Ruokavalion muutosta voi lähestyä monella tavalla. Toisille sopii paremmin kertarysäyksellä tehty 180° käännös, toisille taas istuu paremmin malli, jossa terveyttä edistäviä ruoka-aineita lisätään ruokavalioon vähitellen.
Mä suosin ja suosittelen kertarysäysmallia, jolloin ruokavalio vaihdetaan tietystä päivästä lähtien paleota noudattavaksi. Näin ruokavalion tuomat muutokset terveydessä ja hyvinvoinnissa ovat selkeästi havaittavissa. Silloin voi myös toteuttaa helpommin Robb Wolfin lanseeraamaa ”See how you look, feel and perform” -menetelmää, eli testata ja kokeilla miltä kroppa ja fiilis tuntuvat, näkyykö peilin kautta muutosta ja mikä on vaikutus suorituskykyyn. Tein aikanani itse muutoksen kertarysäys-tyyliin ja muutos olossa ja hyvinvoinnissa oli niin selkeä, ettei jäänyt mitään jossiteltavaa muutoksen aiheuttaneista syistä.
Jos kuitenkin koet, että pikkuhiljaa paleoon hivuttautuminen on sulle sopivampi tapa muutokselle, ei hätää! Monkeyfoodin Meri on kirjoittanut blogissaan erinomaiset ohjeet tähän lähestymistapaan. Alla Merin ohjeet mun tekemillä pienillä muokkauksilla, alkuperäiset voit lukea täältä.
Paleoitumisen askelmerkit ala Monkeyfoodin Meri
HUOM! Vaikka lähtisit kiipeämään portaita vakaana aikomuksenasi päästä korkeimmalle huipulle, älä ajattele sitä kilpailuna, edes itsesi kanssa. Noudata sen sijaan ns. lisäämisperiaatetta (kiitos, Olli Posti!): kun lisäät elämääsi jotain “hyvää, jotain turhempaa jää automaattisesti pois. Paleoruokavaliossa toimii myös 80/20-periaate: kun syöt 80% ajasta “hyvin”, siihen loppuun 20 prosenttiin mahtuu sitten monenlaista (paitsi jos sairastat autoimmuunisairautta, jolloin on syytä olla tarkempi).
- Ota päivittäin omega-3-rasvahappoja kalaöljyn muodossa vähintään 2,5 grammaa SEKÄ d-vitamiinia vähintään 50 mikrogrammaa.
- Muuta aamupalasi sellaiseksi, että se sisältää lihaa ja pähkinöitä. Vaihtoehtoisesti tai vaihtelun vuoksi voit koostaa sen myös kalasta/kanasta/kananmunista ja pähkinöistä. Jos nämä vaihtoehdot ovat liian tuhteja, kokeile marjoja, kookosmaitoa/-kermaa ja pähkinöitä.
- Lähde karsimaan aterioilta “perinteisiä” hiilareita eli leivät, pastat, riisit, perunat, puurot, murot ja nuudelit. Korvaa hiilareita vihanneksilla, kasviksilla, juureksilla ja marjoilla. Hedelmiä voi syödä hiukan, mutta nekin ovat merkittävä hiilarinlähde, joten ota niiden kanssa iisisti. Karsi myös sokeriherkut: leivonnaiset, karkit, suklaat…
- Syö joka aterialla hyvälaatuista proteiinia (lihaa, kalaa, lintua, kananmunia) ja rasvaa (voita, kookosöljyä, avokadoa, pähkinöitä). Rasva on tärkeä aterianosa. Unohda vähärasvaisuus!
- Älä juo kun syöt, sillä neste laimentaa vatsahappoja ja hankaloittaa niiden tehtävää ruoansulatuksessa. Juo mieluummin erikseen, mutta kohtuus tässäkin. Jano kyllä kertoo.
- Pimennä makuuhuoneesi sysipimeäksi, peitä myös digitaalinäytöt tms. Yritä nukkua säännöllisesti n. klo 21-22 alkaen ja mielellään 8-9 tuntia yössä. Vältä tietokoneenkäyttöä ja tv:n katsomista iltaisin. Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, ota iltaisin magnesiumia. Myös liikuntaharrastusten siirtäminen illasta aiempaan ajankohtaan voi helpottaa nukahtamista. Huomaa, että LEPO on terveyden kannalta yhtä tärkeässä roolissa kuin ravinto.
- Jätä pois kevyttuotteet ja keinomakeutetut, koskee myös maitotuotteita. Suosi luomua, puhtaita raaka-aineita ja vältä aromivahvennetta eli natriumglutamaattia E621. Vältä eineksiä ja valmismarinadeja.
- Syö suhteellisen säännöllisesti, ehkä 2-4 ateriaa päivässä. Kokeile, mikä on itsellesi sopiva rytmi.
- Tee kahdesti viikossa voimaharjoittelua ja harrasta lisäksi rauhallista liikuntaa kuten kävelyä, ulkoilua tms. itsellesi mieluista.
- Jos käytät maitotuotteita, suosi mahdollisuuksien mukaan luomua ja osta aina kohtuu- tai täysrasvaista. Esim. täysrasvaiset juustot, vuohenjuusto, täyskerma ja turkkilainen (10%) jogurtti ovat hyviä.
- Yritä välttää ruokavaliossasi palkokasveja kuten papuja ja herneitä sekä maapähkinää niiden antiravinteiden ja suuren tärkkelysmäärän vuoksi. Kotimaisten viljojen (kaura, ohra, vehnä ja ruis) lisäksi myös ns. epäviljoista kuten tattari, hirssi ja kinoa kannattaa pysyä erossa niiden antiravinteiden vuoksi.
- Jos jossain vaiheessa olet siihen valmis, kokeile maidotonta elämää vaikka kuukauden verran. Voit edelleen jatkaa voin käyttöä, sillä nimenomaan maitosokeri ja maitoproteiini ovat ongelmallisia, ei maitorasva. Voilla on itse asiassa paljon terveysvaikutuksia.
- Metsästä oma lihasi! Keräile marjat ja sienet talteen! Veistä itsellesi ryhmysauva ja erakoidu Sipoonkorpeen! …tai sitten älä. Tässä vaiheessa voit kuitenkin halutessasi hankkia laadukasta ja eettisesti tuotettua lihaa Suomen lukuisilta tiloilta, tilata viikottaisen luomukorin vihanneksia, opetella kalastamaan tai ansioitua vaikka paleokokkina. Yhtä hyvin voit terveenä ja elinvoimaisena paneutua kympillä siihen, mitä todella haluat tehdä.
Kumpi tyyli sinusta vaikuttaisi sopivammalta lähestymistavalta ruokavalion muutokseen? Tai oletko jo tehnyt vastaavia ruokavalion muutoksia jommalla kummalla tyylillä? Laittakaa kommentteihin ajatuksianne ja kokemuksianne. Tai neuvoja niille, joita muutos kiinnostaa, mutta se on vielä edessä.
[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]
Topi says
Moi,
Avaatko vähän tuota ”antiravinne”-käsitettä: mitä ne ovat? Ovatko ne niitä, joita tietyissä piireissä kutsutaan ravintokuiduiksi..?
Sitten vielä ehkä hieman off topic -kysymyksenä pari itseäni paleossa eniten askarruttavaa kysymystä:
1. Suola. Old school -paleohäiskät, eli ne tuhansien vuosien takaiset luiskaotsat eivät käyttäneet suolaa, mutta esim. pekonit ja nakit ovat mutu-tuntumalla erittäin suolapitoisia. Eivätkö nämä moninkertaiset suolamäärät romuta koko paleo-ajatusta?
2. Kolesteroli. Minkälaisia vaikutuksia rasvansyönnillä on kolesteroliarvoihin: onko tästä jotakin pitkäaikaistutkimusta ja/tai oletteko itse huomanneet kolesteroliarvoissanne muutoksia ja/tai dumaatteko ylipäätään koko kolesteroliarvo kontra sydän- ja verisuonisairaudet -asian ”Puskaradion” höpinänä?
3. Lihan laatu. Kaipaisin kommentteja siitä, millaista ravintoa nauttineen karjan/riistan lihaa preferoitte, esim. villiriista versus rehunauta. Onko niin, että optimitilanteessa tulisi suosia vaikkapa ruohoa mussuttanutta luomunautaa ja villiriistaa, mutta arjen pakottamana rypsipossut ja rehunaudatkin menee?
Ja loppuun kiitokset mielenkiintoisesta foorumista!
J. says
Hei, ja suurkiitokset mielenkiintoisesta blogista.
Minuakin kiinnostaa tuo ”antiravinne”-käsite, mistä oikein on kysysmys? Olen aina kuvitellut että tattari ja qvinoa ovat hiilarilähteiden joukossa niitä hyviksiä, mutta ilmeisesti näin ei olekaan? Miksi?
Lisäksi olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteenne kuiduista ja niiden riittävästä saannista. Kuitujen tarpeellisuudesta kun kuulee paljon informaatiota puolesta ja vastaan. Ovatko ne tarpeellisisa ja ovatko esim hampun- tai chiasiemenet hyviä kuidunlähteitä?
Jaakko Savolahti says
Moikka Topi ja J! Ja kiitos mielenkiinnosta :)
Antiravinteet:
Antiravinteisiin lasketaan joukko erilaisia ja erilailla toimivia yhdisteitä, joiden tehtävänä on estää esimerkiksi siemenen syödyksi tuleminen. Ne saattavat estää tiettyjen ruuansulatusentsyymien toimintaa ja ravinteiden imeytymistä sekä aiheuttaa suolen seinämän vuotamista, josta kirjoitin Mikä nykymenossa mättää -postauksessa http://www.helsinkipaleo.com/?p=44. Ne siis aiheuttavat ongelmia suolistossa, jonka terveys on ihmisen terveydelle äärimmäisen tärkeää.
Viljoissa antiravinteet sijaitsevat kuoriosassa, eli sitä terveellistä kokojyvää syödessä saa kaupanpäällisiksi kivan läjän antiravinteita. Viljojen lisäksi merkittäviä antiravinteiden lähteitä ovat pavut/palkokasvit, esim. soija.
Kuidut:
Kuitujen riittävään saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Runsaasti kasviksia sisältävästä paleoruokavaliosta saa yleensä riittävästi kuitua. Jossain tapauksissa kuitulisä voi olla perusteltua, hyviä kuitulisiä ovat esimerkiksi psyllium tai erilaiset pektiinit. Chian ja hampun siemenet eivät välttämättä ole hyvä kuitujen lähde, sillä ne sisältävät myös paljon lyhytketjuisia omega-rasvoja, jotka ovat monityydyttymättömiä ja siten helposti hapettuvia. Etenkin omega-3 rasvat olisi hyvä saada niiden pitkäketjuisessa muodossa, EPA:na ja DHA:na, joiden lähteitä ovat mm. kalat ja muut merenelävät.
Suola:
Paleoveijarit eivät varmastikaan syöneet valtavasti suolaa. On kuitenkin hyvä muistaa, niin kuin aikaisemmin kirjoitin, että kaikki mikä ei ole paleota ei automaattisesti tee siitä pahaa. Tämä on ilmeisesti tilanne suolan kanssa, sen riittävän suuri saanti voi olla joissain tilanteissa hyvinkin perusteltua. Suolaksi kannattaa valita esimerkiksi meri- tai ruususuolaa, jotka ovat käsittelemättömiä ja ravinnerikkaita. Jos koostaa ruokavalion pääasiassa käsittelemättömistä liha- ja kasvistuotteista, en näe että liiasta suolan saannista tarvitsee liiemmin jännittää.
Kolesteroli:
Rasvan syömisellä saattaa olla vaikutuksia kolesteroliarvoihin, etenkin jos syö runsaasti tyydyttynyttä rasvaa. Tällä ei kuitenkaan ole yleisesti luultua yhteyttä sydänsairauksiin, ainakaan niin kuin se on perinteisesti ajateltu, eli esimerkikisi että korkea kokonaiskolesteroli on yksiselitteisesti riskitekijä. Kolesteroliarvot voivat silti olla indikaattori jostain muusta vialla olevasta asiasta (esimerkiksi korkeat triglyseridit voivat olla merkki ravinnon liiallisesta hiilihydraattikuormasta). Ruokia, jotka sisältävät paljon kolesterolia, ei kannata vältellä. Tällaisia ovat esimerkiksi munankeltuaiset ja maksa, jotka ovat todella ravinnerikkaita. Kolesterolilla on myös paljon tärkeitä tehtäviä elimistössä, mm. D-vitamiinin rakentumisessa ja aivojen toiminnassa. Tämä on siis mun tämän hetkinen maallikko-näkemys asiasta ja jatkossa on tarkoitus kirjoittaa kolesteroliasioita käsittelevä postaus.
Lihan laatu:
Juuri näin. Hyvät ja laadukkaat lihat (pellolla vapaana kasvanut tai riista, luomu) ovat paras valinta, mutta ihan tavallinenkin liha on oivallista ravintoa. Kaikista rasvaisimpien, rehulla ruokittujen lihojen (etenkin sianlihan) kanssa kannattaa käyttää vähän harkintaa, että omega-6 / omega-3 -suhde pysyy siinä 2:1 kieppeillä. Syökää lihaa :)
Kirsi says
Korkeaa LDL kolesterolia laskee myös kuidut, eli jos saat ruokavaliostasi tarpeeksi kuituja, vaikutaa sekin kolesteroliarvoihin hyvällä tavalla :)
Meri says
Pikaisesti kommentoin:
lisää antiravinteista ja viljoista, sekä niistä perinteisistä että quinoasta jne. täällä: http://monkeyfood.net/2010/10/28/miksi-vilja-ei-sovi-ihmiselle/
Käytännössä kannattaa kokeilla, miten oma kroppa reagoi niihin. Kinoa tai tattari eivät ole yhtä pahiksia kuin gluteeni, mutta ensin kannattaa olla ilman niitäkin, jotta huomaa, onko itse niille miten herkkä.
Kolesterolista täällä aika hyvä podcasti, jos jaksaa kuunnella: http://thehealthyskeptic.org/the-healthy-skeptic-podcast-episode-11
Tyydyttyneen rasvan syönti vaikuttaa kyllä arvoihin, mutta se voi olla myös positiivinen muutos. Kolesteroli on ihmiselle välttämätöntä.
Ja vielä lihan laadusta tai oikeastaan siitä, saako Suomesta grass fediä, julkaisin juuri tekstin: http://monkeyfood.net/2011/06/13/lihantuotanto-suomessa-grass-fed-liha/
Rasvaisiin ”tehotuotettuihin” eli tavallisiin lihoihin lisäisin vielä, että jos syö paljon tavallista rasvaista lihaa, kannattaa pitää huolta siitä, että saa riittävästi omegakolmosia muualta (kalaöljypullosta lähinnä). Tasapaino on kaiken aa ja oo noissa omegoissa.
Sori tää linkkitykitys, mutta toivottavasti niistä on iloa!
Topi says
Moi,
Hyviä vastauksia, kiitokset! (Ja pahoittelut, kun tuli kysytyksi juttuja, joita on käsitelty jo aiemmissa postauksissa.)
Kisu says
Tekemäni muutokset ruokavaliossa reilun vuoden aikana:
– leipää 1-2 palaa päivässä entisen 5-8 (sic!) sijaan
– reilusti rasvaa; voita, kookosrasvaa (mistä muuten muistan edelleenkin yläasteen köksän opettajan palopuheen ja sen miten kookosrasva on kuolemaksi…), normaalirasvaista lihaa ja kalaa jne
– reilusti proteiinia, erityisesti kananmunia mistä osaan vääntää monenlaista syötävää
– reilusti kasviksia ja kyllä! Osa on itse kerättyjä sieniä ja marjoja (puuttuu vaan se ryhmysauva…)
– pähkinöitä kourallinen päivässä
– ruokailukertoja 2-4, useimmiten 3 kertaa päivässä
– pastaa, riisiä, perunaa en muista laittaneeni ruuaksi pitkään pitkään aikaan
– makea ei maistu eikä tule karkkihimoa tai ”pakko saada hiilareita”, myöskin jälkiruuat tuntuvat överimakeilta vaikka ennen olen voinut helposti syödä puolisen litraa jäätelöä ja 400g karkkia – ennen leffan alkua, noin kärjistetysti
Muutokset olotilassa:
– ei väsytä eikä sapeta
– nälkä on tavallista, hallittavissa olevaa, juuri kuten tuossa ylhäällä sanotaan; jos nälkä iskee, tietää selviävänsä vielä parikin tuntia ilman raivareita tai totaaliuupumusta
– jaksan juosta lenkkiä siinä missä ennenkin – osasyynä voi tietysti olla se että painoa on lähtenyt melkein kymmenen kiloa (enkä alunperin painonlaskun takia muuttanut ruokailutottumuksia koska en ollut ylipainoinen, korkeintaan vähän pyöreäposkinen mutta sitä ei lasketa)
– olo on pääasiassa virkeä, oli myös keväällä vaikka normaalisti silloin iskee nuutuminen ja uupuminen ”liika valo särki päätä ja ärsytti”
– ennestäänkin olemattomat lihakset eivät ole surkastuneet vaikka voisi laihtumisesta ja treenin vähyydestä (tai sen pysymisestä ennallaan) niin olettaa
– vatsa ei pulputa, pingota eikä pömpötä, minua ei närästä, ahdista eikä kuvota
– kropasta on hävinnyt ylimääräistä löysää rasvaa, ei siten että olisin treenatun näköinen (johtuen varmasti siitä etten erityisemmin treenaa…) mutta eipä ole jenkkiksiäkään. Tai ainakaan niin pahoja kuin ennen.
Mitenkään orjallinen en ruokavalion suhteen ole ja maitotuotteet kuuluvat pieninä määrinä siihen edelleen (täysmaito tai jos tilalta joskus saan suoraan niin sitä sitten, turkkilainen jugurtti, raejuusto ja muutenkin juustot toisinaan) kuten myös kahvi mutta sanotaan näin että enimmäkseen syön sitä mikä parhaalta tuntuu ja noita ruoka-aineitahan ne ovat mitä kivikaudellakin on puputettu. Tai niihin aina huomaan kaupassa illallista miettiessä päätyväni. Voin ihan helposti ja ilman viikkojen morkkista syödä mummolassa pullapitkoa, karjalanpiirakkaa, täytekakkua ja parit kaneliässät vielä päälle koska en sinänsä ruokailusta ota paineita (enää), mutta kyllähän sellainen mättö parina seuraavana päivänä tuntuu olotilassa mitä ei millään tavalla voi hyväksi kehua.
Minulla on normaalisti ollut aika korkea kokonaiskolesteroli, lähellä 5.0 tasoa eli kaikenlaisia ruokavalio-ohjeita olen terkkareilta aina kotiin kantanut. HDL tosin ollut yleensä reilusti 3.0 luokkaa ja LDL ja triglyseridit pienempiä eli tilanne ei ole ihan niin paha miltä näyttää. Viime viikolla kävin verikokeissa ja saan tulokset tällä viikolla niin ihan jännä nähdä onko siihen tullut muutoksia ruokavalion muutoksen seurauksena. Ja tosiaan jos kolesteroli onkin vaikka laskenut, en usko että se pelkästä painon putoamisesta johtuu koska niissä lukemissa se on ollut reilusti yli kymmenen vuoden ajan jolloin painokin on vaihdellut yli kymmenen kiloa. Ja vaikka tosiaan noissa rasva-arvoissa ei sinänsä muutoksia tulisikaan niin silti en enää voisi kuvitella siirtyväni tavalliseen leipä-pasta-pulla-sokeri-ruokavalioon ihan jo siitä syystä että vatsani ei sitä siedä ja olo on kaikinpuolin mukavampi näin.
Tämä nyt ihan vain yhtenä kokemuksena tänne kysymysten joukkoon. Mielenkiinnolla odotan vastauksia ja muiden kertomuksia aiheesta, kiitokset plokista :)
Jaakko Savolahti says
Meri:
Kiitos hyvistä lisäyksistä! :)
Topi:
Eipä kestä. Aina saa kysyä!
Kisu:
Tosi hyvältä kuulostaa! Kiitos, että jaoit omat kokemuksesi muiden kanssa. Jos haluat, niin kerro tulokset saatuasi miten veren rasva-arvot muuttuivat. Voi olla että ne ovat myös nousseet jonkun verran, mutta siitäkään ei kannata huolestua :)
Fredu says
Hei tuosta suolasta sen verran.. Kasvissyöjänä suolaan ruuat itse, ja käytän ruususuolaa, joka on jodioimatonta. Siksi joudun syömään lisänä merilevää, joka sisältää luonnostaan jodia, sillä muuten altistun kilpirauhasen toiminnan häiriöille. Päteekö tämä sama käytäntö myös paleossa, vai onko tuo jodinpuutos korvattu jotenkin muuten jos suolaa ruokansa itse?
Antiravinteisiin perehdyn tässä juuri, mutten ihan vielä ymmärrä mikä niissä itse antiravinteissa on niin kauhean kamalaa. Onko niiden suhde viljassa niin suuri että se kumoaa täysin kivennäisaineiden, vitamiinien ja laadukkaan valkuaisaineen osuuden jota vilja sisältää? Onko suhde yhtälailla pavuissa ylitsepääsemättömän suuri? Ruokavalioni perustuu juuresten ja kasvisten yhdistämiseen viljojen ja palkokasvien kanssa, ne täydentävät aminohappokoostumuksiltaan toisiaan ja luovat ihanteellisen proteiinin saannin – näin olen siis käsittänyt asiaan perehtyessäni.
Jaakko Savolahti says
Moikka Fredu,
Hyviä jodinlähteitä ovat merilevän lisäksi kalat ja muut merenelävät, erityisesti katkaravut ja mäti. Lisäksi ainakin osissa laatusuoloista, esim. useimmissa merisuoloissa on luonnostaan jodia. Joidenkin lähteiden mukaan luonnollisessa muodossaan oleva jodi imeytyy paremmin kuin suolaan puhdistamisen jälkeen lisätty jodi. Jodin saannin turvaaminen on tärkeää myös paleoruokavaliossa ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin jos ei käytä jodisuolaa tai syö säännöllisesti kalaa tai mereneläviä. Hyvä huomio!
Hyviä tiedonlähteitä antiravinteisiin liittyen ovat esim.:
– ”Onks viljoi näkyny? Osa 1” postaukseen linkitetty Merin suomentama Robb Wolfin kirjan kappale http://monkeyfood.net/2010/10/28/miksi-vilja-ei-sovi-ihmiselle/
– Mark’s daily applen teksti http://www.marksdailyapple.com/lectins/
– Lääkäri Ben Balzerin teksti http://paleolithicdiet.wordpress.com/2008/06/22/antinutrients-your-key-to-bad-health/
Antiravinnepitoisuuksia voidaan vähentää tietyillä valmistusmenetelmillä, mutta nekään eivät poista antiravinteita kokonaan. Viljat ja palkokasvit ovat hyvin ongelmallisia useimmille ihmisille säännöllisesti syötynä. Kasvikunnan tuotteista on mun käsityksen mukaan melko vaikeaa koostaa aminohappokoostumuksen osalta kattavaa ruokavaliota, varsinkin, jos tavoitteena on a) syödä prosessoimattomia ruokia b) välttää kasviproteiinien yhteydessä usein tulevaa hiilarikuormaa c) välttää haitallisia aineita, kuten antiravinteita.
Anni says
Hei!
Jos en nyt millään suostu luopumaan leivästä ;) (kokonaan, eli pysyttelen esim. 20/80-paleossa) niin ymmärsinkö oikein näistä kirjoituksista, että nimenomaan kuorittua viljaa pitäisikin sitten syödä, ja unohtaa täysjyvä? Ja millaisia ovat ne ”tietyt valmistusmenetelmät”, jotka vähentävän antiravinnepitoisuuksia, tarkoitatko sillä juuri viljanjyvän kuorimista vai jotakin muuta?
Utelee ollipostimenetelmällä paleoon tutustuva
Anni
Jaakko Savolahti says
Moikka Anni,
Pystyisitkö millään siirtymään edes gluteenittomaan leipään? Tai tekemään omat ”paleoleivät” esim. mantelista siirtymäjakson ajaksi jos leivästä luopuminen on mahdotonta? Mun mielestä 80/20 ajattelu on kohtalaisen ok jos on terve, mutta gluteenin kanssa ottaisin kyllä totaalikieltäytymislinjan. Tästä lisää uudessa podcastissä.
Antiravinnepitoisuuksia vähentävät yleisesti kuoriminen, liottaminen, kuivaaminen, kypsentäminen ja fermentoiminen, mutta niiden kanssa on musta turhaa kikkailla, jos gluteeni on mukana kuvioissa.
Marko says
Hei!
Mitä teen paleossa väärin, kun paleoruokavalioon siityessäni nälkä alkaa kasvaa kohtuuttoman suureksi 3.-4. neljännestä päivästä eteenpäin? Olen yrittänyt siirtyä paleoruokavalioon jo 4 kertaa, koska olen vakuuttunut sen terveyseduista. Lyhin yritykseni on kestänyt 7 päivää ja pisin 21 päivää, mutta jokainen yritys on kaatunut kovana pysytelleeseen näläntunteeseen. Yrityksiin on myös systemaattisesti yhdistynyt fyysisen suorituskyvyn lasku: räjähtävien saliliikkeiden, kuten tempauksen ja rinnallevedon 1-3 sarjojen romahdus että voimaliikkeiden, kuten etukyykyn ja punnerrusten 5 pituisten sarjojen romahdus, ja lisäksi aerobisten suoritusten todella kovat dipit, esim. lenkkeilyssä selvä vauhdin tiputus ja tuskan kasvu ja matkojen lyhentyminen yhdistettynä todella hitaaseen palautumiseen. Lisäksi unen laatu on huonontunut öisin (heräämisiä näläntunteeseen, aristaviin/tulehtuneena pysytteleviin lihaksiin ja alkupäivinä nesteiden lähtiessä yökuseskeluun) ja päivisin on mieliala normaalia matalammalla ja lievä väsymys/flegmaattisuus painaa varsinkin iltapäivästä lähtien.
Olen syönyt 4-5 ateriaa päivässä, jotka sisältävät todella runsaasti lihatuotteita, sieniä, makkaroita, kaloja (mm. lohta, kuhaa seitä), kananmunia, pähkinöitä ja rasvaa sekä tuoreita vihanneksia. Nälän yhä jatkuessa olen pyrkinyt syömään enemmän juureksia, marjoja ja hedelmiä. Olen arvioinut, että kalorien sisäänotto on 3000-5000 päivässä. Paleon vastaisesti olen kuitenkin syönyt hyvin kypsytettyjä ja kovia juustoja. Voisiko tämä olla ongelma?
Painoni on myös tippunut yleensä ensimmäisen viikon aikana nesteiden poistumisen vuoksi noin 3-4 kg ja 3 viikon yrityksen aikana lievästi sen jälkeenkin.
Kuntoilen salilla 2-3 kertaa viikossa (räjähtävyys-voimapainoitteisesti) ja aerobisesti noin 2-5 kertaa viikossa (20-80 min). Oma epäilykseni on, että paleoon siirtyessä glykogeenivarastot tyhjenevät 2-3 päivässä ja sen jälkeen tulee seinä vastaan. Epäilen myös, että lihasvoiman romahdukseen liittyy jonkin asteiset muutokset lihassolukossa/hermostotoiminnassa. Jos riittämätön hiilihydraattien määrä on tällaisissa tapauksissa todennäköisin epäilyn kohde, niin mikä olisi arviolta hiilihydraattien sopiva määrä / kehon kg?
Olisin kiinnostunut kuulemaan onko muilla ollut vastaavia ongelmia ja mitkä ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi?
Jaakko Savolahti says
Moikka Marko,
Musta toi vaikuttaisi juuri sunkin epäilemältä vähähiilarisuuden aiheuttamalta glykogeenivarastojen hiipumiselta. Paleoon siirtymisessä osalle porukasta tulee just sun kuvailemia ongelmia, suorituskyky ja palautuminen kärsii ja mieliala laskee. Yleensä niistä kuitenkin pääsee yli viimeistään kuukaudessa. Yritä lisätä vielä reilummin hiilareita ruokavalioon, erityisesti tärkkelyspitoisista kasviksista (esim bataatti ja talvikurpitsat, suomalaisissa juureksissa perunaa lukuunottamatta on aika vähän hiilareita), myös valkoinen riisi ja hedelmät kuten banaani ovat välillä ok. Ajoita hiilarit insuliinin hallinnan takia pääsääntöisesti treenin jälkeiselle aterialle, joka saa mielellään olla varsin iso. Noilla treenimäärillä voit hyvin syödä 200g hiilareita treenin jälkeen, tai enemmänkin jos tuntuu että tarvitset.
Usein paleoon siirryttäessä myös suolan määrä vähenee rajusti. Tällä voi olla vaikutusta palautumiseen ja yölliseen heräilyyn. Jos suolan käyttösi on vähentynyt, kokeile lisätä laadukkaan, puhdistamattoman suolan (merisuola, vuorisuola, ruususuola…) käyttöä ruuanlaitossa tai mahdollisesti suoraan veteen sekoitettuna (teelusikallinen yhteen litraan vettä). Kreatiini voisi myös olla hyödyllinen lisäravinne, koska se sitoo vettä kroppaan. Se on myös halpaa ja vaikuttaisi olevan hyödyllistä palautumisessa ja suorituskyvyssä.
Juustot voivat vaikeuttaa nälänhallintaa niiden insuliinitasoja nostavan vaikutuksen kautta, mutta en näe että niillä olisi tässä yhteydessä iso vaikutus. Ehkä voisit silti kokeilla olla ilman niitä ja katsoa miten vaikuttaa?
Uskon että sinnikkäällä paleossa pysymisellä pääset alun vaikeuden yli ja saat lopulta boostia niin suorituskykyyn kuin palautumiseenkin! Todella mielelläni kuulisin mitä ajatuksia sulle näistä vinkeistä kertyi ja miten sulla olo kehittyy jos päätät kokeilla niitä! Tsemppiä :)
Marko says
Kiitokset Jaska vastauksesta!
Yritän siirtymistä vinkkejäsi hyödyntäen eli vedän runsaasti hiilareita sisältävän ison aterian treenien jälkeen ja lisään sekä suolaa että kreatiinia. Raportoin fiiliksistä tarkemmin yrityksen alettua ja edetessä.
Jaakko Savolahti says
Hyvä homma! Jos treenaat aikaisemmin päivällä, voit jakaa hiilarisatsin kahdellekin seuraavalle aterialle. Onnea matkaan :)
marski says
Minulla on Diagnosoitu IBS! Lisäksi olen melko varma että on myös vuotava suoli.
Aikaisemmin ketokarppasin mutta se ei käynyt minulle koska en jaksanut tehdä yhtään mitään alhaisten hiilareiden takia. Olen kokeillut paleon kanssa lisähiilari lähteinä superfoodeja kuten mulberryt, gojit, raakakaakaojauhe, hamppuproteiinijauhe mutta huonoin tuloksin koska IBS oireet paheni.
Nyt kysynkin että onko juuresten lisäksi peruna ja riisi ok?
Sisältääkö riisi paljon antiravinteita?
Jaakko Savolahti says
Moikka Marski,
Mä olisin varovainen riisin ja perunankin kanssa jos on IBS, niiden mahdollisten ongelmallisten yhdisteiden takia (proteiinit (riisi on vilja) ja antiravinteet). Ehkä parhaita hiilareiden lähteitä voisivat olla bataatti ja suomalaiset juurekset (lanttu, nauris, porkkana, punajuuri, joissa tosin kaikissa on melko vähän hiilareita). Mitä tahansa käytätkin, on ehdottoman tärkeää kuoria ja kunnolla kypsentää ne sekä pureskella huolella, jotta ruuansulatus toimisi mahdollisimman hyvin. Suoliston toimintaa jelppaamaan voi myös ottaa L-glutamiinia ruokalusikallisen aamulla tyhjään mahaan ja/tai aterioiden kanssa. Lisäksi toki tiukka viljaton, maidoton ja palkokasviton paleo. Toivottavasti näistä on apua ja ongelmat helpottuvat :) Voisi kannattaa myös käydä tapaamassa Mehiläisessä vastaanottavaa lääkäriä Olli Sovijärveä.
Antti Akonniemi says
Marski: http://chriskresser.com/rhr-what-science-really-says-about-the-paleo-diet-with-mat-lalonde
Peruna ja riisi ok
Minttu says
Moi Jaska,
Kiitos tästä sivustosta, ja myös vastauksistasi.
Tilanteeni on seuraava: mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, tarkemmin määriteltynä rT3 -dominanssi (Wilsonin syndrooma) ja siihen Liothyroin -lääkitys. Olen siis yrittänyt noudattaa tuota autoimmuunipaleota, sikäli että viljoja en käytä ja maidotonkin olen lähes.
Kysymyksiä:
Onko maidon tilalle muuta korviketta, kuin kookosmaito? Tykkäisin sitä joskus laittaa esim. aamupirtelön sekaan, teehen tai satunnaiseen kahviin. Mitenkäs mantelimaito?
Onko pellavansiemenrouhe huonoa tavaraa?
Tilasin juuri Iherbistä Solgarin V-2000 -monivitamiinivalmisteen, jossa näyttääkin olevan kauran kuitua…: ( Onko tuossa kuidussa gluteiinia? Menikö mönkään, rahat hukkaan ja kannattaako jättää syömättä?
Olen käyttänyt proteiinijauheita (maitohera, hamppu ja riisi), koska inhottaa käyttää suuressa määrin hyvinkin epäeettisesti tuotettuja eläinkunnan tuotteita. Luomua ei täällä maalla kauheesti löydy (jauhelihaa ja munia lukuunottamatta) ja lisäksi siihen ei ole aina kertakaikkiaan varaa. Onko nämä protskujauheet huono vaihtoehto? Minkäverran niitä tulisi käyttää? Samoin kyselen onko jotain karkeaa mittaustapaa miten paljon proteiineja / hiilareita / rasvoja tarvitsee kohtuullisesti liikkuva (n. 5 krt/ vko) 40 v. 72 kiloinen naisihminen. En jaksaisi yhtään kaavioita, laskemisia tai tarkkoja mittaamisia, kun on elämässä aika paljon painetta muutenkin tällä hetkellä.
Kiitos jo etukäteen, jos vastaat…
terv. Minttu
Jaakko Savolahti says
Moi Minttu!
Mantelimaito on varmasti ihan ok maidon korvike mainitsemissasi tarkoituksissa.
Pellavansiemen rouheen rasvat voivat hapettua helposti, olisi parempi käyttää kokonaisia siemeniä ja jauhaa ne itse. Tosin autoimmuunipaleolla ei kannattaisi syödä siemeniä ja pähkinöitä ollenkaan.
Vehnä, ruis ja ohra sisältävät gluteenia, kaura ei, eli sen puolesta ok. Yleisesti kasviksista ja hedelmistä saatava kuitu on kuitenkin hyödyllisempää kuin viljan kuitu.
Jos protskujauheet eivät tuota ongelmia, voi niitä varmasti käyttää. Ne eivät tietenkään ole yhtä ravinteikkaita kuin oikea ruoka, eli siinä mielessä niiden osuus olisi hyvä pitää melko pienenä kokonaisproteiinin saannista. Saisiko maalla riistaa? :)
Karkea mittaustapa ruuan määrälle: proteiinia vähintään 1 g / painokilo, mielellään kaksi jos liikut enemmän. Nyrkkisääntönä se, että lihassa ja kalassa on n. 20g proteiinia per 100g lihaa. Hiilareita 100g tai enemmän, siten että jaksat hyvin treenata. Pääosa hiilareista treenin jälkeisellä aterialla. Rasvoja loput, eli nälän mukaan. Muodosta käsitys minkä verran mitäkin makroravinnetta on useimmiten syömissäsi ruuissa, jolloin saat äkkiä näppituntuman siihen, minkä verran olisi hyvä syödä päivässä.
Tsemppiä paleotestailuun! :)
Riksu says
Miksi autoimmuunipaleossa ei suositella siemeniä ja pähkinöitä?
Minulla on keliakia ja olen ollut paleolla 2 kk…pitäisikö siemenet ja pähkinät jättää kokonaan pois?
Jaakko Savolahti says
Moi Riksu!
Siemenissä ja pähkinöissä on samantyyppisiä aineita kuin viljojen jyvissä, jolloin ne saattavat heikentää ruuansulatusta. Ne ovat myös helposti allergisoivia, jonka mahdollisuutta autoimmuunitauteihin liittyvä vuotava suoli lisää. Kannattaa siis ainakin kokeilla se 30-60 päivää ilman niitä.
Susanna says
Hei,
Niin ne vaan eri ongelmat laittavat ihmisiä ottamaan asioista selvää ja onneksi tietoa löytyy. Itsellä puhkesi kontrolloimaton astma 9 vuotta sitten eikä lääkitystä jatkuvasti vaihtamalla saatu aisoihin. Vasta kun ymmärsin väri-säilöntä-torjunta-aineiden välttelyn, sain jatkuvat kohtaukset kuriin ja oireet lievemmiksi. Olen varma, että IBS ja Chronin tauti, jotka todettiin 6 vuotta sitten, ovat astmaan yhteydessä. Kun toinen pahempi, pahenee toinenkin. Onnekseni olen lääkkeille todella yliherkkä joten minua ei vain voitu doupata ja antaa jatkaa vanhoilla ruokatottumiksilla. Kaiken huippua minusta oli kun lääkärini sanoi ettei suolisto-ongelmissa ole mitään merkitystä sillä mitä syö!
No nyt olen siis tällä ruokasalapoliisin tiellä oman kroppani kanssa ja iloisena löysin tämän sivuston. Olen ollut kasvissyöjä jo 20 vuotta joten liha on poissuljettu ja ekologisista syistä sitä kyllä pitäisi kaikkien vähentää. En usko, että paleotkaan useita kertoja päivässä välttämättä saivat lihaista saalista. Apua kuitenkin tähän välttelytekniikkaan tarvitsisin. Mitkä palkokasvit pitää jättää pois? Mausteet? Onko sokeri ihan kamalan pahasta? Vihreä tee ja hunaja? Leipää en ole syönyt aikoihin ja heti kun syön, aivastelen ja nukuttaa ihan mielettömästi eli eipä tee mieli enää.Perunaa olen jättänyt pois ja korvannut bataatilla kun tuntuu että perunasta turpoaa tosi paljon koko vatsa.
Kuinkahan moni liene totellut lääkäriä ja poistanut itseltään kissat, koirat tai hevoset ja kaikki oireet on jatkuneet silti? Sitä on vaikea uskoa että voi saada astman oireet ruuasta olematta astmaatikko ja ihan näistä meidän peruseväistä. Edelleen uskon, että jonain päivänä voin todeta että astmani on parantunut! Kiitos jo etukäteen vastauksesta ja avusta tällä tiellä. Jos jollain kokemuksia astman kanssa, olisi kiva kuulla millä opilla helpottanut.
Vellu says
Onko olemassa jokin oikea syy vältellä esim. suomalaisen riistan kuten poron syömistä? Tai Suomessa laiduntavan naudan? Tuo ekologisuus-aspekti on tosi monimutkainen, ja useat kasvissyöjät vetää mutkat suoriksi toteamalla, että liha kaikessa muodossaan on epäekologista ja sitä ei tulisi syödä. Samaan aikaan lautasella voi olla kuitenkin läjä viljaa, gmo-soijaa ja pavunvarsia, jolloin kasvissyöjä tulee tietämättään tukeneeksi sellaisia firmoja kuten Monsanto, McDonalds, Coca-Cola, Philip Morris… En tiedä juuri mitään epäekologisempaa touhua kuin laajamittainen yksivuotisten heinäkasvien tehotuottaminen, jolloin maaperä käytännössä kuolee ennen pitkää. Ilman öljyä ja maakaasua ei olisi teholannoitteita, jolloin pelloilla ei enää kasvaisi juuri mikään. Siinä vaiheessa kun öljy loppuu, niin ollaan kyllä sellaisen muutoksen partaalla, että heikompaa hirvittää. Maanviljely vaikuttaa myös merkittävästi vesistöihin ja vaikka mihin. Kannattaa ehdottomasti lukea Lierre Keithin loistava kirja The Vegetarian Myth! Kirja tuo ihan uusia aspekteja koko aiheeseen.
Tavallisin vegetaristin kommentti on, että lihakilon tuottamiseen tarvitaan niin ja niin monta kiloa viljaa tai soijaa, vaikka ihminen voisi syödä sen itse. Tuossa ajattelumallisa kuitenkin mättää pahasti se, että eläimien ei tulisi syödä viljaa ja soijaa sen enempää kuin ihmisenkään. Naudan luonnollinen ruoka on ruohoa: pötsin ja monimutkaisen ruuansulatuskoneiston avulla se pystyy hyödyntämään kasvien selluloosan, toisin kuin ihminen. Samoin esim. kanat syövät mielellään matoja ja hyönteisiä. Poro taas muuttaa jäkälän lihaksi.
Mielestäni on ekologista ja eettistä syödä laiduntavaa nautaa ja riistaa. Tietysti kannattaa hyödyntää koko elukka sisäelimiä ja luuydintä myöten. Yhdestä lehmästä tulee kait jotain 300 kg syötävää, joten aika monta vuotta saa isokin paleo-heebo vetää lihaa, jotta tulee edes yksi lehmä syödyksi.
On tietysti totta, että ei varmaan pystyttäisi ruokkimaan 7 mrd ihmistä ilman viljoja, mutta kannattaa myös miettiä, että miksi tällä pallolla pitäisi edes olla esim. 20 mrd aliravittua ja sairasta ihmistä? Edes 7 mrd ihmistä ei olisi mahdollista ilman, että on hussattu pikku hiljaa koko maapallon öljyvarat, ja öljyhän on siis vuosimiljardien aikana varastoitunutta auringon energiaa. Kestävä kehitys ja viljat ei oikein mahdu samaan lauseeseen.
Paleo-ruokavaliota voi tietysti toteuttaa loistavasti syömällä paljon kalaa ja muita mereneläviä. Harmi vain, että silläkin saralla tehdään monet asiat ihan typerästi ja epäekologisesti. Esim. jokaiseen maailman kolkkaan levinnyt Norjan lohi on ehkä ihan hyvä jättää sinne hyllyyn. Myös Suomessa törmää ihan ihme-pelleilyyn: esim. jostain Saimaalta pyydetty kala roudataan Vantaalle jalostamoon, josta se roudataan takaisin Saimaalle ja mainostetaan paikalliseksi tuotteeksi. En myös ihan ymmärrä sitä, miksi lähimarketin lihatiskiltä löytyvä ahvenfile maksaa 35e/kg, kun pakastealtaan Alaskasta lähtöisin oleva, ympäri maailmaa kuljetettu seiti-filee on käytännössä puoli-ilmaista… No näitä kelpaa pohtia! :)
Jaakko Savolahti says
Kiitos Vellu erinomaisesta kommentista :)
Susanna says
Nyt minut kyllä heitettiin nurkaan aika tylysti tuon lihansyöntikommentin takia vaikka kysyin aika montaa asiaa ja todellakin mielelläni kuuntelisin mitä mieltä Jaakko esim mausteiden vaikutuksesta olet. Omistan kaksi hevosta ja aivan hyvin voin ne syödä kun aika jättää, ovat luomua ja ruohoa syöneitä. Olen täysin samaa miestä Vellun kanssa siitä miten mikään huonosti tuotettu ei edistä kestävää kehitystä eikä tuota hyvää raaka-ainetta. Tosia-asia vaan on että suurin osa ihmisistä ostaa sitä halpaa täysin epäeettisesti ja huonoilla raaka-aineilla kasvatettua lihaa ja sen tuotantoa ei pitäisi tukea. Riista on luonnonmukaista ravintoa syonyt elän enkä pidä sen syömistä mitenkään epäeettisenä kuten en omien hevostenikaan. Tätä vaihtoehtoa vaan ei silloin minulla kaupunkilaisena nuorena tyttönä ollut.
Yleisesti ottaen ihmisten tulisi olla tietoisempia siitä mitä syövät ja mitä määriä.
Ei mitään soijia kun eivät kasvakaan täällä ja läheltä sitä mitä saa.
Toivoisin vielä kuitenkin vastauksia kun niitä monta päivää odotin ja pettymys oli kyllä suuri kun yhteen lauseeseen takerrus tapahtui.
Jaakko Savolahti says
Susanna, nettikeskusteluissa ei koskaan kannata provosoitua tai pahoittaa mieltään :) Sun ensimmäinen kommentti oli varsin erilainen lihansyömisen osalta kuin tämä toinen ja Vellu vastasi siihen musta asiallisesti. Lopulta kuitenkin vaikuttaa, että olemme kaikki sen suhteen samalla aaltopituudella.
Kyllä kaikki palkokasvit voivat olla enemmän tai vähemmän ongelmallisia, etenkin kun sulla on ongelmia suoliston kanssa. Jos pakko käyttää, niin linssit ovat kai vähiten, etenkin jos niitä malttaa liotella ja kypsyttää kunnolla. Mausteita voi yleisesti käyttää vapaasti, mutta ehkä chilit voivat olla ärtyneelle suolistolle ongelmallisia. Sokeri pienissä määrissä ei mun mielestä ole ongelma, esim tumman suklaan sisältämänä. Hunajaa en näe paljoa sokeria ”parempana” mutta tuskin sekään teen kanssa nautittuna maailmaa kaataa :)
Hienoa, että olet ottanut oman terveytesi omiin käsiisi ja lähtenyt rohkeasti etsimään sinulle toimivaa ruokavaliota :) Onnea matkaan ja todellakin toivotaan, että joskus vielä toteat astmasi parantuneen! :)
Urheilija says
Hei, olen kärsinyt jo vuosia aknesta ja syönyt lääkekuureja ja ties mitä ja nyt olen löytänyt Dr. Mercolan aknen hoito-ohjeet, paleo-dietin ja vaikka mitä. Kokeilenpas tällaistä lähestymistapaa. Vähän vain hirvittää miten urheilu/voimailu-harrastukseni sopii tämän kanssa yhteen, mutta jotain vinkkiä tuolta ylempää jo sainkin, bataattia treenin jälkeen siis yhdessä lihan kanssa. Palautusjuoman ajattelin värkätä riisiproteiini jauheesta.
Mitenkä on tonnikalan laita? En eettisistä syistä söisi mieluusti kanaa tai tehotuotettua lihaa, luomumunat ja riista on ok. Tonnikalalla saisin hyvin täytettyä proteeinin tarvetta ja iskettyä sitä salaatteihin ja ajattelin nauttia aamupalana tonnikalaa (vedessä), avokadoa ja salaattia .
Jaakko Savolahti says
Moikka Urheilija!
Paleo sopii erittäin hyvin yhteen kovan treenin kanssa ja uskon, että säkin saat sitä kautta lisää suorituskykyä treeniisi. Voit tsekata mun Urheilijan ravitsemus- presen kalvot Slidesharesta jos kiinnostaa :) http://www.slideshare.net/HelsinkiPaleo
Tunassa ei varmasti ole mitään ongelmaa. Ehkä en metallipurkista sitä söisi joka päivä, paitsi jos ne ovat BPA-vapaita.
Muista syödä paljon jos treenaat paljon! Reilusti proteiinia, treenin intensiteetin mukaan hiilareita ja surutta rasvaa (voi, kookosöljy, oliiviökjy…) :)
urheilija says
vielä jos sopii vaivata. olen kuullut sanottavan, että omega3.t eivät kestä korkeita lämpötiloja. Syön päivittäin esimerkiksi uunissa paistettua merilohta (175 lämpötila) ja pannulla paistettua kananmunaa jossa mm. tonnikalaa.Saanko näistä lainkaan omega3- rasvoja vai muuttuvatko nuo hyvät rasvat transrasvoiksi?
päivittäin otan kaksi tällaista tablettia http://www.iherb.com/Dr-Mercola-Krill-Oil-180-Fish-Gelatin-Caplique-Capsules/39389?at=0
koitan syödä rasvoja pitkälti tuon kirjoittamanne rasvaoppaan mukaaan, joskin pähkinöitä menee toisinaan liian paljon. käsittääkseni saksanpähkinöissä on kuitenkin runsaasti omega 3.sta. Olenko oikeilla jäljillä sopivan omega 3/omega 6 tasapainon suhteen vai kannattaisiko minun ottaa esimerkiksi enemmänkin tuota krilliöljyä tai jotain muuta, perinteistä kalaöljy-valmistetta lisäksi?
Jaakko Savolahti says
Moi Urheilija!
Ilmeisesti ne rasvat kestävät kuitenkin paremmin sillon, kun ovat vielä ”kiinni oikeassa ruuassa”, eivätkä erotettuina, kuten kasviöljyissä. Yleisesti kuitenkin kevyt kypsennys matalissa lämpötiloissa on turvallisempaa rasvojen hapettumisen kannalta.
Omega-3 rasvat haluttaisiin pääasiassa saada pitkäketjuisina, eli EPA:na tai DHA:na eläinlähteistä, koska näitä kroppamme oikeasti tarvitsee. Saksanpähkinöiden ja muiden kasvilähteiden omega-rasvat ovat lyhytketjuisia (ALA ja LA), joita saamme normiruuasta tarpeeksi ja usein liikaakin. Siksi yleisesti suositellaan kasviperäisten monityydyttymättömien rasvojen, erityisesti omega-6 saannin minimointia.
Et varmasti tarvitse kalaöljylisää jos syöt päivittäin rasvaista kalaa, muutama kerta viikossakin riittäisi sen osalta :)
Urheilija says
Vielä jos passaa kysyä niin pienen visaisen kyssän heittäisin. Ymmärrän hyvin jos menee sinun osaamisalueesi ulkopuolelle. Eli nyt olen puolitoista kuukautta mennyt vhh-paleolla ja pyrkimyksenä on päästä eroon tuosta pitkään riivanneesta aknesta. Syön siis runsaasti rasvaa, proteiinia noin 2g/painokilo ja hiilaria noin 100g päivässä. Koen, että oireet ovat helpottaneet ja uskon että pidemmällä aikavälillä jos nyt en kokonaan eroon vaivasta pääse niin ainakin uskon oireiden helpottavan.
Ongelmaksi on muodostunut kuitenkin voimanostotreeneissä jaksaminen. Harrastan voimanostoa ja kun olen jättänyt kaikki lisäravinteet pois ja hiilarit ovat alhaalla, tuntuu tehot ja jaksaminen puntilla olevan vähäistä. Voi toki johtua muustakin kuin tästä vhh-paleosta. Glykeemisellä kuormalla kaiketi on osuutensa aknen synnyssä joten nyt ainakin toistaiseksi on hiilarit alhaalla. Toisaalta taas esimerkiksi salibandya ja rankkoja intervalleja olen jaksanut vetää jopaa aiempaa kovemmalla tarmolla, mikä on outoa.
Ajattelin, että josko alkaisin juomaan voimatreenin aikana 20g BCAA.ta ja 5g glutamiinia + merisuolaa. Mahdollisesti ennen treeniä myös kahvia ja vihreä tee kapseli. Treenin jälkeen heti sitten proteiinipitoinen ateria. Kysyisinkin, että voiko tuo BCAA edes teoriassa aiheuttaa aknea pitempään käytettynä, ts. vaikuttaako se insuliiniin tai igf-1-tasoihin, joista on juttua ollut myös noissa teidän podcasteissa? Selviää varmasti kokeilemalla, mutta aknen suhteen olen huomannut että mahdolliset edistys tai taka-askeleet eivät tapahdu hetkessä vaan vasta viikkojen/kuukausien päästä. En siis haluaisia päästää ihoani enää pahenemaan.
Todella suuri kiitos, jos jaksat vastata. Arvostan suuresti, kun vielä löytyy ihmisiä, jotka eivät tunnu tekevän kaikkea rahasta :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Urheilija!
En usko että treenin aikana (tai ennen/jälkeen) nautitut BCAA:t aiheuttavat niin isoja ja pitkiä insuliinitasojen nousuja, että se vaikuttaisi akneen, enkä ole sellaisesta myöskään muualta kuullut. Korkean glykeemisen indeksin ruuan syöminen jatkuvasti on kuitenkin tosi isosti eri asia kuin BCAA pari kertaa viikossa. Toiv löydät kadonneen tarmon treeneihin ja akne pysyy loitolla :)
aloittelija says
Koitan päästä eroon kahvi/kofeiini riippuvudestani, käsittääkseni kahvi vaikuttaa voimakkaasti myös insuliiniin. Mitä mieltä olet kofeiinittomasta kahvista, laadukkaasta sellaisesta, esimerkiksi:
http://kauppa.ruohonjuuri.fi/senza-kofeiiniton-kahvi/SIMON-8711138392708/dp
sopiiko moinen paleomiehelle? vai olisiko teen juonti parempi tapa, en vain ole tee-miehiä.
Jaakko Savolahti says
Moikka aloittelija :)
Mä taas en ole kahvimiehiä, mutta mun käsityksen mukaan laadukas kofeiiniton on ihan ok. Eli go for it :)
aamuvirkku says
Moi,
treenaan punttia 3 X viikkoon ja käytännössä aina pari tuntia aamupalan jälkeen. Hiilareita en koe tarvitsevani mitenkään mahdottoman paljon. Noiden rankkojen voimatreenien jälkeen olen tankannut bataattia 300g jossa siis noin 60g hiilaria. Aamupalana mulla on joka aamu 5 luomumunan munakas, kasviksia, hedelmä. Treenipäivänä olen aamupalalla ottanut 2 banaania. Välillä tuntuu, että aamupalalla voisi olla enempikin hiilaria. Millainenkohan olisi optimaalinen/hyvä aamupala tilanteessani jos joskus, vaikka esim dieetillä koen tarvitsevani vähän ekstra hiilaria? Tuntuu oudolta ottaa rasvaisen, 5 munan aamupalan kanssa mitään hirveetä hiilariloadia eikä myöskään mikään bataatti vältsiin oikeen maistu heti aamusta.
mikä siis avuksi? onko esim kvinoa täysin poissuljettu vaihtoehto jos sen yhteen sovittaisi vaikka vähemmän keltuaista sisältävän munakkaan kanssa?
Jaakko Savolahti says
Moi aamuvirkku,
Mä en näe mitään ongelmaa syödä rasvaa ja hiilaria samalla aterialla. Kvinoaa en ottaisi mukaan sen antiravinnemäärän ja ravinneköyhyyden takia, enkä missään nimessä vähentäisi keltuaisia, jotka ovat yksi ravinteikkaimmista ruuista mitä löytyy. Testaile mikä olisi sellainen joka maistuu, vähän valkoista riisiä, bataattimuussi, lisää hedelmiä…
Ayliina says
Heipps, oon nyt kolme päivää lueskellut läpi aivan erinomaista sivustoanne, kysymyksiä ja vastauksia. Tulin melko vakuuttuneeksi ja aloitan kokeilemaan Paleo- syömistä….
Tuntuu että tämä olisi melko lähellä karppausta ja Atkinsia? Mitkä ovat oleelliset erot noin pääpiirteiltään? Kokeilin joskun 2 viikkoa Atkinsia eli lihaa, kasviksia, munaa jne. ja päädyin voimaan huonosti. Minulle kommentoitiin että aineenvaihduntani ja munuaiset eivät kestä moista, toivuin hyvän aikaa……Pelkään siis samankaltaisuuden vuoksi vastaavaa, mitä sanot?
Ns. superfoodit myös kiinnostavat. Teksteistä poimin että Goji ja siemenet ei olisi ok. Kaakaonibsit on ok. Mitähän sitä nyt ekaksi hankkisin ja mitä jätän ostamatta, neuvoja?
Kahvin ja leivän jättäminen aamuisin tuntuvat vaikeimmalta asialta. Gluteenitonta leipää olen tehnyt aiemminkin, joten etsin reseptejä Paleo-leiville, jonkin jo löysinkin, aineet yhä hankkimatta…pähkinäiset leivät??
Mites erilaiset kivennäisvedet? Smoothiet on kans ihan outo maailma johon tutustumiseen on jostain ihme syystä kynnystä, vinkkejä vastaanotan mieluusti. Onko smoothiet juotava heti vai kestääkö säilytystä, kuljetusta……
Uutta elämäntapaa opetellessa, A.
Jaakko Savolahti says
Moikka Ayliina,
Toiv paleokokeilu sujuu kivasti :) Paleota ei määritellä niinkään makroravinnejakauman (esim karppaus = vähän hiilareita) vaan ruuan laadun suhteen (syödään tarpeen mukaan myös hiilareita, mutta ”paleolähteistä” eli juureksista ja hedelmistä viljan sijaan).
Aineenvaihdunta ja munuaiskommentit oudoksuttavat… Toki välillä uuteen tottumiseen menee aikaa, esim jos vähentää hiilareita rajusti ja siksi testille kannattaakin antaa aikaa pari kuukautta.
Pähkinäleivät voivat olla hyvä juttu alkuvaikeuksien ylipääsemiselle, mutta pikku hiljaa kannattaa mun mielestä siirtyä ”oikeaan ruokaan” ja unohtaa normiruokien paleokorvikeyritykset.
Testaile mitkä superfoodeista maistuvat ja toimivat sulle. Ne ovat varmaankin kuitenkin melko pieni osa ruokavaliotasi ja siten en näe supertärkeänä syötkö välillä gojia vai kaakaota.
Kivennäisvedet ok.
Ite en varsinaisesti diggaa smoothieista, mutta testaa jos toimii ja maistuu sulle :)
kiia says
Moi!
Pari viikkoa sitten rupesin aloittelemaan paleo-ruokavaliota Crohnin taudin hoitoon. Mulla ois seuraavaksi tiedossa siirtyminen tosi vahvoihin lääkkeisiin, joita haluan parhaani mukaan välttää. Paleolla yritän siis parannella suolistoni tilaa. Noin 1.5 vuotta sitten aloitin ensimmäiset ruokavaliomuutokset, jätin sokerit ja vehnän pois. Viime keväänä jätin sokerit ja kaikki viljat pois. Ja nyt olen siinä pisteessä, että myös maitotuotteet on jätetty pois. Söin ennen tosi paljon maustamatonta jugurttia, maitorahkaa ja raejuustoa, kahdesta viimesestä sai hyvin proteiiniä ja ne on superhyviä! Nyt oon kuitenkin ihan hukassa… kokoajan tekis mieli syödä ja tuntuu että saan vaan hiilaria.. ennen mun välipalat ja aamupalat yms oli rahka/raejuusto/puuro tai joku noiden yhdistelmä hedelmien ja marjojen kera. Nyt voit varmaanki arvata mitä syön kun noudatan paleota… Paleohan on proteiinipainoitteinen, nyt musta tuntuu etten saa sitä yhtään?? Syön isommat ateriat ja myös aamiaisella lihaa ja kananmunaa ja kalaa yms.. mutta silti.. nyt tää on alkanut tuntuu niin vaikeelta.. millä mä korvaan mun aiemmat välipalat??
kaupan päälle aloitin juuri yliopiston ja joudun murehtimaan läksyken lisäksi myös siitä etten voi syödä/juoda lähes mitään koulun ilta-aktiviteeteissä..
Jaakko Savolahti says
Yleisesti suosittelen syömään riittävästi oikeilla aterioilla, jolloin varsinaisia välipaloja ei tarvitse. Välillä on kuitenkin tarve saada jotain pientä ja silloin on fiksua suosia rasvaa tai proteiini/rasvakomboa. Esimerkiksi 85% tummasuklaa, kookosöljy ja muutama pähkinä on erinomainen pikkuvälipala joka pitää nälkää pitkään, olettaen, että kroppasi on tottunut käyttämään rasvaa tehokkaasti energiaksi. Muita toimivia ovat vaikkapa pari keitettyä munaa, muutama nakki, purkitettu kala, hedelmät tai vähän paistettua jauhelijaa sopivien kasvislisukkeiden kanssa.
Lähes mistä tahansa huoltoasemankin kaupasta löytyy jotain paleotyyppistä ruokaa jos nälkä yllättää matkalla tai kaupungilla ollessa. Esimerkiksi tummasuklaa, kinkkuleike, salami, nakit, säilykkeet, pähkinät tai hedelmät.
Vivian says
Hei!
Kysyisi onko kukaan kuullut kokemuksia paleotyyppisestä ruokavaliosta raskaana tai imettävänä?
Itsellä oireiden vuoksi maidoton ja gluteeniton ruokavalio. Siis pois ruis, ohra ja vehnä viljoista. Joskus satunnaisesti syön kauraa. Mutta silti joskus selittämätömiä oireita, joten tarvis vielä kokeilla jotain. Todettu myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Ja haaveimme lapsista. :) Joten onko jotain mitä kannattaisi lukea raskautta ajatellen. Onko tiedossa jotain palvelua tähän tilanteeseen? Lukemista on niin paljon ja aika rajallista, joten olisi mukava kuulla/lukea juuri tähän kirjoitettuja artikkeleita.
Jaakko Savolahti says
Tsekkaa Vivian sivupalkista Chris Kresserin Healthy Baby Code ja/tai http://www.betterbabybook.com/ Onnea matkaan! :)
Joni says
Hei!
Kaverini ovat lobanneet minulle paleo-ruokavaliota jo jonkin aikaa ja vihdoin päätin aloittaa nk. kertarysäystaktiikalla. Pääasiallisena motivaationa on ollut koko ikäni minua vaivannut keskivaikea, toisinaan vaikeaksi diagnosoitu atopia. Olen kokeillut tähän käytännössä kaikkea, joten paleoruokavalio vaikuttaa hyvältä jo siksikin, että se jättää pois viljat, valkoisen sokerin ja kaiken prosessoidun jonka yhteys atopiaan on enemmän tai vähemmän selvä. Tietääkö täällä kukaan, onko paleolla ollut minkälaisia vaikutuksia ihosairauksien hoidossa ja onko tätä tutkittu?
Odotan suurella innolla, kuinka paleo vaikuttaa ihon lisäksi mahdollisesti yleiseen vireystilaan ja hyvinvointiin. Treeniä, unta ja sosiaalisia suhteita harrastan jo!
Ps. Mukava törmätä suomalaiseen sivustoon tästä ruokavaliosta. Selkeä tietopaketti informaatioähkyyn paleosta!
Jaakko Savolahti says
Terve Joni,
Kiitos kivasta kommentista :)
En tiedä että paleota olisi spesifisti tutkittu ihosairauksien hoidossa, mutta asiasta on paljon kokemusperäistä todistusaineistoa. Googleen vaan paleo ja sopiva hakusana ja keissejä yleensä löytyy. Oma kokeilu tietty tässäkin tärkein :) Onnea matkaan!
Mari says
Hei! Mulla on ruokavalioremontti menossa mm. vatsaongelmien takia (suurimmiksi syyllisiksi epäilen vehnää ja soijaa) ja paleohenkinen ruokavalio kiinnostaisi. Olen kuitenkin ollut pitkään kasvissyöjä enkä nytkään haluaisi alkaa syömään lihaa. Mitä luulet, olisiko jonkinlainen osa-paleodieetti toteutettavissa kasvisversiona tai onko tässä ajatuksessa yleensäkään mitään järkeä? :)
Jaakko Savolahti says
Moikka Mari,
Aika vaikeaa saada riittävästi protskua, tai tarkemmin hyvinsulavista ja ongelmattomista lähteistä ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Eli ”kasvispaleossa” suosittelisin vähintään protskulisiä (esim riisi) tai mielellään jotain eläinkunnan ruokia, kuten kananmunia, kalaa, riistaa, eettistä niittylihaa tms. Viljattomuus ja soijattomuus on jo hyvä alku :)
Merja Porokka says
Olisiko suosituksia mitä omega-3 kalaöljylisää voisi antaa lapselle? Tuntuu, että noissa lasten kalaöljyissä on paljon kaikkea muutakin mikä ei mielestäni laadukkaaseen kalaöljyyn kuulu. Plussaa olisi kapselin pieni koko ja yhdestä kapselista saisi päivän annoksen.
Jaakko Savolahti says
Valitettavasti en osaa lapsikysymyksiin hirveästi vastailla, pahoittelut. Ehkä google osaa kertoa?
Annika says
Hei,
Olen nyt saittia kahlannut läpi,mutta olisi mukava jos saisin vastauksen/näkemyksen miten edetä.
Eli olen 38v nainen,perussairauksina 1 tyypi diabetes,verevuototauti(1 tyyppi),eds,astma ja vasta aine puutostila,johon ei syytä tiedetä.Tällä hetkellä jatkuvalla antibiootti kuurilla.(ollut koko tämän vuoden)
Kärsin välillä todella pahoista ”nivelkivuista”,tavarat tippuu käsistä jne.puutumisia,pistelyitä ym.Paljon tutkittu,sähkötutkimuksia ym,joka kerta eri tulos?Vaivat ns kiertää kropassa.Välillä olen suht kivuton ja elämäni kunnossa,välillä aamupalan laitto lapsille raskas ponnistus.
Kaikesta huolimatta treenaan systemaattisesti,tavoitteena bikini fitnes lavat/tai ainakin kunto.
Nyt ongelmana ruokavalio,lääkärini ehdotti maidotonta ja viljatonta ruokavaliota…joten tässä varmaan vastaus.
Mutta miten sen käytännössä toteutan?Nythän tosiaan ruokavalio koostuu aamupuurosta,toki ruuilla paljon kasviksia ja kanaa/nautaa.Mutta nuo välipalat juuri rahkaa/raejuustoa…eli hyviä vinkkejä niitä korvaamaan?
Treenit ovat kuluttavia,riittääkö energia?Tällä hetkellä 5 salitreeniä viikossa + 5 aerobista.
Diabetekseni on ollut todella hankala hoidettava jo kymmeniä vuosia,siinä ei mitään logiikkaa,sokerit tulee 30 alas välillä 15-20 min vaikka 2-3 yksiköllä insuliinia.Välillä taas ei tapahdu mitään.Samaan hiilarimäärään ei voi pistää minkään ns kaavan mukaan insuliinia,koska kroppa reagoi joka kerta eri tavoin.Jatkuvalla sensoroinnilla sain pitkäaikais sokerin alas,vanhalla mittaustavalla ilmoitettuna 6.7,nyt sokeri taas 12.2,eli todella huono.
Noita omegoita en voi käyttää verenvuototaudin takia.Ja kalaa olen muutenkin jostain syystä huono syömään.Lähinnä kana maistuu ja välillä naudanliha.
Jään vastausta innolla odottamaan,Kiitos jo etukäteen!
Oikea pakki says
Moi,
Oon tykänny lukea sivuja ja oon jo muutamaan kertaan kahlaillu sivut läpi ihan vaan innostuksesta.
Esittäisin toiveen aiheeksi. Itse koulupoikana oon rahojen kanssa kireellä vähän väliä, niin aina sama laulu. Alotan hienosti ja viikon parin jälkeen kattelen tiliä ja rahat hupenee hirveetä kyytiä. Alkuinnostus lopahtaa, ku rahat loppuu ja palataan takas einesmaailmaan. Tein mukavan havainnonki, kun kurkkua ostin, niin kotimainen kurkku maksaa enemmän ku 400g uunimakkaraa tällä hetkellä. Kurniva maha ei valitettavasti voi valita terveellisesti. Kurkku jäi.
Ja takas toiveeseen! Koska sulla ja monella muullakin on kokemusta jo safkapuolesta niin paljon, niin harjaantunu silmä osaa valita tarpeen tullen fiksun hintaset ainekset kaupasta. Mä en. Eli jos aiheet on vähissä, niin sellanen keltanokalle saiturin käsikirja paleoon. Mitä kannattaa ostaa erityisesti, koska on halpaa ja ravinteikasta, mitä kannattaa ennemmin ostaa kokonaiskuvan takia eli tuote versus toinen vähän kalliimpi tuote, löytyykö peruskaupasta vai pitääkö kipasta johonki Ruohonjuureen tai etniseen kauppaan jne. Kovasti kiinnostais syödä terveellistä safkaa ja sen lisäks päästä omista pakkihuolista eroon, mut ei vaan massit riitä tällä hetkellä ja sen takia oon pakotettu syömään ruoan sijasta elintarvikkeita.
Toinen kysymys on pikanen. Onko soijakastike ihan hirveen kamalaa, koska kun duunailen esim. keitettyjä vihanneksia/kasviksia/tms, ni en vaan pidä mausta sit yhtään, mut soijalla saan kaikki vedettyy hymyssä suin. Ja täsmennyksenä vielä, et jos ois sillontällön, niin soijakastikkeesta tuskin haittaa on, mutta tulee vedettyä useemman kerran viikossa ihan vaan sen takii, et saa mieluisamman maun. Maustaminen on ruuanlaiton vaikein homma.
Hyvää asiaa äijä duunaa ja toivottavasti et luovuta tai kyllästy! Restecpa! (sic)
Jaakko Savolahti says
Moikka Oikea pakki ja kiitos kivasta kommentista :)
Tsekkaa podcastit, siellä on juteltu useinkin halvasta paleosta! Vinkki: kotimaisia juureksia ja halvempia lihoja + rasvaa :)
Tsekkaa ainakin että soijakastike on gluteenitonta, jossain niissä on kai vehnää…
Eero says
Moro! Kerrotko hieman esimerkkejä mitä sinä syöt aamupalaksi ja minkälaiset ruuat sopisi hyvin ja helposti evääksi töihin/kouluun? Olen siirtymässä hiljattain paleoruuan kuluttajaksi. Tarkoituksena olisi kokeilla sitä, että vaikuttaako kyseinen ruokavalio keskittymiskykyyni.
Jaakko Savolahti says
Moi Eero,
Näistä linkeistä pääset aika kivasti vauhtiin :)
http://www.helsinkipaleo.com/2011/06/paleovalintojen-maailma/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/07/paleokokkaus-kayntiin/
http://www.helsinkipaleo.com/2011/08/normipaiva-ja-muut-menut/
Kerttu says
Hei Jaakko,
Tiedätkö, onko paleon vaikutusta narkolepsiaan ja katapleksiaan tutkittu? Narkolepsiahan luetaan autoimmuunisairaudeksi. Äitini sairastui sikainfluenssapiikin myötä narkolepsiaan ja olen alkanut miettiä olisiko paleosta apua tähän todella vaikeaan sairauteen. Äitilleni on myös tehty massiivinen ohitusleikkaus vuonna 2008. Olisi kiva tietää, jos sinulla on parempaa tietoa narkolepsiasta ja paleosta, niin saisin myytyä tämän paremmin äidilleni. Kiitokset etukäteen..
Kerttu
Jaakko Savolahti says
Moikka Kerttu,
Tosi ikävää kuulla äidistäsi :( En usko, että varsinaisia paleotutkimuksia on tehty, mutta vaikuttaa, että useat ovat saaneet apua narkolepsian oireisiin paleotyyppisestä ruokavaliosta, pikaisella tsekkauksella Google löysi tämmöisiä:
http://paleohacks.com/questions/22181/narcolepsy-and-autoimmune-diseases.html
http://paleodietnews.com/3496/the-paleo-diet-and-narcolepsy/
http://fitknitchick.com/2013/03/27/my-paleo-diet-success-story-a-guest-post-from-a-paleo-pal/
http://carlabirnberg.com/2012/06/29/is-paleo-a-cult-guest-post/
Tsemppiä matkaa ja hyvää vointia äidillesi!
Erna says
Moi..,
Tämä ruokavalio kiinnostaa kovasti ja olen jo siihen suuntaan kallellaan, ollut viljattomalla ja sokerittomalla 6vkoa, painonpudotus pääfokuksena, nyt terveellisyys alkanut kiinnostaa myös.
Muutama kysymys askarruttaa:
– mikä merkitys on kalorimäärällä paleoruokavaliossa, kun halutaan siis pudottaa painoa?
– ellei ”pysty”tai ole valmis jättämään maitotuotteita – turkkilainen, rahka, kerma – voiko silti saada paleosta kaiken hyödyn irti?
– entä lihan alkuperän merkitys, onko ”must” hankkia lihat luomuna suoraan tilalta?
Mun paino ei vaa’an mukaan putoa, kilo tai kaksi mennyt, mutta olemus pienempi ja olo parempi. Kuitenkin 20kg pitää pudottaa, siksi vaaka tärkeässä roolissa. Pähkään, syönkö liikaa kaloreita, liian vähän proteiineja(en saa 2gr/kilo/pvä) vai mistä mahtaa kiikastaa..
Terkuin,
Erna
Jaakko Savolahti says
Moikka Erna,
Hienoa, että ruokavalion terveellisyys on alkanut myös kiinnostamaan. Se on kuitenkin lopulta se millä on eniten merkitystä, painonpudotus tulee sitten sivutuotteena :)
Toki kaloreilla on joku vaikutus, mutta pääasiassa keskittyisin syömään riittävästi oikeaa laadukasta ruokaa. Silloin paino ajan kanssa yleensä asettuu sopivaksi, jos taustalla ei ole esim. isompia hormonaalisia ongelmia, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaa tms.
Mahdotonta sanoa miten paljon maitotuotteet vaikuttavat sinuun, se on täysin yksilöllistä. Siksi yleensä suosittelen jättämään ne kokonaan pois 1-2 kk ajaksi ja sitten halutessaan kokeilemaan mitä vaikutuksia ilmenee ottamalla niitä vähitellen takaisin ruokavalioon.
Mä liputan Siwa-paleon puolesta, eli kaikista kaupoista saa ihan riittävän hyvät eväät paleosyömistä varten. Toki jos haluaa hifistellä ja on siihen mahdollisuus, suosittelen niittylihaa, luomua, lähiruokaa jne.
Mä jättäisin silti sen vaa’an pois ja ottaisin tilalle esimerkiksi mittanauhan ja valokuvat vaikkapa kuukauden välein. Jälleen mahdotonta sanoa mistä kiikastaa, koska painon putoamiseen vaikuttaa niin valtavan moni asia, esim. syöty ruoka (laatu ja määrä), uni, treeni, stressi…
Tsemiä paleotestiin ja painonpudotukseen! :)
Anna says
Hei!
Olen 29-vuotias ja olen kärsinyt aknesta noin 15 vuotta. Olen syönyt kaiken maailman antibiootteja ja e-pillereitä sen hoitoon ja hetkellisesti niistä onkin ollut apua, mutta jossain vaiheessa lääkkeiden lopettamisen jälkeen ongelma aina palaa. Nyt olen ollut pari vuotta syömättä mitään aknelääkkeitä ja ongelma vaivaa edelleen. Välillä tilanne on parempi, mutta esim. tällä hetkellä taas paha.
Akneni on todennäköisesti hormonaalista ja esiintyy enimmäkseen leuan ja suun ympäristön alueella. Kärsin sekä pienistä näppylöistä että isommista paiseista. Nyt suurin huoleni on ihon arpeutuminen mitä on alkanut näkyä. Myös itsetuntooni akne vaikuttaa todella paljon. Olen ymmärtänyt, että ruokavaliolla olisi vaikutusta myös aknen hoitoon. Kaipaisinkin nyt tarkempia ohjeita sen suhteen. Olen välttänyt sokereita, maitotuotteita ja viljoja, mutta täysin niiden syömistä en ole pystynyt lopettamaan. Ilmeisesti sille olisi tarvetta. Minua kuitenkin huolettaa se, että saan varmasti tarvittavat ravintoaineet yms. ja niiden kanssa kaipaisin opastusta.
Olisiko mahdollista saada neuvoja aknen kuriin saamiseksi?
Jaakko Savolahti says
Anna,
Tässä muutama linkki, joista pääset varmasti alkuun.
http://chriskresser.com/naturally-get-rid-of-acne-by-fixing-your-gut
http://paleoleap.com/paleo-and-acne/
hani says
Onko niin että pähkinät ja chian siemenet eivät ole käytettävissä, jos sairastaa autoimmuuni sairautta?
Jaakko Savolahti says
Moikka hani,
Olisin ainakin aluksi varovainen niiden kanssa ja ehkä kokeilisin pari kuukautta kokonaan ilman. Myöhemmin voi kokeilla pikku hiljaa ottaa niitä takaisin ruokavalioon ja katsoa miten olo kehittyy.
Ville Mäkelä says
Terve Jaakko!Olisin kysynyt sopisiko paleo ruokavalio minullr.Viisi viikkoa sittem olin tähydtyksessä jossa löytönä oli mahakatarri ja ruoka torven tulehdus.Nämä vaivat tulivat buranasta ja flunssa lääkkeestä.Olen nyt yrittänyt ottaa noita kalanmaksa kapseleita joita olen aikaisemminki nauttinut mutta tuntuu tuo vatsan limakalvo olevan vielä niin herkkä ettei tunnu sitä kestävän.Haluaisin mahdollissimman äkkiä eroon noista happo salpaajista sillä ne on kaikkea muuta kuin terveellisiä!Uskaltaisiko tässä aloittaa varovaisen siirtymisen paleoon jotta pääsisi noista myrkyistä eroon?
Jaakko Savolahti says
Moikka Ville,
En osaa sanoa miksi ei voisi varovasti koittaa tuunata ruokavaliota paleota kohti. Yleensä se on vatsaystävällinen vaihtoehto ja siten voisi toimia sullekin. Paleota voi syödä myös pieninä annoksina :)
Ville Mäkelä says
Minulla lisäksi on palleatyrä jonka takia käskettiin välttää isoja annos kokoja.
Innokas says
Hei!
Kiitos mahtavasta saitista ja siitä, että olet jaksanut paneutua asiaan ja kirjoitat siitä ymmärrettävästi.
Haluaisin tehdä tuon 180 asteen käännöksen ja aloittaa paleoruokavalion. Kyselenkin nyt, että olisiko sinulla vinkata vaikka kokonaisen viikon ruokaohjelmaa näin alkuun? Veikkaan, että tarkalla ruokavaliolla, jossa on eritelty ateriat ja niiden sisältö on helpompi lähteä liikkeelle. Plussaa olisi, jos viikkosuunnitelmassa olisi eritelty makrot sitä varten, kun sitten haluaa itse aloittaa oman ruokavalion suunnittelun.
Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Moikka Innokas,
Pahus, mulla ei valitettavasti ole tietoa tommosesta ”viikon paleosafkat”-listauksesta. Paleokirjoissa semmoisia on ollut, esim. Robb Wolfin The Paleo Solutionissa, mutta ne ovat tietty jenkkiaineksista koottuja… Anteeksi että en osannut jeesata tässä, mutta jos löydät esim. Googlen avulla listan, postaa se ihmeessä tänne muidenkin avuksi :) Tsemiä testaukseen! :)
Österlund Jonathan says
Moi! Alkuun kiitokset mahtavista sivuista / podcasteista / kaikesta ravintoon liittyvästä horinasta, auttanut meikäläisen raiteille aika kiitettävästi!
Kysyisin nyt sinun mielipidettäsi proteiinilisistä. Jakavat mielipiteitä aika vahvasti, ja itsellä ainoa murhe enää ravinnossa. Olen kova liikkumaan (melkein joka päivä jonkun asteisesti) ja mietityttää muuten hyvän ruokavalion tueksi proteiinilisät?
Heraproteiinin vaikutuksista elimistöön? Paleolla kumminkin vähän harmaalla alueella.
Entäs hamppu tai riisiprotskut?
Jaakko Savolahti says
Moikka Mr. Österlund,
Kiitos kiitoksista, tosi kivaa kuulla :) Jos tuntuu että protskulisälle on tarvetta niin ota ihmeessä se käyttöön :) Laadukas hera on täysin ok, jos vatsa sitä sietää ja riisi/hamppukin varmaan ihan jees, niistä ei ole omakohtaista kokemusta. Kokeilemalla selviää miten itelle toimii! Aika pienet on murheet, jos prodelisä on ainoa, hieno tilanne jäbällä :)
Adriana says
Kysymys kuuluu kun tuossa päivityksessä on mainittu liikunnan määrästä ” pari voimatreeniä ja rauhallista kävelyä” itse olen aktiivisesti treenaava kilpaurheilija. Treenejä tulee viikossa 9-12 kpl ja ne on tyyliltään hyvin intensitiivisiä. Miten olen varma että saan tarvittavan proteiinin tai ravintoaineet? Kannattaako tehdä yhtäkkistä rysäystä täydelliseen paleo-ruokavalioon? Syy minkä takia haluan kokeilla paleota on että saisin ravinnerikasta ruokaa keholle että saisin kaiken hyödyn käytettyä ja astman hoidon takia.
Jaakko Savolahti says
Moikka Adriana,
Noilla treenimäärillä sun tosiaan pitää syödä todella paljon ja hiilaria saa vetää niin reippaasti kuin kroppa vaan ottaa vastaan. Eikä varmasti haittaa ottaa vielä lisäravinteistakin normaalin ruuan lisäksi. Yleensä paleoruokavalio on ravinteikkaampi kuin esim. viljaa ja maitoa sisältävät, joten ravinnon ravinteikkuus luultavasti vaan lisääntyy siihen siirtyessä. Tuskin kannattaa siirtyä kertarysäyksellä paleoon, ainakaan kovan treenikauden tai kisakauden aikana. Rupea lisäämään pikku hiljaa paleoruokia nykyisten tilalle, korvaamaan viljoja riisillä ja muilla tärkkelyksen lähteillä ja maitoproteiineja muilla eläinproteiineilla.
Tsemppiä paleotaipaleelle ja treeneihin! :)
Ville says
Mites Jaakko kuulostaako riisipuuro mantelimaidolla paleolta?
Jaakko Savolahti says
Mantelimaito ei ole mulle yhtään tuttu, mutta ainakin omatekemään (tai kaupasta löytyvään) lisäaineettomaan mantelimaitoon tehty riisipuuro ois musta hyvinkin paleota :) (olettaen, että riisi ei aiheuta ongelmia). Ite keittelen riisipuuron kookosmaitoon ja veteen, eli ohjeen mukaan muuten, mutta korvaan lehmänmaidon noin 50/50-suhteessa kookosmaidolla ja vedellä. Kerralla kunnon satsi ja jääkaappiin ja sitten marjojen ja kanelin kanssa herkutellen :)
Markus says
toi riisipuuro kookosmaitoon oli ihan taivaallista <3 ite laitin marjojen ja kanelin lisäks vielä ghee voita :P
Jaakko Savolahti says
Samaa mieltä Markus! :) Toi voisilmä pitääkin vielä testata, kiitos vinkistä! Oon yleensä keittänyt ison annoksen ja syönyt jääkaappikylmänä, siksi varmaan jäänyt se testaamatta :)
Laiheliini says
Hei ja kiitokset kattavasta ja informatiivisesta sivustosta! Olen vasta tutustumassa paleoon kroonisen suolistosairauden (CU) motivoimana, ja lähes kaikki paleossa kuulostaa varsin loogiselta….Mutta mun suurin ongelmani on paino ja nimenomaan alipaino, jota olen yrittänyt koko pienen ikäni saada hilattua edes muutaman kilon ylöspäin – tuloksetta. En myöskään juuri tykkää punaisesta lihasta, ´kana ja kala kyllä menee, joten mietinkin, olisiko paleo sittenkään ideaali vaihtoehto itselleni.. Hiilareitakaan en halua oikein minimiin laskea, ettei paino ala putoamaan ja ettei tule vielä jotain hormonihäiriöitäkin kaiken lisäksi. Olen ollut nyt kolmisen viikkoa gluteenittomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla, ja vaikka koen olevani pirteämpi kuin aiemmin, suolisto ei ole vielä ainakaan lopettanut oireiluaan täysin. Seuraavaksi aion jättää maitotuotteet pois. Osaisitko sanoa, mitä kannattaisi tämmöisen laiheliinin syödä, jotta massaa saisi lisää ilman niitä meheviä lihakimpaleita, pekonia ja makkaroita? Vai pitäisikö vain suosiolla unohtaa paleo, vaikka se hyvältä teoriassa vaikuttaakin? Kiitokset!
Jaakko Savolahti says
Moikka Laiheliini,
Kiitos :)
Voit aivan hyvin syödä lihatonta paleota reippaalla määrällä hiilareita. Varovaisesti voisin arvella, että ehkä se painokin sieltä rupeaa nousemaan kun saat suolistoa kuntoon ja siten ravinteiden imeytyminen paranee.
Iris toivonen says
Moikka Jaakko!
Noudatetaan miehen kanssa gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota,
eli jos ymmärrän oikein niin siirtyminen paleoon vaatisi enää gluteenittomien leipien ja myslin pois jättämistä?
Kasvispohjaiset maidot ja jogurtit ovat ok?
Miten on soijan laita?
Kiitos etukäteen!
Jaakko Savolahti says
Moikka Iris,
Aika lähelle just noin :) Toki paleo tarkoittaa yhdelle yhtä ja toiselle toista, mutta mä näen sen siten, että syödään pääasiassa oikeaa prosessoimatonta ruokaa. Pääosin viljatonta, maidotonta, palkokasvitonta (ml. soija) ruokaa, jossa on hyvin vähän tai ei ollenkaan lisättyä sokeria tai muita pitkälle prosessoituja ”elintarvikkeita”. Siihen sitten kukin soveltaa oman tarpeensa mukaan lisää tai vähemmän asioita, kuten vaikka juuri kasvipohjaiset maidot ja jugurtit. Jos niille kokee tarvetta, ovat laadukkaat sellaiset varmaan ihan ok pienessä roolissa ruokavaliota, mutta ehkä toisaalta jotain ravinteikkaampaa ja oikeampaa ruokaa olisi mahdollista keksiä jossain vaiheessa omaa prosessia :)
Pahoittelut epäspesifistä vastauksesta, mutta mä en osaa nähdä paleota tai yleensä mitään ravintoon liittyvää tarkasti mustavalkoisena sallittu/kielletty-ajatuksena :)
Nelli says
Ajatuksena tämä on ihan kiinnostava mutta toteutuksessa on kyllä kysymystä herättäviä kohtia runsaasti.
Esimerkiksi: Suomessa ei ole syöty pähkinöitä kivikaudella. Niitä ei kasva täällä. Eikö ensin pitäisi selvittää oma geeniperimä ja syödä sitten sitä ruokaa, jota geeniperimäsi mukaisella alueella alunperin on syöty? Jos siis halutaan oikeasti olla tarkkoja ja syödä sitä mitä muinaiset esi-isät söivät?
Uusimmat lääketieteelliset ja ravitsemustieteelliset tutkimuksethan osoittavat, että saman ruoka-aineen vaikutus eri ihmiseen voi olla täysin päinvastainen: toiselle terveellinen ruoka voi olla toiselle suorastaan myrkkyä.
Pidän lisäksi kummallisena, että kukaan missään koskaan voi terveellisen ruokavalion osaksi suositella tehotuotettua lihaa. Se ei missään nimessä ole ihmiselle sopivaa ruokaa. Eivät myöskään kemikaaleilla myrkytetyt vihannekset. On ristiriitaista suositella paleo-ruokavaliota, jos samalla hyväksytään tehotuotetut ja keinolannoitetut tuotteet, joita taatusti ei ollut olemassa kivikaudella.
Jaakko Savolahti says
Kiitos kommentista Nelli :)
Ihan noin tarkkaan selvitykseen en koe tarvetta, sen verran samanlaisia ihmiset lopulta geneettisesti ovat. Ajatuksena on syödä sellaista ravinteikasta ruokaa, jota suurin piirtein on ollut tarjolla myös esi-isillemme ja hienosäätää omien tarpeiden ja tuntemusten mukaan. Se tuntuu tuovan useimmille todella hyviä tuloksia :)