Ei mun lautasella enää yli vuoteen.
Oman nuoruudenajan komediaelokuvaa mukaileva otsikko on viljoja käsittelevälle artikkelille siinä mielessä huono, että viljojen syömisen vaikutuksissa ihmisen terveyteen ei ole mitään hauskaa. Viljaa, ja varsinkin täysjyväviljaa, pidetään terveellisen ruokavalion perustana. Tälle on kuitenkin vaikeaa löytää mitään perusteluja. Esittelen alla useita eri lähteistä poimittuja tekstejä, joiden lukemisen jälkeen uskon, ettei viljoja näy enää sunkaan lautasella.
Omat kokemukset
Blogin ensimmäisessä postauksessa kuvasin lyhyesti, miten mun paleon vetäminen alkoi ja miten sen jälkeen vatsavaivat loppuivat. Katsotaan hieman tarkemmin viljojen osuutta. Paleon aloittamisen aikoihin olin kärsinyt jo pidempään lievistä flunssan tyyppisistä oireista, en ollut varsinaisesti kunnolla kipeä, mutta silti olin jotenkin tukkoinen, nuhainen ja väsynyt. Noin kuukauden paleon vetämisen jälkeen lääkärille tuli mieleen, että katsotaan verikokeen avulla, onko mulla keliakia. Ajattelin, että testissä ei varmaan näy keliakiaa, koska olen ollut viljattomalla jo reilun kuukauden. Joten testiä edeltävänä iltana rupesin tankkaamaan gluteenia syömällä leipää. En kuitenkaan ehtinyt syödä kuin reilun puolikkaan ruispalan, kun vatsa alkoi tulemaan kipeäksi. Hyvin nopeasti vatsa turposi palloksi ja tuli niin kipeäksi, että jouduin kävelemään loppuillan kumarassa. Gluteenitankkaus jäi siis puolikkaaseen ruispalaan. Verikokeista ei löytynyt viitteitä keliakiasta, mutta oma kokemus kertoi jotain ihan muuta gluteeniherkkyydestä. Sama havainto toistui myöhemmin, jos vahingossa söin gluteenia sisältävää ruokaa esimerkiksi ravintolassa. Jopa gluteenittomaksi markkinoitu Kukko-olut aiheutti mulla vatsanväänteitä ja turpoamista. Kukko ei ole luonnollisesti gluteenitonta, mutta siinä on niin vähän gluteenia, että se on keliaakikoille ”sallittu”. Mulle sekään ei siis ole sallittu, vaikka en virallisesti keliaakikko olekkaan. Kummallista?
You want proof? I’ve got proof!
[quote float=”right”]Ei tarvitse olla keliaakikko kärsiäkseen gluteenin aiheuttamista ongelmista.[/quote]
Muttaku mulla ei ole keliakiaa
Ei tarvitse olla keliaakikko kärsiäkseen gluteenin aiheuttamista ongelmista. Käytännön kokemuksissa havainnoitu gluteeniherkkyys on todettu myös tieteellisessä tutkimuksessa . Kyseisen tutkimuksen mukaan gluteeniherkkyys voi aiheuttaa ärtyneen suolen oireyhtymän kaltaisia vatsavaivoja, väsymystä, päänsärkyä ja ajatusten tukkoisuutta. Robb Wolf on useasti maininnut olevansa tieteellisten näyttöjen ja käytännön kokemusten valossa vakuuttunut siitä, että kaikki ihmiset ovat enemmän tai vähemmän herkkiä gluteenille.
Robb + Meri = täyttä dynamiittia!
Toimintaterapeutti Meri Pekkanen on suomentanut Robb Wolfin The Paleo Solution kirjan viljoja käsittelevän kappaleen blogiinsa. Jos ette lue mitään muuta mun linkittämää juttua tästä postauksesta, niin lukekaa Merin suomennos Robbin tekstistä. Rautaista asiaa ja kattavat perustelut sille, miksi meidän ihmisten ei kannata käyttää viljaa ravintona.
Kaikki mitä jaksat lukea viljoista ja enemmänkin
”Viljat, ihmiskunnan kaksiteräinen miekka” -artikkeli on Loren Cordainin laaja kirjallisuuskatsaus viljoista. Tekstissä Cordain käy läpi ihmiskunnassa havaittuja muutoksia siirryttäessä metsästäjä-keräiljä ruokavaliosta viljoihin perustuvaan ruokavalioon. Hän muun muassa toteaa 51 lähteeseen perustuen, että populaatioiden terveys heikkeni ja elinikä lyheni siirryttäessä metsästäjä-keräilijöistä maanviljelijöiksi. Todisteiden perusteella tämän päätellään johtuneen maanviljelijäpopulaatioiden siirtymisestä viljapainotteiseen ruokavalioon.
Cordain tarkastelee seikkaperäisesti erilaisia vitamiinien, mineraalien ja proteiinien puutostiloja, joita voi syntyä, kun viljat muodostavat suuren osan ruokavaliosta. Puutostilat voivat johtua joko viljojen ravinneköyhyydestä tai niiden sisältämistä antiravinteista, jotka estävät mineraalien tai vitamiinien imeytymistä. Artikkelissaan Cordain esittelee suuren määrän viljoissa olevia, ihmiselle haitallisia ainesosia ja pitkän listan autoimmuunisairauksia, joita viljapitoinen ravinto voi aiheuttaa. Artikkelissa nimettyjä autoimmuunisairauksia ovat muun muassa 1-tyypin diabetes, reuma, Sjögrenin syndrooma ja MS-tauti. Psykologisista ja neurologisista sairauksista viljojen syömiseen on artikkelissa yhdistetty epilepsia, autismi ja skitsofrenia.
Cordain toteaa artikkelin yhteenvedossa:
Johtuen viljojen ravintosisällön ja ihmisen evoluution kautta kehittyneiden ravintotarpeiden eroista, monet ihmiset kärsivät sairauksista ja toimitahäiriöistä, jotka ovat suoraan seurausta viljojen käytöstä ravintona.
[quote float=”right”]Monet ihmiset kärsivät sairauksista ja toimitahäiriöistä, jotka ovat suoraan seurausta viljojen käytöstä ravintona.[/quote]
Täysjyvä = ei-hyvä
Jari Ristiranta tutkailee erinomaisessa Ravitsemus ja terveys -blogissaan viime aikaisia tutkimuksia , joissa verrattiin täysjyvää sisältävää ruokavaliota täysin viljattomaan ruokavalioon. Jari löysi neljä hyvän tieteellisen tutkimuksen kriteerit täyttävää tutkimusta, joissa kaikissa täysin viljaton ruokavalio osoittautui terveellisemmäksi, kuin täysjyvää sisältävä.
Jari toteaa blogitekstin lopussa: ”Täysjyväviljan suosittelu ei vaikuta perustuvan tutkittuun tietoon täysjyväviljan paremmuudesta viljattomaan vaihtoehtoon verrattuna vaan joko oletukseen, että kaikki syövät viljaa joka tapauksessa, tai politiikkaan, jonka mukaan viljaa on pakko kuluttaa, koska sitä tuotetaan.”
Postauksesta tuli niin pitkä ja paljon linkkejä sisältävä, että jaoin sen kahteen osaan. Kannattaa oikeasti tsekkailla noita mun linkittämiä artikkeleja, ainakin se Merin suomentama Robb Wolfin kirjan kappale. Seuraava osa postauksesta on tulossa muutaman päivän päästä. Laittakaa sillä aikaa tästä ensimmäisestä osasta heränneitä ajatuksia kommentteihin!
Anna-Maija Uski says
Kun tässä puhutaan viljoista, niin tarkoitatteko, että myös gluteiinia sisältämättömät viljat kuten riisi ovat kiellettyjä, koska aiheuttavat vatsavaivoja? Keliaakikoillehan eivät käy kotimaiset viljat, mutta muut kyllä.
Jaakko Savolahti says
Moikka Anna-Maija,
Gluteeni vaikuttaisi olevan viljojen ”pääpahis” mutta myös muiden viljojen vastaavat proteiinit ja erilaiset antiravinteet voivat olla ongelmallisia. Lisäksi viljat ovat ravinneköyhiä, eli jos ravinteikkaampaa ja vähemmän haitallisia aineita sisältävää ravintoa on saatavilla, en näe järkeä käyttää viljoja säännöllisesti ruuaksi.
Jesse says
Mitä hiilihydraatin lähteitä suosittelet kovaa treenaavalle ja lihasmassaa tavoittelevalle treenajalle? Tällä hetkellä menee läjäpäin kasviksia ja vihanneksia sekä bataattia. Tuntuu vain että nämä eivät riitä, joten olisiko sinulla turvallisia ehdotuksia palautumiseen tehostamiseen? Kiitos ja kumarrus!
Jaakko Savolahti says
Moi Jesse!
Valkoinen riisi jos se toimii. Myös palkkariin voi heittää hiilaria, esim maltoa. Jos normiperuna ei aiheuta ongelmia, voi sitäkin kuorittuna kypsennettynä vedellä välillä vaihtelun vuoksi. Sitten on toki vähän eksoottisemmat kuten kassava ja talvikurpitsat. Hyviä treenejä ja palautumista :)
Saggelus says
Entäpä sitten tattari ja hirssi? Gluteenittomia ovat käsittääkseni.
Katri says
Moi! Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista!
Viljoihin liittyen eräs kysymys: jos vältetään viljoja/gluteenia, niin miten suhtautua esim. gluteenittomiin kaurahiutaleisiin? Voiko niitä käyttää? Entä gluteeniton leipä? Vai onko näistäkin hyvä pysyä erossa?
Onko tuote oikeasti gluteeniton, jos tuoteselosteessa lukee, että gluteenia on korkeintaan 20 ppm (tämä oli muistaakseni yksikkö)?
Kiitos, jos ehdit vastailla!
Jaakko Savolahti says
Jos vältetään viljoja, vältetään kaikki täysin viljoja. Jos taas ollaan gluteenittomalla, vältellään gluteeniviljoja (vehnä, ruis, ohra). Gluteeni voi olla tosi ongelmallinen monille ja sen vaikutus ilmeisesti näkyä suolistossa viikkojen tai jopa kuukausien ajan. Siksi vain silloin tällöin syöminenkään ei välttämättä ole paras ratkaisu.
Yleisesti näkisin että viljattomuus on toimiva juttu kenelle tahansa. Kun viljoja vaihtaa paleotyyppiseen ruokaa, paranee ruokavalion ravinnetiheys ja antiravinnepitoisuus pienenee ja tämä on vain hyvä juttu. Viljoissa ei ole mitään mitä ei muista ruuista saisi ja vieläpä paremmin.
Titta Tapio says
Olen ollut Paleo-ruokavaliolla puolitoista kuukautta ja olo on hyvä. Siirryin siihen kertaheitolla. Ennen oli turvonnut ja tukkoinen olo ja närästi usein, erityisesti nukkumaan mentyäni. Kun jätin viljat ja sokerin pois, eipä ole turvottanut eikä närästänyt enää yhtään. Muutaman kerran olen kokeillut syödä palan leipää. Ei ole tullut oireita, mutta eipä leipä enää maistu juuri miltään eikä sitä kaipaa, kun on tottunut olemaan ilman ja olo todella hyvä. Aiemmin oli paljon ilmavaivoja, mutta ei ole enää. Ulosteen koostumus on muuttunut kiinteämmäksi eikä se haise, kuten viljaa ja sokeria syödessä. Sokeri saa hiivan käymään ja kaasuuntumaan. Siitä tulee turvotusta ja paha haju ulosteeseen. Olen todella tyytyväinen siihen, että löysin Paleon enkä enää palaa viljoihin ja sokeriin. Tietysti on tilanteita, joissa syö ei-Paleota, kuten juhlissa, mutta ne pitää itselleen suoda, ettei elämä mene liian tiukkapipoiseksi.
Jaakko Savolahti says
Kuulostaa erittäin hyvältä Titta Tapio! Kiitos kommentista ja tosi kivaa kuulla, että turvotukset ja muut vaivat ovat taakse jääneitä :)
Emilia says
Miksi kannattaa syödä mieluummin valkoista riisiä? Eikö kaikkea vaaleaa tule juuri välttää? Itse siis treenaan, ja vihannesten lisäksi on pakko saada hiilareita muualtakin.
Jaakko Savolahti says
Moikka Emilia,
Ajatus valkoisen riisin suosimisesta piilee siinä, että vitamiinien lisäksi viljan jyvien kuoriosassa on suurin osa sen suoja-aineista (toksiinit). Siksi, jos koitamme syödä mahdollisimman vähätoksiinista ruokavaliota, on valkoinen riisi täysjyvää parempi vaihtoehto. Vitamiinit ja mineraalit hommataan muista lähteistä :)
Venla says
Itselläni gluteenin välttely ei auta yhtään mitään, vaan kaikki runsaasti tärkkelystä sisältävä pilaa välittömästi muun ruuan sulamisen. Olen kuullut, että jotkin karppaajat ovat voineet karppauksen aloittamisen jälkeen ottaa ruokavalioon uudelleen ennen sopimattomia ruoka-aineita, kuten kaaleja. Näin näyttää olevan minunkin kohdallani. Silloin kun keliakia ”keksittiin”, taudinmäärityksestä oli asiantuntijoiden kesken kovasti erimielisyyttä. Kukaan ei liene koskaan varsinaisesti todistanut gluteenin suolinukkaa tuhoavaa vaikutusta ja taudin toimintamekanismia, sen enempää kuin toiminnallisten vatsavaivojenkaan – jotka tuntuvat olevan lääkäreille ihan silkka arvoitus. Varmaa kuitenkin on, että tärkkelys suurina määrinä ei kuulu ihmisen alkuperäiseen ruokavalioon!
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Venla :) Riippuu tietenkin minkä katsomme olevan ihmisen alkuperäinen ruokavalio, mutta jos tarkastelemme Tyynen valtameren kansojen perinteisiä ruokavalioita, voi siellä olla todella isojakin määriä hiilihydraatteja. Itse koen, että nykyaikaan sovitettuna paleo ei suoraan määrittele hiilareiden tai tärkkelyksen määrää, vaan sitä voi kukin syödä omien tarpeidensa ja kestokykynsä mukaan :)
Maarit says
Onko viljoilla vaikutusta myös osteoporoosin syntymiseen?
Jaakko Savolahti says
Tuskin viljat suoranaisesti aiheuttavat osteoporoosia. Mutta jos iso osa päivittäisestä energiasta tulee viljoista, voi sillä olla vaikutusta osteoporoosin syntymiseen ainakin kahden asian kautta:
1) Viljat ovat varsin ravintoaineköyhää ruokaa kasviksiin ja eläimiin verrattuna ja luut tarvitsevat tiettyjä ravintoaineita pystyäkseen uusiutumaan
2) Viljat heikentävät monilla suoliston toimintaa ja sitä kautta ruuansulatusta, joka vaikeuttaa riittävää ravintoaineiden imeytymistä
Luista ja paleosta voi kuunnella lisää Paleoradiosta: https://soundcloud.com/paleoradio/jakso13-urheilijan-hiilarit-paleoradiolaisten-stressinhallinta-seka-luut-ja-paleo
Ja lukea esimerkiksi Chris Kresserin sivulta: https://chriskresser.com/how-to-keep-your-bones-healthy-on-a-paleo-diet/