hiljaa ja rauhallisesti perustellen homma usein kuitenkin ratkeaa :)
Tsemppiä matkaasi Anna-Maria! :)
Emil says
Tekisi mieli aloittaa paleo mahan ongelmieni vuoksi. Askarruttaa vaan pari asiaa paleon ”sopivuuden” vuoksi.
1) Katsoin juuresten hiilari määriä suhteutettuna painoon, niin hyvin alhaiselta vaikuttavat. Miten hiilareita saisi paleossa korkealle, kun ei mahan vuoksi tuo jatkuva puputtaminen oikeen ole mahdollista? Urheilua tulee kuitenkin harrastettua paljon ja luontaisestikkin hyvin nopea aineenvaihdunta, niin pelkään että paino tippuu liian alhaiseksi. Paino/pituus tällä hetkellä 98/189.
2) Toinen kiinnostava asia on tuo maidon välttäminen. Minulla on todettu laktoosi-intoleranssi, jonka takia käytän vain täysin laktoosittomia tuotteita. Tämä ei kutenkaan tunnu vaikuttavan, joten onko maidon lopettaminen täysin jostain syystä vielä terveellisempää mahalle?
Jaakko Savolahti says
Moikka Emil,
Hiilareita saa paleolähteistä tosiaan syödä reippaasti jos sporttaa kovaa. Jos valkoinen riisi on vatsalle toimiva vaihtoehto, on se ehdottoman hyvä lisä ”turvallisiin tärkkelyksiin” vähäisen toksiinikuorman ja korkean hiilaripitoisuuden takia. Sen lisäksi reippaasti perunaa ja bataattia ja mahdollisesti lisäravinteenakin esim. palautusjuomassa hiilaria jos todella reippaasti niitä tarttee.
Suosittelen aina testaamaan täyttä maidottomuutta myös. Kaseiini eli maidon pääproteiini tuntuu olevan joillekin vaikea sulatettava. Ikinä ei voi tietää mikä aiheuttaa ongelmia jos ei jätä sitä kuukaudeksi tai kahdeksi kokonaan veke ja tunnustele miltä olo tuntuu :) Sitten voi pikku hiljaa palautella sitä takaisin ruokavalioon ja katsoa miten olo kehittyy.
Oranssipiste says
Voisiko tästä ruokavaliosta saada apua refluksiin? Tähystyksessä on todettu pari vuotta sitten, että yläläpässä on hieman klappia. Tänään lääkäri laittoi lähetteen jatkotutkimuksiin leikkausta varten. Käytän tällä hetkellä happosalpaajia ja närästyksiä on enemmän ja vähemmän. Nyt olen lueskellut tätä sivua ja mielenkiinto on herännyt, että olisiko tästä apua. Ylipainoa ei ole.
Jaakko Savolahti says
Moikka Oranssipiste,
Monet ovat saaneet apua refluksiin ja välttäneet leikkauksenkin. Tässä yksi esimerkki :) http://www.helsinkipaleo.com/2014/09/maanantain-menestystarina-valtetty-refluksileikkaus/
jenny says
Heippa,
Miten on juustojen laita, jos voi on ok?
Jaakko Savolahti says
Moikka jenny,
Suosittelen aina testaamaan täyttä maidottomuutta myös. Kaseiini eli maidon pääproteiini tuntuu olevan joillekin vaikea sulatettava. Ikinä ei voi tietää mikä aiheuttaa ongelmia jos ei jätä sitä kuukaudeksi tai kahdeksi kokonaan veke ja tunnustele miltä olo tuntuu :) Sitten voi pikku hiljaa palautella sitä takaisin ruokavalioon ja katsoa miten olo kehittyy.
Voissa on laktoosia ja kaseiinia todella vähän, joten se yleensä sopii paremmin monille muista maitotuotteista ongelmoiville (kuten esim mulle :) ).
Kickstartilla says
Heip!
En ole toistaiseksi löytänyt selkeää ohjetta (ylä/alarajaa) sille, kuinka paljon rasvaa tulisi syödä per painokilo – onko sellaista? Aloitin juuri Kaisa Jaakkolan suositteleman 55 pävän kickstartin paleoruokavalioon ja rasvan sekä proteiinin saanti on pysynyt samoissa lukemissa. Onko tämä hyvä vai huono? Eli siis tulisiko rasvaa saada yhtä paljon kuin protskua?
terv. aloittelija
Jaakko Savolahti says
Moikka aloittelija :)
Mä en yleensä tykkää tiukoista grammamääristä, paitsi just alkuvaiheessa hahmottamaan riittävän syömisen määrää (yleensä melkeen kaikki syövät liian vähän, erityisesti kun siirrytään oikean prosessoimattomaan ruokaan). Mun perusohje menee siten, että syö protskua riittävästi (1,5-2 g/painokilo/päivä), hiilareita treeni-intensiteetin ja tarpeen mukaan ja rasvalla täyttää loput energiantarpeesta. Eli testailemalla ja kuulostelemalla omaa oloa löytyy sopiva määrä päivittäiselle rasvan syömiselle ja sekin sitten elää päivän kulutuksen ja muun syömisen mukaan. Yleisesti rasvan syömistä ei tarvitse pelätä :)
Janne says
Hei Jaakko!
Kiitokset loistavasta sivustosta.
Minua askarruttaa tuo proteiinin riittävä saanti jos syö vain 3 ateriaa päivässä kuten paleossa mm suositellaan. Painan noin 80kg ja harrastan säännöllisesti liikuntaa(käyn salilla yms). Liikkuville immeisille yleisesti ottaen suositellaan syömään proteiiniä noin 2g/painokilo eli itselleni tuo määrä olisi noin 160 grammaa protskua. Jos syön vain kolme ateriaa päivässä niin proteiinia tulee yhdelle aterialle melko paljon. Imeytyykö tuollainen 50-60 grammaa proteiinia minun kokoiselle ihmiselle?
Joskus muistan lukeneeni että sopiva määrä per ateria olisi 30g ja tuosta ylimenevää määrää ei elimistö kykenisi käyttämään, ei ainakaan itseni kokoinen mies. Onko tämä tieto ihan huuhaata? Itselläni on kova halu rytmittää päivä nimenomaan kolmelle aterialle.
En tosin tiedä sulaako kaikki lihakseni mikäli syönkin vain 1,5 grammaa per painokilo. Tässä kun ei kuitenkaan mitään bodareita olla.
-Janne-
Janne says
Ehdinkin vastata jo itse itselleni. Löysin artikkelin lihastohtorin arkistosta jossa vakuutetaan sen olevan myytti ettei muka yli 30 gramman kerta-annos imeytyisi.
https://lihastohtori.wordpress.com/2013/04/11/ravinnon-ajoitus/
Ylipäätään aina mietityttää nuo tarkat proteiini-suosituksen määrän suhteen esim laiduttajalle. Onko 2 grammaa kaikille se maaginen
Jaakko Savolahti says
Heh, en huomannutkaan että vastasit jo itse itsellesi :) Google tosiaan tietää usein aika paljon ;) (ja usein myös liikaa :D ) Ei varmasti ole 2g mitenkään maaginen, mutta ihan ok lähtökohta, varsinkin kun todella harvat syövät lähellekään sitä…
Jaakko Savolahti says
Moikka Janne ja kiitos kivasta kommentista,
Imeytyy varmasti ajan kanssa isompikin kerta-annos protskua, no worries :) Ja tosiaan tuskin kuihdut vaikka söisit sen 1,5 g / painokilo, eli siitäkään ei varmaan kannata isompaa huolta kantaa.
Satu says
Hei, olen koko aikuisikäni ollut kasvis-kalasyöjä ja syön myös kananmunia. Muu perhe syö myös lihaa ja kanaa. Arkiruoka perheessämme on aina ollut puhtaita peruselintarvikkeita ja suurimmaksi osaksi luomua: lihaa, kanaa, kalaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, marjoja, kananmunia mutta myös viljoja ja maitotuotteita. Emme käytä eineksiä tai puolivalmisteita eikä edes pakasteita. Itselläni on laktoosi-intoleranssi ja viljoista tulee raskas väsynyt olo. Myös lapsille kokoan lautasen lihasta ja kasviksista eli arkiruokamme on tietämättäni ollut aina aika Paleota. Mutta aamu ja iltapaloilla on ollut myös viljaa ja maitoa, joita olen tietoisesti alkanut vähentää koko perheeltä. Itse olen jättänyt ne kokonaan samoin kuin valkoisen sokerinkin. Ruokapuoli on siis aika kunnossa eikä ole mitään vaikeuksia olla ilman maitotuotteita tai viljoja. Mutta pari asiaa askarrutaa silti ja toivoisin niihin vastausta.
-kun siis olen kasvissyöjä enkä syö joka päivä kalaakaan niin kuinka paljon saan tai pitää syödä päivässä tai viikossa munia tai pähkinöitä? Siis haluan ihan jonkun teoreettisen luvun että ymmärrän.
-millaisia aamupaloja voisin syödä silloin kun munakas tökkii pahasti.
Lounas ja päivällinen on ihan rutiinia Paleo-ohjeilla kun olen aina niin syönyt mutta aamupalojen kohdalla lyö välillä tyhjää. Lisänä mainittakoon, että minulla ei ole aina käytössä kookosöljyä tuotannollisista syistä liittyen asuinpaikkaani mistä en sitä saa.
-bonuskysymyksenä vielä sellaista, että miksi Paleot syövät niin paljon vitamiinivalmisteita? Eikö ruoasta saakaan kaikkea ja miten luolamiehet sitten pärjäsivät? :)
Kaikella kunnioituksella ja kiitos hyvistä sivuista.
Jaakko Savolahti says
Moikka Satu,
Kiitos kivasta kommentista :)
Proteiinissa voisi tähdätä esimerkiksi 1,5 grammaa per painokilo per päivä määrään ja jos urheilee kovaa, 2g/kg/päivä. Ja nämä mielellään eläinkunnantuotteista, eli kalasta ja munista sun tapauksessa, jos vain mahdollista niiden paremman aminohappopitoisuuden ja biosaatavuuden takia.
Aamupalaksi mitä tahansa mikä maistuu ja missä mielellään on lähinnä proteiinia ja rasvaa, hiilareita sitten lounaalla ja illalliseksi. Vaikkapa smoothie johon laittaa rasvaa ja esim. riisiproteiinijauhetta jos ei muuta keksi :)
Osa ”paleoista” syö vitamiineja, osa ei. Yksi perustelu on se, että nykyinen ruokamme on monesta syystä paljon ravinneköyhempää kuin luolamiesten villiruoka ja ympäristömme on merkittävästi toksisempi, jolloin tarvitsemme extrapaljon ravinteita ongelmallisten aineiden poistamiseksi kropastamme. Syömällä tuoretta prosessoimatonta ruokaa pääsee varmasti kuitenkin todella pitkälle ilman lisäravinteitakin :)
Roisto says
Morjesta! Mielenkiintoinen sivusto ja paljon järkeenkäypää asiaa!
Askarruttava asia on tuo hiilarien määrä. Treenailtua tulee suhteellisen aktiivisesti (4-6 kertaa viikkoon) eikä todellakaan nuo alhaiset hiilarimääärät (alle 100g/päivä) tunnu sopivan, vaikka rasvaa tulee syötyä aika reiluhkosti. Tavoitteena olisi kuitenki pudotella tuollainen 5-10 kg pois, mieluiten kehon rasvavarastoista tietenkin =)
Treenipäivinä hiilareiden ollessa lähempänä 200g treeni tuntuu kulkevan hyvin, toisin kuin tuolla matalammalla hh-määrällä. Mahaongelmatkin tuntuvat pysyvät paremmin kurissa tuolla reilummalla hiilarimäärällä ja mieluiten ajoitettuna pitkin päivää. Suurin hh-annos toki ajoittuu treenin päälle.
Tosiaan yleistolotila tuntuu paremmalta vähän reilummalla hh-saannilla, mutta painoa kuitenkin tiputettavana. Kannattaako noista hh-määristä ressata vaan antaa mennä kehoa kuunnellen? Lihasmassaa kuitenkin on jonkun verran, niin lienee kulutustakin päivän aikana aika reilusti niin, ei tuo hh-määärä haittaa läskien lähdössä?
Jaakko Savolahti says
Moikka Roisto,
Kiitos kommentista :)
Antaa mennä vaan hiilareita reippaasti jos kroppa niitä haluaa ja kulutusta piisaa! Paleoradion jaksossa 5 juttelimme Hanskin kanssa asiasta, kandee kuunnella jos hiilariasiat kiinnostaa https://soundcloud.com/paleoradio/jakso-5-amerikan-opit-ja-lisaa-hiilaria-koneeseen :) Opin itsekin koko ajan lisää ja tuo VHH-painotteinen paleo oli vahva näkemys aikaisemmin, mutta nyt olen tuunannut hiilarisuosituksia yleisesti reippaasti ylöspäin (vaikka toki on vielä tapauksia, joissa matalampi hiilarinen ruokavalio on ehdottoman suositeltava, kuten 2-tyypin diabetes). Kiitos että hoksautit asiasta, muokkasin tekstiä paremmin vastaamaan nykyistä käsitystä asiasta :)
Elli says
Hei, aloitin paleo kickstart dietin, mietin mitäköhän ravintolisiä minun pitäisi hankkia ja saakohan siinä käyttää psylliumia?
Jaakko Savolahti says
Moikka Elli,
Propsit kickstartin aloittamisesta ja tsemppiä sen kanssa :) Valitettavasti en osaa sanoa, mitkä juuri sun valitsemalla kickstartilla olisi ”sallittuja”, mutta psyllium on yleisesti varsin toimiva kuitulisä. Ravintolisät ovat todella yksilöllinen ja tilanteesta riippuva juttu, mutta D-vitamiini ja magnesium ainakin ovat sellaisia, joita voisi kaikkien olla hyvä ottaa :) Täältä voit katsoa jotain mun tuotesuosituksia jos haluat: http://www.helsinkipaleo.com/suositukset/
Janne says
Moikka!
Olen 19v urheilija nuorukainen, joka harrastaa kilpanyrkkeilyä. Pituutta 175cm ja painoa 69 kg. Rasitusastman diagnoosin olen saanut n vuosi sitten ja lääkkeiden syömisestä huolimatta astma tuntuu vain pahenevan. Olenkin päättänyt kokeilla ks ruokavaliota koska kuullut paljon kehuja että tämä helpottaa rasitusastman oireita. Tosin jotkut ovat sitä mieltä että en saisi tarpeeksi hiilihydraatteja koska treenaa n 10 kertaa viikossa. Kurin alaiseen ruokavalioon tottuneena ja puuron ystävänä mm. aamupalan keksiminen/syöminen hermostuttaa koska en oikein tiedä mitä syödä ja miten varmistaa että saa tarpeeksi proteiineja ja hiilihydraatteja että jaksaa vetää treenit hyvin. Toisaalta myöskään liikaa ei saa syödä ettei paino nouse liikaa.
Jaakko Savolahti says
Moikka Janne,
Vastailin juuri Adrianalle vähän vastaavaan kysymykseen täällä: http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/pikkuhiljaa-paleoon/#comment-26136 näin:
Noilla treenimäärillä sun tosiaan pitää syödä todella paljon ja hiilaria saa vetää niin reippaasti kuin kroppa vaan ottaa vastaan. Eikä varmasti haittaa ottaa vielä lisäravinteistakin normaalin ruuan lisäksi. Yleensä paleoruokavalio on ravinteikkaampi kuin esim. viljaa ja maitoa sisältävät, joten ravinnon ravinteikkuus luultavasti vaan lisääntyy siihen siirtyessä. Tuskin kannattaa siirtyä kertarysäyksellä paleoon, ainakaan kovan treenikauden tai kisakauden aikana. Rupea lisäämään pikku hiljaa paleoruokia nykyisten tilalle, korvaamaan viljoja riisillä ja muilla tärkkelyksen lähteillä ja maitoproteiineja muilla eläinproteiineilla.
—–
Aamupalaksi voit vetää mitä tahansa mikä maistuu, sitä ei tarvitse miettiä ”aamupalana” vaan sen voi ajatella ateriana, jolla syödään ruokaa :) Puuron voit korvata vaikkapa kookosmaitoon keitetyllä riisipuurolla, jos haluat vetää hiilareita aamulla.
Paleohenkisen ruuan kanssa uskon että vaikeampaa on riittävä syöminen, kuin liian paljon syöminen.
Onnea matkaan ja hyviä nekkausmatseja! :)
Paola says
Onko Maissi ja maissituotteet + gluten free tuotteet sallittuja?
Paola says
Unohdin: soiajugurtti saako syoda?
Jaakko Savolahti says
Moikka Paola,
Käytän yleensä suositeltu ja välteltävä tms sanamuotoja kielletyn ja sallitun sijaan, koska kyseessä on paremmat ja vähemmän hyvät valinnat, ei jäykkä säännöstö :) Maissi kuuluu viljoihin ja soija palkokasveihin ja niitä yleensä paleossa vältellään, koska on yleensä mahdollista valita ravinteikkaampia ja vähemmän potentiaalisia ongelmia aiheuttavia ruokia. Jos tuntuu, että kroppa ei niihin juuri reagoi, ei varmaan ole ongelma silloin tällöin niitä syödä, jos pääasiassa syö hyvää oikeaa mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa :)
Alex says
Hei,
Ollaan vaimon kanssa siirrytty paleoon noin 4kk sitten ja hyvin on mennyt. Itse vedin kerta heitolla ja vaimo enemmän tai vähemmän asteittain. Ikää on molemmilla 50v ja on ollut mielenkiintoista lukea tätäkin sivustoa.. paljon on ollut apua. Itsellä lähti vuosia vaivannut ruokailun jälkeinen yskä parin kuukauden jälkeen pois.. voi olla, että nopeamminkin, mutta kesti vähän aikaa vain huomata se:-)
Yksi syy paleoon siirtyminen oli myös vaimolla vaivaavat nivelkivut sekä suht. hidas palautuminen. Hän harrastaa suht. intensiivistä urheilua 3x viikossa ja ollaan kokeiltu lisäravinteena d-vitamiinia (Devisol 20mikrog), magnesiumia (MagneCit 2x150mg) ja glukosamiinia (Orion Glukosamiini Strong 800mg). Lihaskrampit saatiin hyvin kuriin magnesiumilla, mutta noi nivelkivut ja hidas palautuminen vaivaavat vielä. Toki ne ovat paleoon siirtymisen jälkeen vähän helpottaneen.
Palautuminen esim. 45min keskinkertaisesta punttitreenistä kestää helposti kolmekin päivää. Nivelkipu ilmenee vähän kovatempoisemman liikkumisen jälkeen kuten tennis tai juoksu ja vaivaa pari päivää sekin lähinnä polvissa ja lonkassa. Nilkan asento korjattiin joku aika sitten pohjallisella ja se helpotti osan. Nivelissä huomaa myös sen, että pitkän paikalla olon jälkeen liikkeelle lähteminen vaatii ensin vähän töitä, mutta helpottaa/häipyy pienen liikkumisen jälkeen.
Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi mitä voisi ruokavalion tai lisäravinteiden osalta vielä lisätä/kokeilla, jotta vaimo voisi jatkaa aktiivista liikkumista.
Jaakko Savolahti says
Moikka Alex,
Kiitos kommentista ja kivaa kuulla, että saitista on ollut apua :)
Hirveän tarkkoja kommentteja en voi netin yli antaa, mutta laitan tähän jotain yleisempiä ajatuksia:
– Nivelkivut saattavat olla merkki jostain tulehduksellisesta tai autoimmuunityyppisestä ongelmasta. Näihin voi yleensä ainakin jonkin verran vaikuttaa paleoruokavaliolla (muutokset eivät välttämättä tule hetkessä), mutta ehkä jossain tapauksissa tarvitaan tiukempaa autoimmuunityyppistä paleota. Ks. esim. http://www.thepaleomom.com/autoimmunity/the-autoimmune-protocol tai http://www.amymyersmd.com/autoimmunesolutionbook/
– Suoliston ja sen bakteeriflooran kunnolla on iso vaikutus kaikkeen, tässä probiootit ja kuidut voisivat olla hyvä apu. Bakteerifloorasta valtavasti tietoa täältä: http://drbganimalpharm.blogspot.fi/ ja täältä löydät mun käyttämiä probiootteja ja kuituja http://www.helsinkipaleo.com/suositukset/
– D-vitamiinitasot voisi kannattaa tarkastaa verikokeella, tavoitetaso voisi olla jossain 100+ nmol/l.
– Jos nilkan asennon korjaaminen auttoi, voisi korjattavaa löytyä muualtakin (keskivartalon voima ja toiminta, lantion ja rintakehän asento jne.)
Osaava valmentaja on yleensä hyvä apu näissä asioissa, jos haluaa tarkemmin tutkailla vaihtoehtoja ja saada edistystä nopeammin :)
mirkku says
Terve…
Minulla on semmoinen tilanne, että sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä kakkostyypin diabetestä.. Molemmat ovat lääkärini (kunnallinen lääkäri) mukaan hyvällä tasolla… Silti minusta tuntuu, että väsyttää ja sitten se suurempi ongelma: en vaan laihdu muulla tavalla kun alle 500 kalorilla päivässä.
Tällä hetkellä yritän olla mahdollisimman paleo ruualla.. Silloin tällöin syön perunaa ja valkoista riisiä (silloinkin ihan vähän). Leipää en syö ollenkaan, enkä muutenkaan viljoja.
Karkit,sipsit, jätskit ym. jätin jo ajat sitten pois.. olen ollut tällä ruokavaliolla jo 2kk painoa ei kuitenkaan ole pudonnut kuin ehkä 1-2kg?
Liikkuminen tosin ei ole niin aktiivista kun haluaisin, mutta ei oikeastaan ole energiaa töiden jälkeen.. Käyn kuitenkin koiran kanssa lenkillä, ja liikun töissä paljon..
Olisiko sinulla mitään vinkkejä? tai tiedätkö Kymenlaakson alueelta päteviä lääkäreitä?
Olen jonotuslistalla lapsettomuushoitoihin ja lokakuuhun mennessä painoa olisi saatava alas noin 4kg.. :(
Jaakko Savolahti says
Moikka mirkku,
Ikävää kuulla tilanteestasi :( En valitettavasti tiedä Kymenlaaksosta lääkäreitä. Yleensä painonpudottaminen tuntuu olevan vaikeaa kun on kilpparin vajaatoimintaa. Paino kuitenkin usein asettuu luontaisesti kohdalleen kun kroppa rupeaa toimimaan, hormitoiminta normalisoituu jne. eli yleensä aina suosittelen menemään terveys ja hyvinvointi kärjellä ja paino sitten seuraa aikanaan. Valitettavasti tämän tarkempia ohjeita en netin yli voi antaa. Toivottavasti löydät hyvän lääkärin tai muun avun tueksesi. Kovasti tsemppiä ja hyvää oloa toivotan!
Timppa says
Moi,
Onko sinulla tai muilla lukijoilla kokemusta refluksin hoidosta paleolla?
Jaakko Savolahti says
Moikka Timppa,
Tässä yksi esimerkki :) http://www.helsinkipaleo.com/2014/09/maanantain-menestystarina-valtetty-refluksileikkaus/
Taija says
Tervehdys!
Todella kiinnostavaa luettavaa! Kala- sekä pähkinäallergisena kyselen, miten korvaisin nämä ruoka-aineet paleoruokavaliossa.
Kiitos! :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Taija,
Kiitos :) Kalan sijaan voi aivan yhtä hyvin syödä muuta eläinproteiinia. Pähkinät ovat mun mielestä jo lähtökohtaisesti pienessä roolissa fiksussa paleossa, joten niitä ei erityisesti tarvitse korvata, syö vain muita ruokia :)
Krista says
Moikka Jaakko,
tällästen informatiivisten kirjotusten pariin on ihana löytää. kiitos sulle! mä oon pariin otteeseen siirtänyt ruokailu suuntaani paleoottiseen ja suurin muutos on ollut liha tuotteiden lisäys. tästä on aiheutunut mulle melkosia ongelmia mahan kanssa, tuntuu ettei se kestä päivittäistä n.1,5g eläinproteiinia per painokilo. se turpoilee ja on ihan sekasin moisesta. suurimmat vaivat aiheuttaa punainen liha, ja sen kanssa oon ottanu usein omenaviinietikkaa veteen sekotettuna tai entsyymivalmistetta. kuidut tuntuu kans jeesaavan, muttei nekään poista ongelmaa täysin. oireilu katosi kun pidin ruoansulatus elimistölle rauhottavan viikon ja söin helposti kasvisvoittosesti ne helpostisulavassa muodossa miedosti kypsennettynä ja soseutettuna. jätin eläinproden vähäselle: vaan yhdelle ruokailu kerralle.
oon vetänyt muutaman kuurin voimakasta vivomixx probioottivalmistetta, hapankaali ja kuidut on päivittäin messissä. tollanen oireilu on selkee merkki siitä ettei kaikki oo ok,
tuntuu että mun on vaikee löytää tasapainoo ruokailun suhteen, koska ei ihan proteiinittomallakaan jaksele. pavut ja hereet ei nekään sovi meikän masulle.
sä kannatat paleota, mutta osaisitko nähä ettei se vaan sovi joka tilanteeseen vai minkälainen näkemys sulle tuli tästä mun kertomasta? ajattelisitko että esim funktionaaliseen lääketieteeseen suuntaunut lääkäri voisi olla paikallaan?
kiitos!
Jaakko Savolahti says
Moikka Krista,
Kiitos kivasta kommentista :)
Välillä liha on tosiaan vaikea sulamaan, erityisesti jos vatsahappotasot ja muut entsyymitasot eivät ole riittävät. Sinällään punaisessa lihassa ei ole mitään ongelmallista sulamisen suhteen, vaan sen itseasiassa pitäisi sulaa hyvinkin nopeasti ja helposti, jos kaikki toimii kuten kuuluukin. Entsyymit lisänä ja suoliston kuntoon panostaminen auttavat luultavasti lihan sulamista ja voit myös koittaa testailla olisiko kala, kana, possu tms toisia paremmin sulavaa. Suolistofloorasta juteltiin paljon Paleoradiossa: https://soundcloud.com/paleoradio/jakso-17-seed-weed-feed-suolistofloora-sairaudet-ja-perfect-poop
Lääkäri tai ravintovalmentaja voisi varmasti myös hyvin olla paikallaan, jos omatoimisesti ei tunnu pääsevän eteenpäin!
tuomas says
VHH ja treenaus ovat aika huono yhdistelmä, kokeiltu useamman kerran. Hiilihydraatteja sietää parhaiten kun pitää omega 6 saannin oikeasti niin alhaalla kuin mahdollista eli alle 2% päivän kaloreista, jolloin tarvittavat omega 6 tulee eläinkunnan tuotteista.
Tähän en nyt ala enempää tarinoimaan, mutta Kresserin teksteistä löytyy asiaa reilusti.
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Tuomas :) Omat näkemykseni hiilareista (ja kaikesta muustakin!) elävät jatkuvasti ja päivittyvät uuden tiedon, opin ja kokemusten mukaan. Kommenttisi muistutti tämän tekstin päivitystarpeesta ja tein jälleen muutoksia hiilariosuuteen. Kiitos muistutuksesta! :)
tuomas says
Jeps! Äärimmäisen tärkeää onkin oppia tuntemaan oma hiilahydraattien tarve/päivä tai esim. per 3 päivän sykli.
Ihan kitavan tyyliin en lähtis (about 500g / päivä), mutta toisaalta alle 100 g päivä vie energiatasot aika alas. 130-200 g on varmasti tämän hetken aktiivisuudella ihan ok, 1-tyypin diabetes tällä hetkellä insuliini hoidolla, suolisto ei tod. näk. 100 % kunnossa vielä.
Katsotaan miten tilanne elää.
Vilho says
Kerrohan Jaska voiko autoimmuuni paleolla käyttää pellavansiemen limaa ummetuksen hoitoon.Itsellä tilanne on happosalpaajista johtuva ummetus on kova joka lyö tuonne ruokatorveen ja palleaan kovan paineen.Ruokatorven tulehdukselle tämä komplikaatio ei ole kovin hyvä.Täytyisi saada suoli toimimaan.Nyt on menossa suoliston hoito glutamiinilla ja vivomixilla.
Jaakko Savolahti says
Moikka Vilho,
Olisin ehkä vähän varovainen siementen kanssa autoimmuunipaleolla, mutta kokeilemalla selviää yksilöllinen sopivuus :) Akaasiakuitu voisi olla suolelle hellä vaihtoehto.
Sofia says
Moikka!
Olen syönyt melko samanlaiseen tapaan kun paleo ruokavalio siihen enempää tutustumatta. Mutta treenimäärän kasvaessa lisäilly hiilareita m.m papujen, linssien, riisin, kvinoan ja bataatin muodossa. Lisäks syön kaurapuuroa 30g joka aamu. Tutustuin vasta nyt paleoon ”kuuluviin” ruokiin, ja ihmettelen kun olet toisessa osiossa kirjoittanut vihreät pavut yhteen esimerkkiviikon ruokavalioon, mutta tässä osiossa sanot etteivät ne kuulu paleoon? Mikä niissä on haitaksi? Entä mites linssit ja bataatti? Kvinoa ja kaura taitavat olla ihan ei-sallittujen joukossa?
Lisäksi mietin heraa (joka on mulle äärettömän hyvä ja kätevä proteiinilisä!!), sitäkin kiellät yhdessä kohtaa ja suosit toisessa. Minkälainen hera on suositeltavaa?
Entä onko muita hyviä proteiinilisiä ruokavalioon? Esim. sellasia mitä voi myös ottaa evääksi ja saisi sen 20-30g kerta-annoksen proteiinia?
Kiitollinen vastauksestasi! :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Sofia,
Kiitos kommentista :) Täällä on matskua vuosien ajalta, jolloin voi olla että mun näkemykset ovat muuttuneet tai sitten voi olla että ristiriitaiset tiedot ”riippuu tilanteesta” kuten melkeen kaikki aina riippuu :)
Vihreä pavut ovat yleisesti ok, koska niistä niin pieni osa on itse papua, joka siis voi olla ruuansulatukselle vaikea sen sisältämien toksiinien takia. Linssit ovat samaa palkokasveja, joita ei yleisesti suositella, mutta linssit vaikuttavat olevan niistä vähiten ongelmallisia ja liotettuna ja kypsennettynä voivat olla osalle ihan toimivaa ravintoa silloin tällöin syötynä (mm. hyvien kuitujen ansiosta). Bataatti on hyvä hiilarin lähde paleota syödessä :) Kvinoaa ja kauraa voi toki halutessaan käyttää, mutta jos on tarkoitus maksimoida ravinnon ravinnepitoisuus ja minimoida toksiinikuorma, viljat kannattaa jättää syömättä ja valita ravinteikkaampia (paleo)ruokia.
Hera on monille toimiva proteiinilisä ja käytän itsekin välillä sitä (vaikka yleensä suosittelenkin, että mahd. iso osa energiasta tulisi oikeasta ruuasta). Tätä olen ite käyttänyt: http://www.mass.fi/lisaravinteet/myprotein-impact-native-whey-95-heraproteiini/10923152.html Myös riisi ja muut protskut ovat ihan toimivia, mutta niistä mulla ei ole kokemusta.
tyy says
Paleo == uberluomuhörhöilyä
Kari says
Minä en oikein ymmärrä tätä dieettiä. Tietysti, jos henkilöllä on laktoosi-intoleranssi, pysyköön erossa maitotuotteista. Jos ei halua lisää painoa, pysyköön erossa hiilareiden ja rasvan yhdistelmästä. Jos ei halua syödä prosessoitua ruokaa, pysyköön erossa Saarioisten roiskeläppäpizzoista. Jos on allerginen jollekin ruoka-aineelle, ei kai sitä vahingossa tai tietämättömyyttään syö. Kyllähän ihmisten nämä asiat pitää käsittää ilman senjasen-nimistä dieettiä. Jos ihminen yksinkertaisesti vain syö terveellisesti ja välttää roskaruokia voiko hän todeta olevansa paleodieetillä?
Onko tässä dieetissä jokin maaginen juttu, joka laihduttaa ylipainoista? Vai onko tarkoitus tarjoilla ihmisille näennäisesti lihottavia herkkuja, jotka kuitenkaan eivät lihota tyyliin browniet ja suklaakakut?
Jaakko Savolahti says
Mun puolesta voi ihan hyvin puhua ”Syödään oikeaa/aitoa/prosessoimatonta/tuoretta/terveellistä ruokaa” -ruokavaliosta jos haluaa :) Yleensä asioille vaan on tapana muodostua joku nimi ja tämän tyyppistä syömistä on totuttu kutsumaan paleoksi. Tämmöinen paleotyyppinen syöminen tuntuu käytännössä toimivan todella hyvin todella monelle (riippumatta siitä, miksi sitä haluaa kutsua) :)
Jessica says
Hei Jaakko!
– Paleoruokavaliossa on kaikkia niitä ruokia mistä pidän, paitsi (kaikki) liha. Luuletko että onnistuu syömällä kalaa ja mereneläviä, kanamunia? Rakastan kaikkia vihaneksia.
– syön pelkkää täysjyväruisleipää jonka varmasti onnistun jättämään, mutta entä gluteeniton kauranäkkäri?
– kahvi ok? Kahvimaidoksi mantelimaito entä oatlyn kauramaito?
– punaviini, skumppa? Mausteet, kaikki ok?
Itse haen tällä apua nivelongelmiin/kipuihin polvissa, toisessa lonkassa ja alaselässä. Olen käynyt ortopedillä ja akupunktiossa, jälkimmöisestä jonkinverran apua. Ylipainoa on, mutta ei sentään 5-7 kg enempää. Ennen vaivoja ei ollut sitäkään kun pystyi urheilemaan aktiivisemmin (4 krt/vko). Ikäni alle 50 v.
Lähden juuri USAan länsirannikolle (jossa paleo taitaa vegaaniuden lisäksi olla tosi suosittua) muutamaksi viikoksi, onko vinkkejä ravintoloista tai kirjoista, joita kannattaa hankkia sieltä?
Kiitos! :)
Jessica says
^^^
Piti vielä lisätä että jotain hiivaoireita myös iholla, iho rikki dekoltee alueella.
Jaakko Savolahti says
Moikka Jessica,
Hyvin onnistuu lihaton paleo kalojen, merenelävien ja munien kanssa :) Jos nivelkipuihin haet apua, testailisin ehkä aluksi vähän tarkempaa paleota, jotta näkee vaikuttaako se oireisiin. Jos vaikuttaa niin voit sitten pohtia, mitä viljoja tai muita ”herkkuja” haluaisit kokeilla ottaa takaisin ruokavalioon ja tunnustella onko niillä taas negatiivista vaikutusta oloon. Toisaalta jos kauranäkkärin mukana pitäminen on kynnyskysymys, niin se on varmasti ihan ok, koska tuskin se kuitenkaan muodostaa isoa osaa ruokavaliostasi :)
Kahvi on yleisesti ok, tosin monilla se vaikuttaa helposti uneen ja stressitasoihinkin. Kaura/manteli/kookosmaitoa voi käyttää tarpeen mukaan.
Mausteet ovat ok ja niitä saa mielellään käyttää reilusti, koska ne ovat ravinteikkaita ja tekevät ruuasta maukasta. (Joissain autoimmuunipaleoprotokollissa vältellään siemenperäisiä mausteita.) Punkkua ja skumppaa tarpeen ja tilanteen mukaan, mielellään ei päivittäin ja lähellä nukkumaanmenoa, koska alkoholi vaikuttaa helposti negativiisesti unen laatuun, eikä ne muutenkaan taida terveysjuomia olla :)
Valitettavasti Jenkkien paleoravintolaskene ei ole tuttu. Kirjoja joista olen tykännyt: Chris Kresser Paleo Code, Mark Sisson Primal Blueprint, Paul Jaminet Perfect Health Diet.
Kiitos kommentista ja hyvää reissua! :)
Jacob says
Moikka Jaakko!
Olen ollut paleo dieetillä nyt 3-4 kuukautta ja aiemmin ollut IBS/ suolin tulehdus vaivoja on melkein kokonaan poissa!
Yritän trenaa aktiivisesti ja kehyttyä salissa + muita harrastuksissa kuin kiipeily + sähly. Olen huomannut että on vaikea saada tarpeeks hiilihydraatteja + proteiini kehoon, ei löytää samanlaista virta kehossa kuin ennen paleo diettiä…
Onko sulla jotain hyvä paleo-ravintolisä suositus mikä voisin ottaa mukaan tukena mun ruokavalioon?
Kiitollinen vastauksestasi! :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Jacob,
Voi miten hienoa kuulla, että IBS:n ja suolistotulehduksen vaivat ovat melkeen hävinneet paleon myötä! :)
Paleota syödessä ja aktiivisesti treenatessa pitää tosiaan muistaa syödä reippaasti! Hiilihydraateissa kannattaa keskittyä tiheisiin hiilihydraatin lähteisiin kuten bataatti, peruna, banaani ja mahdollisesti valkoinen riisi, jos se suolistolle sopii. Opettelun myötä syömisen määrää pystyy nostamaan ja sitä kautta suorituskyky ja palautuminen paranevat :)
En oikein tiedä, ovatko proteiini- ja hiilihydraattilisät hyvä vaihtoehto, jos on taipumusta suoliston ongelmiin. Ehkä voit kokeilla hiilihydraatiksi bataattijauhetta https://www.bulkpowders.co.uk/sweet-potato-powder.html ja proteiiniksi vaikkapa kollageenia? Ne voisivat olla suolelle parempia kuin esimerkiksi hera ja malto.