Olen vuoden 2010 alusta lähtien ammentanut paleotietämystä monista kirjoista ja lukuisista nettilähteistä. Netistä löytyy valtavasti kaikenlaista paleoon liittyvää tarinaa, esimerkiksi useita blogeja, joita seuraan säännöllisesti. Yksi lähde nousee kuitenkin mun arvoasteikolla ylitse muiden: Robb Wolf. Robb on kalifornialainen entinen biokemisti, joka omistaa funktionaalisen harjoittelun salin ja on ehkä tämän hetken kuumin nimi paleoasiantuntijoiden joukossa. Arvostan Robbia myös siksi, että hän ei väitä tietävänsä asioista, joista hän ei tiedä ja hän on valmis muuttamaan näkemyksiään ja myöntämään olleensa väärässä, jos uudet tiedot osoittavat vääriksi hänen aikaisemmat näkemyksensä.
Robb-resurssit
Robbilla on hyvät nettisivut osoitteessa www.robbwolf.com. Niiltä löytyy paljon asiallista matskua, muun muassa opas nopeaan paleostarttiin, kattava FAQ-osio ja aktiiviset foorumit. Hän on myös kirjoittanut erinomaisen kirjan The Paleo Solution, joka kaikkien terveydestä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti lukea.
Mun suosikkitiedonlähde on silti ollut Robbin Paleo Solution podcast. Podcastissä Robb ja co-hostit Andy Deas tai Greg Everett käyvät läpi lukijoiden lähettämiä kysymyksiä, jotka käsittelevät kaikenlaisia aiheita terveyteen, hyvinvointiin, ravintoon, treenaamiseen, ihmisen metaboliaan, erilaisiin sairauksiin yms. liittyen. Näin tulee kuultua paljon tietoa myös sellaisista aiheista, joista ei tulisi luettua pelkästään aiheen tai otsikon perusteella. Silti se tieto on usein ollut hyödyksi, kun samaan asiaan onkin myöhemmin törmännyt muualla tai ainakin yleinen tietämys on kasvanut. Robbilla on mun mielestä hyvä fiilis podcastissään ja sopivasti huumoria mukana, joten todella paljon asiaa sisältävät tarinat eivät missään nimessä ole tylsää kuunneltavaa. Mulla on nyt meneillään podcastien kuuntelun kolmas kierros, sen verran hyvänä tiedon lähteenä niitä pidän! Suosittelen todella lämpimästi, esimerkiksi duunimatkan viihdykkeeksi.
Ohessa linkit kanadalaiseen telkkariohjelmaan, jossa Robb oli juttelemassa paleosta ruokavaliona ja elämäntapanakin. Osa 1 Osa 2 Osa 3 Osa 4
Kolmososassa esitellään vähän ”paleo fitnessiä”. Mä olen todella innostunut tosta luonnollisesta liikkumisesta, kirjottelen siitä postauksen lähiakoina!
Kokeile ja ihastu
[quote float=”right”]See how you look, feel and perform.[/quote]
Robb kannustaa ihmisiä kokeilemaan paleota 30 päivän ajan. Kehoitus kuuluu: ”See how you look, feel and perform”, eli testaa ja kokeile miltä kroppa ja fiilis tuntuu, näkyykö peilin kautta muutosta ja mikä on vaikutus suorituskykyyn. Vähintään kuukauden mittainen kokeilujakso on tarpeen, koska ensimmäiset päivät tai jopa viikot voivat olla vähän raskaampia kropan totutellessa uuteen, usein vähähiilarisempaan ravintoon. Kuukauden testijakso on loistava tapa kokeilla uuden ruokavalion vaikutuksia: voit saavuttaa huikeasti paremman olon ja lisätä elämänlaatuasi, mutta jos näin ei tapahdu, ainoa mitä olet menettänyt on pasta ja paahtoleipä lyhyeksi ajaksi.
Minä ja muut paleosta hyvinvointia saaneet voimme kuitenkin luvata, että alun oudot fiilikset ovat ruokavalion muutoksesta seuraavan palkinnon arvoisia!
Ovatko Robbin kirja tai podcastit jo tuttuja? Mitä mieltä olet niistä? Onko joku jo kokeillut paleoon siirtymistä? Postailkaa kommentteihin omia kokemuksianne siirtymäjaksosta ja sen jälkeisestä olosta.
Asiaan mitenkään liittymätön otsikkoa selittävä selitys: Mun paras (mikä tahansa) -läppä tulee mun ja Juhan Itä-Afrikan tourneelta vuodelta 2007. Aloitettiin huikea reissu Sambian Luangwa Valleyn kansallispuistosta, jossa nautittiin Kafunta River Lodgen palveluista. Meillä oli oppaana erittäin sympaattinen paikallinen kaveri nimeltä George. George totesi jonkun iltanuotion ääressä käydyn keskustelun aikana, että ”My best actor is Tom Cruise”. Se oli jostain syystä musta ja Juhasta hauska läppä ja ollut siitä lähtien käytössä. Kiitos George!
Pauke says
Kiitos pojat mahtavasta blogista. Oon nyt lukenut kahteen kertaan teidän tähän astiset blogaukset, toivottavasti saa pian lukea lisää.
Muutamia kysymyksiä:
– kun valmistatte lihaa, ostatteko sen mahdollisimman ”autenttisessa tilassa” eli käsittelettekö sen itse (ostatte tiskiltä palan, jonka leikkaatte, poistatte kalvot jne)? Joissain lihoissa kun on tota ylimääräistä rasvaa eli läskiä, onko se hyvä vai huono juttu? Marinoidut vaihtoehdot on ollu pannassa jo pitkään.
– miten nämä perinteiset suomalaiset vihannekset ja juurekset toimii tän kanssa? Monissa taitaa olla jonkun verran tärkkelystä, onko nekin hyvä jättää pois? Lanttu, nauris, punajuuri – onko hyvällä listalla?
– kuinka merkittävä osuus pähkinöillä on? Allergikkona pakko jättää pois, voiko niitä korvata jollain vai onko tällä niin väliä?
Kiitos jo etukäteen, hyvä meno!
Jaakko Savolahti says
Moikka Pauke, kiitos kivasta palautteesta :)
Mä syön pääasiassa kokolihaa ja jauhelihaa. Ainoat lihavalmisteet joita ostan ovat kokolihanakit (lisäaineettomia tai mahd. vähän lisäaineita. Esim. Vataja tai Helsingin Nakkitehdas) ja joskus pekoni. Lihan rasvoja ei kannata pelätä. Etenkin jos kyseessä on pellolla kasvanut ja heinää syönyt nauta tai riista, rasvan ravintoarvot ovat ykkösluokkaa! Viljoja ravintonaan syöneen eläimen rasvan omega-6 / omega-3 -suhde on vinoutunut omega-6 painotteiseksi. En kuitenkaan näe tätä pahana ongelmana naudan suhteen, esim. Finelin ( http://www.fineli.fi/ ) mukaan kilosta 17% naudanjauhelihaa saa 2 grammaa ylimääräistä omega-6 rasvaa. Se on helppo tasapainottaa ottamalla vastaava määrä EPA+DHA:ta purkista. Sianlihassa on yleisesti enemmän omega-6 rasvoja, joten rasvaiset sianlihatuotteet eivät siinä mielessä välttämättä ole optimaalisia, mutta oikein hyvää ruokaa esim. muutaman kerran viikossa syötynä.
Yhteenvetona siis: lihan rasvoissa ei sinällään ole mitään vikaa eikä niitä kannata vältellä, kunhan pitää huolen omega-6 / omega-3 -suhteesta viljoilla ruokittua lihaa syödessään.
Suomalaiset juurekset ovat erinomaista ravintoa. Niitä voi vähähiilarisellakin syödä ihan rauhassa.
Pähkinät ovat kätevä välipala, mutta eivät mikään keskeinen osa paleoruokavaliossa. Eli et jää paitsi mistään jos syöt niiden sijasta jotain muuta.
Tomi says
Moi,
Kiitos loistavasta blogista! Pähkinöistä olisi kysyttävää. Monessa jutussa suositellaan pähkinöitä ja monessa taas suositellaan syömään niitä kohtuudella. Minkälainen määrä on kohtuus ja onko pähkinöillä merkitystä? Maapähkinät ovat kiellettyjen listalla ja macadamia pähkinöitä saa kai syödä enemmänkin, kun taas sakasanpähkinä on ravintoarvoiltaan terveellisin, eikö?
Valoitatko pähkinäasiaa?
Kiitos etukäteen vastauksesta
Jaakko Savolahti says
Moi Tomi,
Kiitos kommentista :) Pähkinöitä kannattaa syödä kohtuudella, koska niissä useimmiten on paljon monityydyttymättömiä rasvoja, erityisesti omega kutosia. Nämä lisäävät tulehdusta ja oksidatiivista stressiä liian isoissa määrin. Macadamia on siinä mielessä paras, että siinä on vähiten monityydyttymättömiä rasvoja. Mun suositus on, että pähkinöitä käytettäisiin tarvittaessa välipalana silloin tällöin, mutta päivittäin ei välttämättä kannata useampaa sataa grammaa syödä. Pähkinöissä on myös jonkun verran antiravinteita, jotka saattavat olla ongelmallisia. Maapähkinä on itseasiassa palkokasvi ja erittäin allergisoiva, eli ne kannattaa jättää syömättä.